Burger z řepy s koprovým dipem
Ne nadarmo se o někom říká, že je zdravý jako řípa. Červená řepa je přírodní lék na kašel, ulevuje při angíně i nachlazení.
Ingredience:
- 3 vařené červené řepy
- 150 g jemných ovesných vloček
- 1 vejce
- sůl a mletý černý pepř
- snítky čerstvého tymiánu
- 100 g balkánského sýra
- rostlinný olej na opečení
Na dip:
- 200 g zakysané smetany
- hrst čerstvého kopru
- šťáva z 1 citronu
- krupicový cukr
- sůl a mletý černý pepř
Na dokončení:
- 4 bulky (nebo housky vhodné na burger)
- 1 velké rajče
- 4 listy salátu
- 1 červená cibule
Pracovní postup:
- Řepu nastrouháme najemno do mísy. Přisypeme vločky, přidáme vejce, sůl, pepř, tymián a rozmělněný balkánský sýr. Vše dobře promícháme a necháme odležet asi 30 minut.
- Z hmoty vytvarujeme vyšší placky a pozvolna je opečeme na oleji, z každé strany asi 5 minut. Burgery můžeme také upéct v troubě pod grilem na 200 °C, z každé strany asi 15 minut.
- Dip připravíme ze zakysané smetany, nasekaného kopru, citronové šťávy, trošky cukru, soli a pepře.
- Bulky podélně rozkrojíme a dáme rozpéct na cca 2 minuty do trouby vyhřáté na 200 °C. Na spodní díl housky poté dáme dip, na něj položíme řepovou placku, doplníme plátkem rajčete, salátem, cibulí a přiklopíme vrchním dílem bulky. Takto připravíme zbylé 3 burgery a ihned podáváme.