Ingredience
Postup
- Hrušky oloupeme a rovně seřízneme spodní část. Vložíme je do hrnce s 1,5 litrem vody, do které přidáme citronovou šťávu, cukr a koření. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme ještě 10 minut vařit na mírném ohni. Pak hrušky opatrně vyndáme na papírovou utěrku a necháme je okapat.
- Zapékací mističky o průměru cca 9 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, případně můžeme vyložit pečicím papírem. V misce vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně jedno po druhém zašleháme vejce, vanilkový extrakt, smetanu, mleté mandle a prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Připravené formičky naplníme těstem do výšky zhruba 2 cm, doprostřed umístíme hrušky, a těsto kolem hrušek lehce posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20-25 minut. Ještě horké hrušky ihned potřeme medem.