I bez lepku, mléka a vajec vám může chutnat

  3:07aktualizováno  3:07
Většina z nás si představuje dietní jídlo jako beztvaré a nechutné cosi, co je sice zdraví prospěšné, ale nežral by to ani sousedovic Alík po týdenní hladovce. Když proto z nějakého důvodu musíme vyřadit ze svého jídelníčku lepek, mléko, vejce nebo další potraviny, snadno získáme pocit, že už se nikdy v životě dobře nenajíme. Kuchařka Zuzany Kobíkové se snaží dokázat opak.

I bez lepku si můžete užít domácí pečení... | foto: Profimedia.cz

Na začátku byly čistě soukromé důvody. "Potřebovala jsem začít vařit bez lepku, mléka a vajec. Surovin bylo k sehnání dost, ale chyběly mi zajímavé a použitelné recepty," říká autorka knihy Vařím s láskou Zuzana Kobíková z Brna.

Nechtěla se také spokojit s nejčastější náhradou klasické mouky, kterou je mouka bezlepková, v jejímž složení najdete nadpoloviční většinu bramborového a kukuřičného škrobu. Z výživového hlediska totiž nejsou tyto škroby tak hodnotné, jako třeba potraviny z pohanky, jahel, rýže nebo třeba bezlepkové náhrady mléka, které jsou bohaté na vitaminy, stopové prvky a další látky.

Proč vařit bez lepku, mléka či vajec?

Lepek - je směs bílkovin, které se nacházejí spolu se škrobem v semenech obilnin (pro celiaky je nebezpečný lepek obsažený v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu).

Mléko - i když je významným zdrojem vápníku, jeho prospěšnost pro zdraví člověka je v poslední době zpochybňována. Až šedesáti procentům lidí v České republice totiž může způsobovat zdravotní potíže jako bolesti břicha, problémy s trávením nebo kožní projevy, ať již způsobené intolerancí laktózy nebo alergií na mléčnou bílkovinu.

Vejce - jejich nesnášenlivostí netrpí tak velké procento populace a v množství 2 až 3 týdně jsou v jídelníčku zdravého člověka prospěšná. Jejich použití navíc usnadňuje přípravu některých pokrmů, proto je ve svých receptech Zuzana Kobíková uvádí i s možnou alternativní náhradou.

Na první pohled se může zdát, že pokud z kuchyně "vyženete" mléko, mouku a vajíčka, tak se na to rovnou můžete vykašlat a začít se živit jen ovocem a zeleninou, protože každý recept minimálně jednu z těchto surovin obsahuje.

"Není to tak strašné, jak to na první pohled vypadá," oponuje Zuzana Kobíková. "Například mléko můžete dobře nahradit sojovými, rýžovými i pohankovými nápoji, případně kozím mlékem, ale často i obyčejnou vodou. Vejce, bez kterých některá jídla prostě nebudou držet pohromadě, pak třeba malým množstvím psyllia rozmíchaného ve vodě."

Chce to změnu v myšlení

Problém podle ní není ani tak v recepturách, jako v nás samotných a našich zakořeněných představách. Také musíme počítat s tím, že ne všechno se nám bude hned dařit. Mnoho z lidí, kteří se musí zříci lepku, rovněž velmi těžce nese, že se musí nadobro vzdát křupavého rohlíku nebo chleba s máslem k snídani. Jenže variant na chutný, vyvážený a zajímavý start do nového dne je podle Zuzany Kobíkové dostatek.

"Doslova eldorádem pro vaši fantazii jsou různé snídaňové kaše, které vám ani nezaberou moc času, protože je můžete připravit z instantních směsí zalitých horkou vodou a dalších přísad jako ořechy, kakao nebo ovoce, které máte po ruce. Z vlastní zkušenosti vím, že zejména jáhlová a pohanková kaše upravuje po ránu bolestivý či citlivý žaludek. Navíc si ji snadno připravíte nejen doma, ale třeba i v práci nebo na cestách."

