I bez lepku, mléka a vajec vám může chutnat

  3:07
Většina z nás si představuje dietní jídlo jako beztvaré a nechutné cosi, co je sice zdraví prospěšné, ale nežral by to ani sousedovic Alík po týdenní hladovce. Když proto z nějakého důvodu musíme vyřadit ze svého jídelníčku lepek, mléko, vejce nebo další potraviny, snadno získáme pocit, že už se nikdy v životě dobře nenajíme. Kuchařka Zuzany Kobíkové se snaží dokázat opak.
I bez lepku si můžete užít domácí pečení...

I bez lepku si můžete užít domácí pečení... | foto: Profimedia.cz

Na začátku byly čistě soukromé důvody. "Potřebovala jsem začít vařit bez lepku, mléka a vajec. Surovin bylo k sehnání dost, ale chyběly mi zajímavé a použitelné recepty," říká autorka knihy Vařím s láskou Zuzana Kobíková z Brna.

Nechtěla se také spokojit s nejčastější náhradou klasické mouky, kterou je mouka bezlepková, v jejímž složení najdete nadpoloviční většinu bramborového a kukuřičného škrobu. Z výživového hlediska totiž nejsou tyto škroby tak hodnotné, jako třeba potraviny z pohanky, jahel, rýže nebo třeba bezlepkové náhrady mléka, které jsou bohaté na vitaminy, stopové prvky a další látky.

Proč vařit bez lepku, mléka či vajec?

Lepek - je směs bílkovin, které se nacházejí spolu se škrobem v semenech obilnin (pro celiaky je nebezpečný lepek obsažený v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu).

Mléko - i když je významným zdrojem vápníku, jeho prospěšnost pro zdraví člověka je v poslední době zpochybňována. Až šedesáti procentům lidí v České republice totiž může způsobovat zdravotní potíže jako bolesti břicha, problémy s trávením nebo kožní projevy, ať již způsobené intolerancí laktózy nebo alergií na mléčnou bílkovinu.

Vejce - jejich nesnášenlivostí netrpí tak velké procento populace a v množství 2 až 3 týdně jsou v jídelníčku zdravého člověka prospěšná. Jejich použití navíc usnadňuje přípravu některých pokrmů, proto je ve svých receptech Zuzana Kobíková uvádí i s možnou alternativní náhradou.

Na první pohled se může zdát, že pokud z kuchyně "vyženete" mléko, mouku a vajíčka, tak se na to rovnou můžete vykašlat a začít se živit jen ovocem a zeleninou, protože každý recept minimálně jednu z těchto surovin obsahuje.

"Není to tak strašné, jak to na první pohled vypadá," oponuje Zuzana Kobíková. "Například mléko můžete dobře nahradit sojovými, rýžovými i pohankovými nápoji, případně kozím mlékem, ale často i obyčejnou vodou. Vejce, bez kterých některá jídla prostě nebudou držet pohromadě, pak třeba malým množstvím psyllia rozmíchaného ve vodě."

Chce to změnu v myšlení

Problém podle ní není ani tak v recepturách, jako v nás samotných a našich zakořeněných představách. Také musíme počítat s tím, že ne všechno se nám bude hned dařit. Mnoho z lidí, kteří se musí zříci lepku, rovněž velmi těžce nese, že se musí nadobro vzdát křupavého rohlíku nebo chleba s máslem k snídani. Jenže variant na chutný, vyvážený a zajímavý start do nového dne je podle Zuzany Kobíkové dostatek.

"Doslova eldorádem pro vaši fantazii jsou různé snídaňové kaše, které vám ani nezaberou moc času, protože je můžete připravit z instantních směsí zalitých horkou vodou a dalších přísad jako ořechy, kakao nebo ovoce, které máte po ruce. Z vlastní zkušenosti vím, že zejména jáhlová a pohanková kaše upravuje po ránu bolestivý či citlivý žaludek. Navíc si ji snadno připravíte nejen doma, ale třeba i v práci nebo na cestách."

Jako ochutnávku z bezlepkové kuchařky Vařím s láskou můžete vyzkoušet třeba:

Bezlepkový perník s jablky, skořicí a badyánem

Perníkový muffin bez lepku
  • 180 g pohankové mouky
  • 150 g pohankové krupice
  • 20 g bezlepkového nápoje
  • 1/2 lžičky sody
  • 3 jablka
  • 100 g tuku
  • 1 lžička psyllia rozmíchaná ve 100 ml vody
  • 5 lžic medu
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce fruktózy nebo 2 lžíce cukru
  • 80 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého badyánu
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny nebo bábovičky vytřeme tukem a vysypeme pohankovou moukou. Těsta je zhruba 1 kg, perník při pečení nabyde o 1 cm.
2. Pohankovou mouku a krupici prosejeme do misky, přidáme bezlepkový nápoj v prášku, sodu a dobře promícháme.
3. V hrnku smícháme psyllium s vodou a počkáme asi tři minuty, pak se změní v hmotu podobnou vaječnému bílku.
4. Do druhé misky nastrouháme jablka, přidáme med, fruktózu nebo cukr, rum, mleté nebo drcené vlašské ořechy a koření. Zamícháme, přidáme připravené psyllium a opět dobře promícháme.
5. Do směsi vmícháme směs sypkých přísad. Husté těsto pomocí gumové stěrky přemístíme do pečicí formy. Pečeme 30 až 40 minut při 180 °C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou.
6. Podáváme posypané skořicovým cukrem. Výborně chutnají s meruňkovým džemem nebo povidly.

Zuzana Kobíková vaří s láskou

Zuzana Kobíková

Pro Zuzanu Kobíkovou z Brna se psaní knih o vaření bez lepku, mléka, vajec stalo povoláním. Více než deset let doma vařila vegánská jídla. "Jednoho dne se mi velmi blízký člověk svěřil, že mu lékař doporučil jídelníček bez lepku, mléka, vajec a já se rozhodla takové vaření vyzkoušet," říká.

Své recepty zkoušela i na známých, kteří byli překvapeni, že vše od polévkového knedlíčku, přes obalovaný řízek až po palačinku bylo připravené bez těchto tří surovin. A že to na chuti ani podobě jídla nepoznali (protože jim to dobředu nikdo neřekl, aby mohli posuzovat bez předsudků.)

Pozitivní odezva i zjištění, že lidí, kteří musejí některé potraviny zcela vyřadit z jídelníčku, není málo, stály za rozhodnutím sepsat zkušenosti s netradičním vařením do knihy.

Původním povoláním novinářka také absolvovala cukrářský kurz a kromě psaní, vaření vedení kurzů vaření bez lepku, mléka a vajec, se začala zabývat i výrobou bezlepkového pečiva, moučníků a slavnostních dortů na zakázku. Knihu na toto téma právě připravuje.

Autor:
  • Nejčtenější

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Voňavý jablečný koláč

Voňavý jablečný koláč

Střední

60 min

Máte jablka ze zahrady? Upečte si z nich výborný koláč.

Dýňové latte

Připravte si ikonické dýňové latte z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému...

Lehké

15 min

Připravte si ikonický nápoj z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému množství cukru v kavárně.

Masala Chai

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je skvělou alternativou...

Lehké

10 min

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je výbornou alternativou ke kávovým nápojům.

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Karel Janeček žaluje exmanželku o bitcoiny. Chce je zpět, jde o víc než miliardu

Miliardář Karel Janeček se soudí s exmanželkou Mariem Mhadhbi o kryptoměny, které jí před lety daroval při rozvodovém...