Hrušky se kamarádí se sýrem, ořechy i masem. Dejte si je naslano

aktualizováno 
V koláči, marmeládě nebo kompotu jsou hrušky poměrně okoukanou záležitostí. Co si je vychutnat s troškou francouzského šarmu a ve slané podobě? Zkuste je přidat do polévky, slaného koláče nebo k masu či játrům. Budete překvapeni, jak skvěle si pochutnáte.

Hráškový krém s hruškami a mungo klíčky | foto: Kulinární studio MAFRA

Hráškový krém s hruškami a mungo klíčky

Hráškový krém s hruškami a mungo klíčky

Ingredience:

  • 2 šalotky
  • 2 lžíce másla
  • 500 g mraženého hrášku
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  •  sůl a pepř
  • 100 ml smetany

Na dokončení:

  • 1 lžíce másla
  • 1 hruška
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 100 ml bílého vína

Pracovní postup:

  1. Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na másle. Přidáme hrášek, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Když je hrášek měkký, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Podle chuti ji osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. 
  2. V pánvi necháme rozpustit máslo a přidáme nakrájené hrušky, které jsme zbavili jádřince. Krátce je opečeme a zasypeme cukrem. Promícháme a necháme je zkaramelizovat. Nakonec přilijeme víno a necháme vše krátce projít varem. Polévku rozdělíme do misek, do každé vložíme kousky hrušek a lžičku mungo klíčků.
Vepřová játra s hruška

Vepřová játra s hruškami

Ingredience:

  • 500 g vepřových jater (mohou být i kuřecí)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce másla
  • šťáva z poloviny citronu
  • 2 hrušky
  • 4 lžíce hruškovice

Pracovní postup:

  1. Játra nakrájíme na plátky, opečeme je na oleji a pak osolíme a opepříme. Dáme stranou.
  2. Do výpeku přidáme cukr, necháme ho rozpustit a vmícháme máslo a citronovou šťávu. Přidáme oloupané, jádřinců zbavené a nakrájené hrušky, hruškovici a chvíli provaříme. Játra podáváme s karamelizovanými hruškami a pečivem.
Slaný koláč s hruškami

Slaný koláč s hruškami

Ingredience:
Na těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • sůl
  • 125 g másla + na vymazání
  • 1 žloutek + 1 vejce

Na náplň:

  • 1 větší hruška ¨
  • citronová šťáva na potření
  • 225 g smetanového sýra (Philadelphia)
  • 150 ml 33% smetany
  • 3 vejce
  • 175 g sýra s modrou plísní
  • 40 g vlašských ořechů + na ozdobu
  • 2 snítky tymiánu
  • mletý černý pepř
  • moučkový cukr na posypání
  • olivový olej na restování
  • hrst listů rukoly na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme ořechy, sůl, kousky másla a vše prsty propracujeme na drobivou směs. Pak přidáme žloutek, 2 lžíce ledové vody a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet cca 60 minut v chladničce.
  2. Těsto rozválíme na plát silný 6 mm a vyložíme jím formu o rozměru 36 x 10 cm vymazanou máslem. Prsty vytvarujeme okraje a dno propícháme vidličkou. Těsto necháme zatuhnout asi 15 minut v mrazničce. Formu s těstem vyložíme pečicím papírem a zatížíme fazolemi. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Poté odstraníme papír s fazolemi a dopékáme dalších cca 5 minut. Těsto potřeme prošlehaným vejcem (aby nenasáklo náplň) a pečeme dalších 7 minut. 
  3. Hrušku omyjeme, rozpůlíme a od středu nakrájíme 6 velmi tenkých plátků. Potřeme je citronovou šťávou a dáme stranou. Zbylou část hrušky rozkrájíme nadrobno. V míse promícháme krémový sýr se smetanou. Poté vmícháme postupně vejce (pokojové teploty), kousky hrušky a rozdrobený plísňový sýr. Nakonec přidáme nahrubo nasekané ořechy, omyté lístky tymiánu a pepř. Náplň rozetřeme na korpus a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 - 35 minut dozlatova. Koláč necháme vychladnout ve formě a poté vyjmeme. 
  4. Plátky hrušek posypeme lehce cukrem a na rozpálené pánvi opečeme dozlatova. Rozložíme je na povrch náplně. Koláč dozdobíme na oleji opečenými ořechy a okapanými propranými listy rukoly. Podáváme ho zakapaný ořechovým olejem. Koláč chutná nejlépe zchladlý na pokojovou teplotu.
Vepřové kotlety s gorgonzolou a hruškami