Jako ochutnávku z bezlepkové kuchařky Vařím s láskou můžete vyzkoušet třeba:

Bezlepkový perník s jablky, skořicí a badyánem

Perníkový muffin bez lepku
  • 180 g pohankové mouky
  • 150 g pohankové krupice
  • 20 g bezlepkového nápoje
  • 1/2 lžičky sody
  • 3 jablka
  • 100 g tuku
  • 1 lžička psyllia rozmíchaná ve 100 ml vody
  • 5 lžic medu
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce fruktózy nebo 2 lžíce cukru
  • 80 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého badyánu
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny nebo bábovičky vytřeme tukem a vysypeme pohankovou moukou. Těsta je zhruba 1 kg, perník při pečení nabyde o 1 cm.
2. Pohankovou mouku a krupici prosejeme do misky, přidáme bezlepkový nápoj v prášku, sodu a dobře promícháme.
3. V hrnku smícháme psyllium s vodou a počkáme asi tři minuty, pak se změní v hmotu podobnou vaječnému bílku.
4. Do druhé misky nastrouháme jablka, přidáme med, fruktózu nebo cukr, rum, mleté nebo drcené vlašské ořechy a koření. Zamícháme, přidáme připravené psyllium a opět dobře promícháme.
5. Do směsi vmícháme směs sypkých přísad. Husté těsto pomocí gumové stěrky přemístíme do pečicí formy. Pečeme 30 až 40 minut při 180 °C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou.
6. Podáváme posypané skořicovým cukrem. Výborně chutnají s meruňkovým džemem nebo povidly.

Zuzana Kobíková vaří s láskou

Zuzana Kobíková

Pro Zuzanu Kobíkovou z Brna se psaní knih o vaření bez lepku, mléka, vajec stalo povoláním. Více než deset let doma vařila vegánská jídla. "Jednoho dne se mi velmi blízký člověk svěřil, že mu lékař doporučil jídelníček bez lepku, mléka, vajec a já se rozhodla takové vaření vyzkoušet," říká.

Své recepty zkoušela i na známých, kteří byli překvapeni, že vše od polévkového knedlíčku, přes obalovaný řízek až po palačinku bylo připravené bez těchto tří surovin. A že to na chuti ani podobě jídla nepoznali (protože jim to dobředu nikdo neřekl, aby mohli posuzovat bez předsudků.)

Pozitivní odezva i zjištění, že lidí, kteří musejí některé potraviny zcela vyřadit z jídelníčku, není málo, stály za rozhodnutím sepsat zkušenosti s netradičním vařením do knihy.

Původním povoláním novinářka také absolvovala cukrářský kurz a kromě psaní, vaření vedení kurzů vaření bez lepku, mléka a vajec, se začala zabývat i výrobou bezlepkového pečiva, moučníků a slavnostních dortů na zakázku. Knihu na toto téma právě připravuje.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Přehlídka bradavek i kalhotek. Kráskám v Cannes se trapasy nevyhýbají

Trapasy na červeném koberci

Odhalené bradavky i spodní prádlo, pády nebo vyzuté lodičky. To jsou faux pas, kterých se mnohdy nevědomky dopustily...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Melounová svačinka

Melounová svačinka s jogurtem

Udělejte si doma zdravou svačinu, kterou si můžete vzít do práce, nebo ji dát dětem do školy. Stačí vám k tomu meloun,...

RECEPT DNE: Steak z tuňáka s fazolkami a mátou

Steak z tuňáka s fazolkami

Ryba patří do každého zdravého jídelníčku a dopřát byste si ji měli alespoň jednou týdně. Vyzkoušejte recept na tuňáka...

Rebarbora milovaná i nenáviděná. Dejte ji do koláče, salátu či nápoje

Rebarborový koláč se sněhovou čepicí

Někomu je její kyselá chuť protivná, jiný na ni nedá dopustit. Málokdy však najdete strávníka, jemuž by byla rebarbora...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz