Čtvrtek 6. října 2022, svátek má Hanuš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. října 2022 Hanuš

Indické taštičky samosa

1 hodnocení

Cítíte tu vůni? Indická kuchyně je okouzlující právě díky roztodivným kombinacím koření a surovin. A smažené taštičky jsou naprostá klasika.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez odležení těsta a chladnutí náplně

Ingredience

12 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Na jogurtový dip:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    195 KCal

    9 %

    8 %

  • Energie

    814 KJ

    9 %

    8 %

  • Sacharidy

    23,4 g

    27 %

    23 %

  • Vláknina

    2,3 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    5,1 g

    8 %

    7 %

  • Tuky

    8,4 g

    13 %

    12 %

  • nasycené

    0,9 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Smícháme mouku se špetkou soli a kmínem. Uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj olej a postupně asi 150 ml vody.
  2. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme folií a dáme na hodinu do lednice.
  3. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme do mísy s vodou. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a necháme zesklovatět. Přidáme nastrouhaný česnek, zázvor a koření.
  4. Jakmile se koření rozvoní, přidáme scezené brambory a osmahneme je. Pak přidáme hrášek, promícháme, pánev přiklopíme a asi 10 minut podusíme. Hotovou náplň necháme vychladnout.
  5. Těsto rozdělíme na 12 dílů, vytvarujeme z nich kuličky a rozválíme dotenka. Kolečka o průměru asi 15 cm rozpůlíme, přehneme do tvaru trojúhelníku, spoj potřeme vodou a lehce stiskneme.
  6. V dlani utvoříme kornoutek, který naplníme bramborovou směsí. Okraj těsta opět potřeme vodou a prsty přitiskneme. Rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a samosy usmažíme z obou stran dozlatova.
  7. Taštičky necháme okapat na papírové utěrce.
  8. V misce smícháme jogurt s najemno nasekaným koriandrem a česnekem. Podle chuti osolíme. Samosy podáváme s dipem ozdobeným koriandrem.
Autor:

Podobné recepty

Datle zabalené ve slanině s kozím sýrem

Efektní a přitom jednoduchý předkrm nebo pochutnání k vínu. Dejte si!

Španělské chorizo tapas

Jednohubky jsou ta největší jistota, když chystáte oslavu nebo posezení s přáteli.

Mrkvový cromesquis

Smažené kuličky z mrkvového pyré jsou skvělým pohoštěním k vínu.

Amouse buche z listového těsta

Parádní jednohubky z listového těsta zvládne každý. Jsou navíc nesmírně dobré.

Kachní pomazánka

Konfitované kachní maso je skvělou surovinou pro přípravu domácí pomazánky, která se hodí nejen na...