Losos s citrusy a americkým bramborem
Omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v lososovi působí protizánětlivě a posilují imunitu. Citrusy jsou zdrojem řady vitaminů.
Ingredience:
- 500 g menších brambor
- olivový olej
- 800 g filetů z lososa vcelku
- sůl
- pepř
- 1 limetka
- 1 citron
- 2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
Pracovní postup:
- Brambory očistíme kartáčkem pod tekoucí studenou vodou, nakrájíme je na měsíčky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak je scedíme, zakápneme olivovým olejem a zlehka promícháme.
- Lososa osušíme papírovou utěrkou, osolíme, opepříme, lehce potřeme olivovým olejem a posypeme hladkolistou petrželkou.
- Filet položíme kůží dolů do zapékací mísy, poklademe ho plátky citronu a limety, obložíme předvařenými bramborami a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
Salát s batáty
Kromě toho, že batáty poskytují obranu před nemocemi, dovedou zahnat podzimní chmury díky vitaminu B6, který pomáhá regulovat úzkost.
Ingredience:
- 2 batáty
- 200 g quinoy
- olivový olej na zakápnutí
- sůl
- 2 červené cibule
- hrst sušených brusinek
- 4 lžíce pražených dýňových semínek
- 3 snítky tymiánu
- hrst hladkolisté petrželky
Na zálivku:
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce tamari omáčky
- sůl a mletý černý pepř
- šťáva z 1 citronu
Pracovní postup:
- Batáty oloupeme, nakrájíme na kolečka a pak je překrojíme napůl. Dáme je na plech s pečicím papírem, zakapeme olejem, osolíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.
- Mezitím quinou uvaříme podle návodu na obalu a přendáme ji do mísy. Promícháme s batáty, cibulí nakrájenou na proužky, brusinkami, dýňovými semínky, tymiánem a petrželkou nakrájenou nahrubo.
- Olej promícháme s hořčicí, utřeným česnekem, omáčkou, solí, pepřem a citronovou šťávou. Salát přelijeme připravenou zálivkou a rozdělíme na talíře.
Burger z řepy s koprovým dipem
Ne nadarmo se o někom říká, že je zdravý jako řípa. Červená řepa je přírodní lék na kašel, ulevuje při angíně i nachlazení.
Ingredience:
- 3 vařené červené řepy
- 150 g jemných ovesných vloček
- 1 vejce
- sůl a mletý černý pepř
- snítky čerstvého tymiánu
- 100 g balkánského sýra
- rostlinný olej na opečení
Na dip:
- 200 g zakysané smetany
- hrst čerstvého kopru
- šťáva z 1 citronu
- krupicový cukr
- sůl a mletý černý pepř
Na dokončení:
- 4 bulky (nebo housky vhodné na burger)
- 1 velké rajče
- 4 listy salátu
- 1 červená cibule
Pracovní postup:
- Řepu nastrouháme najemno do mísy. Přisypeme vločky, přidáme vejce, sůl, pepř, tymián a rozmělněný balkánský sýr. Vše dobře promícháme a necháme odležet asi 30 minut.
- Z hmoty vytvarujeme vyšší placky a pozvolna je opečeme na oleji, z každé strany asi 5 minut. Burgery můžeme také upéct v troubě pod grilem na 200 °C, z každé strany asi 15 minut.
- Dip připravíme ze zakysané smetany, nasekaného kopru, citronové šťávy, trošky cukru, soli a pepře.
- Bulky podélně rozkrojíme a dáme rozpéct na cca 2 minuty do trouby vyhřáté na 200 °C. Na spodní díl housky poté dáme dip, na něj položíme řepovou placku, doplníme plátkem rajčete, salátem, cibulí a přiklopíme vrchním dílem bulky. Takto připravíme zbylé 3 burgery a ihned podáváme.
Zeleninové kari s rýží
Zázvoru se přezdívá superlék na nachlazení. Zahřívá tělo, má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při rýmě, obsahuje vitaminy.
Ingredience:
- 80 g rýže
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- 2 chilli papričky
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 300 g cukety
- 100 g žampionů
- 3 mrkve
- 4 jarní cibulky
- sůl a mletý černý pepř
- 1 lžíce kari koření
- 250 ml kokosového mléka
- hrst čerstvého koriandru
Pracovní postup:
- Jeden hrnek rýže krátce orestujeme na oleji. Pak ji osolíme a zalijeme vodou. Za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevypaří na úroveň rýže.
- Ztlumíme plamen na minimum, přiklopíme pokličkou a necháme pomalu vařit cca 10–15 minut doměkka. Hotovou rýži promícháme vidličkou, aby se vypařila a dál se nevařila.
- Na pánvi krátce orestujeme najemno nakrájené chilli papričky, zázvor a česnek. Pak přidáme na kousky nakrájenou cuketu, žampiony a mrkev. Společně restujeme ještě asi 2 minuty.
