Hráškový krém s hruškami a mungo klíčky
Ingredience:
- 2 šalotky
- 2 lžíce másla
- 500 g mraženého hrášku
- 1000 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 100 ml smetany
Na dokončení:
- 1 lžíce másla
- 1 hruška
- 1 lžíce třtinového cukru
- 100 ml bílého vína
Pracovní postup:
- Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na másle. Přidáme hrášek, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Když je hrášek měkký, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Podle chuti ji osolíme, opepříme a zjemníme smetanou.
- V pánvi necháme rozpustit máslo a přidáme nakrájené hrušky, které jsme zbavili jádřince. Krátce je opečeme a zasypeme cukrem. Promícháme a necháme je zkaramelizovat. Nakonec přilijeme víno a necháme vše krátce projít varem. Polévku rozdělíme do misek, do každé vložíme kousky hrušek a lžičku mungo klíčků.
Vepřová játra s hruškami
Ingredience:
- 500 g vepřových jater (mohou být i kuřecí)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl a pepř
- 80 g cukru
- 2 lžíce másla
- šťáva z poloviny citronu
- 2 hrušky
- 4 lžíce hruškovice
Pracovní postup:
- Játra nakrájíme na plátky, opečeme je na oleji a pak osolíme a opepříme. Dáme stranou.
- Do výpeku přidáme cukr, necháme ho rozpustit a vmícháme máslo a citronovou šťávu. Přidáme oloupané, jádřinců zbavené a nakrájené hrušky, hruškovici a chvíli provaříme. Játra podáváme s karamelizovanými hruškami a pečivem.
Slaný koláč s hruškami
Ingredience:
Na těsto:
- 210 g hladké mouky
- 40 g mletých vlašských ořechů
- sůl
- 125 g másla + na vymazání
- 1 žloutek + 1 vejce
Na náplň:
- 1 větší hruška ¨
- citronová šťáva na potření
- 225 g smetanového sýra (Philadelphia)
- 150 ml 33% smetany
- 3 vejce
- 175 g sýra s modrou plísní
- 40 g vlašských ořechů + na ozdobu
- 2 snítky tymiánu
- mletý černý pepř
- moučkový cukr na posypání
- olivový olej na restování
- hrst listů rukoly na dozdobení
Pracovní postup:
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme ořechy, sůl, kousky másla a vše prsty propracujeme na drobivou směs. Pak přidáme žloutek, 2 lžíce ledové vody a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet cca 60 minut v chladničce.
- Těsto rozválíme na plát silný 6 mm a vyložíme jím formu o rozměru 36 x 10 cm vymazanou máslem. Prsty vytvarujeme okraje a dno propícháme vidličkou. Těsto necháme zatuhnout asi 15 minut v mrazničce. Formu s těstem vyložíme pečicím papírem a zatížíme fazolemi. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Poté odstraníme papír s fazolemi a dopékáme dalších cca 5 minut. Těsto potřeme prošlehaným vejcem (aby nenasáklo náplň) a pečeme dalších 7 minut.
- Hrušku omyjeme, rozpůlíme a od středu nakrájíme 6 velmi tenkých plátků. Potřeme je citronovou šťávou a dáme stranou. Zbylou část hrušky rozkrájíme nadrobno. V míse promícháme krémový sýr se smetanou. Poté vmícháme postupně vejce (pokojové teploty), kousky hrušky a rozdrobený plísňový sýr. Nakonec přidáme nahrubo nasekané ořechy, omyté lístky tymiánu a pepř. Náplň rozetřeme na korpus a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 - 35 minut dozlatova. Koláč necháme vychladnout ve formě a poté vyjmeme.
- Plátky hrušek posypeme lehce cukrem a na rozpálené pánvi opečeme dozlatova. Rozložíme je na povrch náplně. Koláč dozdobíme na oleji opečenými ořechy a okapanými propranými listy rukoly. Podáváme ho zakapaný ořechovým olejem. Koláč chutná nejlépe zchladlý na pokojovou teplotu.
Vepřové kotlety s gorgonzolou a hruškami
Ingredience:
- 2 červené cibule
- 4 hrušky
- olej
- 600 g vepřových kotlet bez kosti
- sůl a mletý černý pepř
- 2 snítky rozmarýnu
- 150 ml smetany
- 250 g gorgonzoly
Pracovní postup:
- Cibuli a hrušky očistíme, nakrájíme je na osminky a osolíme. V pánvi na rozpáleném oleji cibuli a hrušky orestujeme. Jakmile začnou karamelizovat, odstavíme pánev z plotny.
- Vepřové kotlety očistíme a nakrájíme na plátky. Maso lehce naklepeme, osolíme a z obou stran zprudka opečeme na oleji na pánvi. Opečené kotlety opepříme, promícháme je s cibulí a hruškami, přidáme nasekané větvičky rozmarýnu a vše rozprostřeme do pekáčku.
- Směs zalijeme smetanou, posypeme nakrájenou gorgonzolou a vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C. Zapékáme asi 10 minut dozlatova, než se sýr rozpustí. Podáváme například s pečenými bramborami nebo rýží.