Doporučujeme

Jídlem proti nemoci. Osm receptů pro boj s viry a na podporu imunity

  • 5
Pokud chcete posílit imunitu, jezte potraviny, které vás dokážou ochránit. A když viry přece jen zaútočí, pomohou se jich rychleji zbavit.
Losos s citrusy a americkým bramborem

Losos s citrusy a americkým bramborem

Omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v lososovi působí protizánětlivě a posilují imunitu. Citrusy jsou zdrojem řady vitaminů. 

Ingredience:

  • 500 g menších brambor
  • olivový olej
  • 800 g filetů z lososa vcelku
  • sůl
  • pepř
  • 1 limetka
  • 1 citron
  • 2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky

Pracovní postup:

  1. Brambory očistíme kartáčkem pod tekoucí studenou vodou, nakrájíme je na měsíčky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak je scedíme, zakápneme olivovým olejem a zlehka promícháme.
  2. Lososa osušíme papírovou utěrkou, osolíme, opepříme, lehce potřeme olivovým olejem a posypeme hladkolistou petrželkou.
  3. Filet položíme kůží dolů do zapékací mísy, poklademe ho plátky citronu a limety, obložíme předvařenými bramborami a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
Salát s batáty

Salát s batáty

Kromě toho, že batáty poskytují obranu před nemocemi, dovedou zahnat podzimní chmury díky vitaminu B6, který pomáhá regulovat úzkost. 

Ingredience:

  • 2 batáty
  • 200 g quinoy
  • olivový olej na zakápnutí
  • sůl
  • 2 červené cibule
  • hrst sušených brusinek
  • 4 lžíce pražených dýňových semínek
  • 3 snítky tymiánu
  • hrst hladkolisté petrželky

Na zálivku:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce tamari omáčky
  • sůl a mletý černý pepř
  • šťáva z 1 citronu

Pracovní postup:

  1. Batáty oloupeme, nakrájíme na kolečka a pak je překrojíme napůl. Dáme je na plech s pečicím papírem, zakapeme olejem, osolíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.
  2. Mezitím quinou uvaříme podle návodu na obalu a přendáme ji do mísy. Promícháme s batáty, cibulí nakrájenou na proužky, brusinkami, dýňovými semínky, tymiánem a petrželkou nakrájenou nahrubo.
  3. Olej promícháme s hořčicí, utřeným česnekem, omáčkou, solí, pepřem a citronovou šťávou. Salát přelijeme připravenou zálivkou a rozdělíme na talíře.
Burger z řepy s koprovým dipem

Burger z řepy s koprovým dipem

Ne nadarmo se o někom říká, že je zdravý jako řípa. Červená řepa je přírodní lék na kašel, ulevuje při angíně i nachlazení.

Ingredience:

  • 3 vařené červené řepy
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • sůl a mletý černý pepř
  • snítky čerstvého tymiánu
  • 100 g balkánského sýra
  • rostlinný olej na opečení

Na dip:

  • 200 g zakysané smetany
  • hrst čerstvého kopru
  • šťáva z 1 citronu
  • krupicový cukr
  • sůl a mletý černý pepř

Na dokončení:

  • 4 bulky (nebo housky vhodné na burger)
  • 1 velké rajče
  • 4 listy salátu
  • 1 červená cibule

Pracovní postup:

  1. Řepu nastrouháme najemno do mísy. Přisypeme vločky, přidáme vejce, sůl, pepř, tymián a rozmělněný balkánský sýr. Vše dobře promícháme a necháme odležet asi 30 minut.
  2. Z hmoty vytvarujeme vyšší placky a pozvolna je opečeme na oleji, z každé strany asi 5 minut. Burgery můžeme také upéct v troubě pod grilem na 200 °C, z každé strany asi 15 minut.
  3. Dip připravíme ze zakysané smetany, nasekaného kopru, citronové šťávy, trošky cukru, soli a pepře. 
  4. Bulky podélně rozkrojíme a dáme rozpéct na cca 2 minuty do trouby vyhřáté na 200 °C. Na spodní díl housky poté dáme dip, na něj položíme řepovou placku, doplníme plátkem rajčete, salátem, cibulí a přiklopíme vrchním dílem bulky. Takto připravíme zbylé 3 burgery a ihned podáváme.
Zeleninové kari s rýží

Zeleninové kari s rýží

Zázvoru se přezdívá superlék na nachlazení. Zahřívá tělo, má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při rýmě, obsahuje vitaminy.

Ingredience:

  • 80 g rýže
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • 2 chilli papričky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g cukety
  • 100 g žampionů
  • 3 mrkve
  • 4 jarní cibulky
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 lžíce kari koření
  • 250 ml kokosového mléka
  • hrst čerstvého koriandru

Pracovní postup:

  1. Jeden hrnek rýže krátce orestujeme na oleji. Pak ji osolíme a zalijeme vodou. Za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevypaří na úroveň rýže.
  2. Ztlumíme plamen na minimum, přiklopíme pokličkou a necháme pomalu vařit cca 10–15 minut doměkka. Hotovou rýži promícháme vidličkou, aby se vypařila a dál se nevařila.
  3. Na pánvi krátce orestujeme najemno nakrájené chilli papričky, zázvor a česnek. Pak přidáme na kousky nakrájenou cuketu, žampiony a mrkev. Společně restujeme ještě asi 2 minuty.
  4. Zeleninu ochutíme solí, pepřem a mletým kari. Vše zalijeme kokosovým mlékem. Zeleninu v omáčce dusíme už jen 5 minut. Hotové zeleninové kari na závěr posypeme nasekanou jarní cibulkou a čerstvým koriandrem. Podáváme s rýží.
Česneková pomazánka se sýrem

Česneková pomazánka se sýrem

Česnek působí preventivně, posiluje imunitu a pomáhá likvidovat viry. Nejlépe funguje čerstvý utřený, vařením ztrácí sílu.

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • 100 g goudy
  • 2 lžíce majonézy
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce mléka
  • 3 snítky máty + na ozdobu
  • 1/2 svazku pažitky
  • sůl a mletý černý pepř
  • hroznové víno na ozdobu
  • pekanové nebo vlašské ořechy na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Prolisovaný česnek promícháme s goudou nastrouhanou najemno. Přidáme majonézu, tvaroh, trochu mléka, nasekanou mátu a pažitku, sůl a pepř. 
  2. Vše promícháme a podáváme s pečivem. Můžeme dozdobit lístky máty, hroznovým vínem a ořechy.
Skořicová ovesná kaše

Skořicová ovesná kaše

Ovesné vločky obsahují beta-glukany, látky posilující imunitu. Skořice je přírodní antibiotikum, zabírá proti zánětům, ulevuje při bolesti v krku.

Ingredience:

  • 20 g sušených meruněk
  • 20 g sušených švestek
  • 50 ml rumu
  • 100 g jablek
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • 1/3 lžičky mletého hřebíčku
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce medu
  • 20 g mandlí v plátcích

Pracovní postup:

  1. Překrájené meruňky a švestky namočíme v rumu a necháme odležet do druhého dne.
  2. Část jablek nastrouháme a zbytek nakrájíme na kousky, poté je vložíme do hrnce, přisypeme ovesné vločky, skořici, mletý hřebíček, zalijeme mlékem, přidáme med a za stálého míchání vaříme 5 minut. Na druhé pánvi nasucho zlehka orestujeme plátky mandlí.
  3. Hotovou ovesnou kaši ozdobíme naloženým sušeným ovocem a mandlemi.
Slepičí vývar s domácími nudlemi

Slepičí vývar s domácími nudlemi

Slepičí polévka má protizánětlivé účinky, tlumí bolesti v krku, uvolňuje nos, ucpané dutiny, navíc obsahuje vitaminy a je zdrojem tekutin. 

Ingredience:

  • 1 slepice
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3 mrkve
  • 1 kořenová petržel
  • 1 cibule
  • 1 bulvový celer
  • sůl
  • 170 g hrubé mouky
  • 1 vejce

Pracovní postup:

  1. Slepici opláchneme, očistíme od zbylého peří a rozpůlíme. Vložíme ji do hrnce spolu s kořením a 2 očištěnými mrkvemi, petrželí, cibulí a polovinou celeru. Osolíme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vzniklou sraženou bílkovinu posbíráme, zmírníme plamen a necháme pomalu táhnout asi 90 minut.
  2. Mezitím si smícháním mouky s vejcem připravíme nudle. Vypracujeme těsto, rozválíme ho na tenký plát, necháme trochu oschnout, nakrájíme tenké nudle a necháme je opět oschnout.
  3. Vývar scedíme a měkké maso ze stehen a prsíček obereme. Zbylou mrkev a druhou polovinu celeru nakrájíme na tenké nudličky a spolu s nudlemi dáme vařit do scezeného vývaru. Dosolíme a přidáme natrhané maso.
Dýně pečená s čočkou a ricottou

Dýně pečená s čočkou a ricottou

Dýně je zásobárnou vitaminů a minerálních látek, důležitá jsou i semínka: obsahují zinek, který dokáže likvidovat viry. 

Ingredience:

  • 750 g dýně hokkaidó
  • 1 palice česneku
  • 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 bobkové listy
  • cca 6 lístků šalvěje
  • 240 g uvařené zelené čočky
  • 3/4 lžičky chilli vloček
  • 200 g malých žampionů
  • 1 balení (200 g) ricotty
  • 1 červená chilli paprička

Pracovní postup:

  1. Dýni očistíme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Poté ji nakrájíme na malé kousky, rozložíme do menšího pekáče a přidáme celé stroužky česneku. Zeleninu zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přidáme bobkové a šalvějové listy a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut.
  2. Mezitím dáme uvařenou čočku do mísy a promícháme ji se 2 lžícemi oleje, chilli vločkami,solí a pepřem. Žampiony očistíme a rozkrájíme na poloviny.
  3. Po 20 minutách pečení přidáme ochucenou čočku společně s žampiony k dýni a znovu promícháme. Ve středu pekáče uvolníme prostor a vyklopíme do něj ricottu. Společně pečeme dalších asi 20 minut. Před podáváním přidáme podle chuti najemno nakrájenou očištěnou chilli papričku a lehce opepříme. Servírujeme teplé.

  • Vybrali jsme pro Vás