- Zeleninu ochutíme solí, pepřem a mletým kari. Vše zalijeme kokosovým mlékem. Zeleninu v omáčce dusíme už jen 5 minut. Hotové zeleninové kari na závěr posypeme nasekanou jarní cibulkou a čerstvým koriandrem. Podáváme s rýží.
Česneková pomazánka se sýrem
Česnek působí preventivně, posiluje imunitu a pomáhá likvidovat viry. Nejlépe funguje čerstvý utřený, vařením ztrácí sílu.
Ingredience:
- 4 stroužky česneku
- 100 g goudy
- 2 lžíce majonézy
- 100 g měkkého tvarohu
- 3 lžíce mléka
- 3 snítky máty + na ozdobu
- 1/2 svazku pažitky
- sůl a mletý černý pepř
- hroznové víno na ozdobu
- pekanové nebo vlašské ořechy na ozdobu
Pracovní postup:
- Prolisovaný česnek promícháme s goudou nastrouhanou najemno. Přidáme majonézu, tvaroh, trochu mléka, nasekanou mátu a pažitku, sůl a pepř.
- Vše promícháme a podáváme s pečivem. Můžeme dozdobit lístky máty, hroznovým vínem a ořechy.
Skořicová ovesná kaše
Ovesné vločky obsahují beta-glukany, látky posilující imunitu. Skořice je přírodní antibiotikum, zabírá proti zánětům, ulevuje při bolesti v krku.
Ingredience:
- 20 g sušených meruněk
- 20 g sušených švestek
- 50 ml rumu
- 100 g jablek
- 200 g ovesných vloček
- 1 lžička skořice
- 1/3 lžičky mletého hřebíčku
- 200 ml mléka
- 2 lžíce medu
- 20 g mandlí v plátcích
Pracovní postup:
- Překrájené meruňky a švestky namočíme v rumu a necháme odležet do druhého dne.
- Část jablek nastrouháme a zbytek nakrájíme na kousky, poté je vložíme do hrnce, přisypeme ovesné vločky, skořici, mletý hřebíček, zalijeme mlékem, přidáme med a za stálého míchání vaříme 5 minut. Na druhé pánvi nasucho zlehka orestujeme plátky mandlí.
- Hotovou ovesnou kaši ozdobíme naloženým sušeným ovocem a mandlemi.
Slepičí vývar s domácími nudlemi
Slepičí polévka má protizánětlivé účinky, tlumí bolesti v krku, uvolňuje nos, ucpané dutiny, navíc obsahuje vitaminy a je zdrojem tekutin.
Ingredience:
- 1 slepice
- 4 kuličky nového koření
- 8 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
- 3 mrkve
- 1 kořenová petržel
- 1 cibule
- 1 bulvový celer
- sůl
- 170 g hrubé mouky
- 1 vejce
Pracovní postup:
- Slepici opláchneme, očistíme od zbylého peří a rozpůlíme. Vložíme ji do hrnce spolu s kořením a 2 očištěnými mrkvemi, petrželí, cibulí a polovinou celeru. Osolíme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vzniklou sraženou bílkovinu posbíráme, zmírníme plamen a necháme pomalu táhnout asi 90 minut.
- Mezitím si smícháním mouky s vejcem připravíme nudle. Vypracujeme těsto, rozválíme ho na tenký plát, necháme trochu oschnout, nakrájíme tenké nudle a necháme je opět oschnout.
- Vývar scedíme a měkké maso ze stehen a prsíček obereme. Zbylou mrkev a druhou polovinu celeru nakrájíme na tenké nudličky a spolu s nudlemi dáme vařit do scezeného vývaru. Dosolíme a přidáme natrhané maso.
Dýně pečená s čočkou a ricottou
Dýně je zásobárnou vitaminů a minerálních látek, důležitá jsou i semínka: obsahují zinek, který dokáže likvidovat viry.
Ingredience:
- 750 g dýně hokkaidó
- 1 palice česneku
- 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- sůl a mletý černý pepř
- 2 bobkové listy
- cca 6 lístků šalvěje
- 240 g uvařené zelené čočky
- 3/4 lžičky chilli vloček
- 200 g malých žampionů
- 1 balení (200 g) ricotty
- 1 červená chilli paprička
Pracovní postup:
- Dýni očistíme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Poté ji nakrájíme na malé kousky, rozložíme do menšího pekáče a přidáme celé stroužky česneku. Zeleninu zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přidáme bobkové a šalvějové listy a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut.
- Mezitím dáme uvařenou čočku do mísy a promícháme ji se 2 lžícemi oleje, chilli vločkami,solí a pepřem. Žampiony očistíme a rozkrájíme na poloviny.
- Po 20 minutách pečení přidáme ochucenou čočku společně s žampiony k dýni a znovu promícháme. Ve středu pekáče uvolníme prostor a vyklopíme do něj ricottu. Společně pečeme dalších asi 20 minut. Před podáváním přidáme podle chuti najemno nakrájenou očištěnou chilli papričku a lehce opepříme. Servírujeme teplé.