Vepřové kotlety s gorgonzolou a hruškami

Ingredience:

  • 2 červené cibule
  • 4 hrušky
  • olej
  • 600 g vepřových kotlet bez kosti
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 150 ml smetany
  • 250 g gorgonzoly

Pracovní postup:

  1. Cibuli a hrušky očistíme, nakrájíme je na osminky a osolíme. V pánvi na rozpáleném oleji cibuli a hrušky orestujeme. Jakmile začnou karamelizovat, odstavíme pánev z plotny.
  2. Vepřové kotlety očistíme a nakrájíme na plátky. Maso lehce naklepeme, osolíme a z obou stran zprudka opečeme na oleji na pánvi. Opečené kotlety opepříme, promícháme je s cibulí a hruškami, přidáme nasekané větvičky rozmarýnu a vše rozprostřeme do pekáčku.
  3. Směs zalijeme smetanou, posypeme nakrájenou gorgonzolou a vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C. Zapékáme asi 10 minut dozlatova, než se sýr rozpustí. Podáváme například s pečenými bramborami nebo rýží.
Autor:

Nejčtenější

Vezmi děti a kopni ji do zadku, radila náhradní manželka. Míra poslechl

Jarka poznala Míru, když jí bylo 15 let. Mají spolu dvě děti.

Vztah Jarky s Mírou je před krachem, zatímco Martina s Michalem spolu vrkají jako hrdličky a do Výměny manželek se...

Po třech dětech vážila Ludmila skoro metrák. Teď vypadá jako modelka

Osmatřicetiletá Ludmila shodila 25 kilogramů

U nás v rodině měly všechny ženy velké zadky, směje se Ludmila Černá (38), jejíž hmotnost se po narození třetího dítěte...

Tomáš se mně nemůže přizpůsobit, musím já, říká Anna Satoranská

Anna Satoranská

Společně se svým otcem Pavlem Maurerem pořádá gastronomické výlety do světa, vydává průvodce po restauracích a pořádá...

Zprvu jsem dietu před okolím tajila, říká žena, která zhubla 27 kilogramů

Jiřina Sedlmajerová zhubla 27 kilogramů.

Jiřina vaří v mateřské školce, se zdravým jídelníčkem pro sebe si však hodně dlouho neuměla poradit. Nakonec jí...

Jak přežít pubertu: dejte na instinkty a raději buďte trochu paranoidní

puberta matka dcera

„Je to náročné období, které má i své kouzlo,” říká o dospívání pedagog a konzultant Miloslav Hubatka. Pokud pubertou...

Další z rubriky

Rychlé a chutné večeře pro ty, kdo milují cukety, rajčata a okurky

Cuketové bramboráčky

Radost ze zeleninové úrody ze zahrádky nebo z úlovků z farmářského trhu může zkazit nedostatek nápadů, co se všemi těmi...

RECEPT DNE: Lodičky s mangoldem a hříbky

Lodičky s mangoldem a hříbky

Houby stále rostou a vy už možná nevíte, jak je zpracovat. Vyzkoušejte náš recept na lodičky s mangoldem a hříbky.

RECEPT DNE: Skládaný hruškový koláč

Skládaný hruškový koláč

Máte rádi hrušky? Vyzkoušejte náš recept na vynikající koláč, na kterém si můžete o víkendu pochutnat celá rodina.

RECEPT DNE: Plněné cuketové placičky

Plněné cuketové placičky

Nevíte, co uvařit k večeři? Vyzkoušejte naše plněné cuketové placičky.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz