Upečte si farmářské kuře, jahodový tart a jogurtový flan

  3:50
Uvařte si menu inspirované českou i francouzskou kuchyní, ve kterém můžete využít čerstvé letní ovoce a zeleninu. Hráškový krém povýšíte jednoduchým jogurtovým flanem, kuře zase zázvorovou omáčkou a grepy. Lehkým jahodovým tartem na závěr vykouzlíte úsměv na tváři všech okolo stolu.
Jahodový tart s pistáciovou zmrzlinou

Jahodový tart s pistáciovou zmrzlinou | foto: restaurant Ginger & Fred

Jahodový tart

Menu s výhledem

Nově otevřená restaurace Ginger & Fred sídlí v sedmém patře pražského Tančícího domu. Návštěvníkům nabízí kromě krásného výhledu a umělecky vyzdobeného interiéru především nové menu. Sestavil ho šéfkuchař Rudolfa Doležala, který klade důraz zejména na čerstvost a lokální původ surovin. Více informací zde.  

Interiér restaurace Ginger & Fred s ručně malovanými židlemi

Množství pro 6 osob

Těsto: 

  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 ks vejce

Mandlový krém: 

  • 75 g másla
  • 75 g cukru
  • 75 mandlového prášku
  • 2 ks vejce

 Lehký krém: 

  • 100 g mléka
  • 20 g cukru
  • 1 vaječný žloutek
  • 8 g kukuřičný škrob
  • 2 g želatinových plátků
  • ½ vanilkového lusku
  • 150 g šlehačky

  1. Smíchejte suroviny na těsto, přidejte 1 vejce. Nechte odpočívat v lednici 2 hodiny.
  2. Mezitím si připravte mandlový krém smícháním všech ingrediencí. Odpočaté těsto vlijte do formy. Korpus pokryjte mandlovým krémem a pečte v předehřáté troubě na 160°C dozlatova.
  3. Přichystejte si lehký pudinkový krém smícháním mléka, cukru, žloutku, škrobu a půlky vanilkového lusku. Po dosažení 140°C přidejte do pudinku želatinové plátky a šlehačku.
  4. Ozdobte tart střídavě jahodami a krémem. Podávejte s pistáciovou zmrzlinou.

Hráškový krém se špekem a jogurtovým flanem

Hráškový krém s jogurtovým flanem
  • ½ kg hrášku
  • 1 bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 velká brambora
  • 50 g másla
  • 2 l kuřecího vývaru
  • 30 g špeku

  1.  Na másle opečeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme stroužek neloupaného česneku, snítku tymiánu, špek a nakrájenou bramboru.
  2. Zalijeme vývarem, přidáme sůl a pepř a vaříme přibližně 20 minut, do změknutí brambor.
  3. Na závěr přidáme hrášek a vaříme dalších maximálně 5 minut. Rychle rozmixujeme a propasírujeme přes jemný cedník, aby polévka zůstala zelená. Pro zjemnění můžeme přidat smetanu. Podáváme s jogurtovým flanem.

Jogurtový flan

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • pepř

  1.  Vše smícháme v míse a pečeme ve vymazaných silikonových formičkách v troubě na 90°C po dobu přibližně 35 minut.

Farmářské kuře, bramborové noky, hrášek s grepy a zázvorovou omáčkou

Farmářské kuře s bramborovými noky

Pro 4 osoby:

  • 1 farmářské kuře
  • 2 velké brambory
  • 100 g
  • hráškových lusků
  • 1 grep
  • 50 g zázvoru
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 100 g másla

Na omáčku:

  • drůběží kosti
  • šalotka
  • česnek
  • olej
  • máslo
  • 100 ml bílého vína
  • tymián
  • drůbeží vývar

  1.  Drůbeží kosti (asi 3 kg), nakrájenou šalotku a česnek opečeme na oleji v hrnci dozlatova. Přidáme lžíci másla a zalijeme 100 ml bílého vína, trochu svaříme, přidáme snítku tymiánu a 2 l drůbežího vývaru. Vaříme další hodinu, poté vše propasírujeme a dále vaříme na potřebnou hustotu omáčky. Na závěr přidáme očištěný zázvor a necháme pod pokličkou odstát mimo oheň. Opět procedíme. Takto hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem.
  2. Farmářské kuře rozdělíme na 4 díly a opečeme na rozpáleném oleji na pánvi.
  3. Přendáme do trouby a pečeme dalších 30 minut do úplného propečení, poté maso vyndáme a necháme odpočinout. Před podáváním opět přihřejeme v troubě a vložíme zpět do pánve s trochou másla, snítkou tymiánu a stroužkem česneku, vše dobře přelijeme máslem.
  4. Omyté brambory vložíme na plech s 1 kg hrubé mořské soli a pečeme v troubě na 150°C do změknutí. Poté brambory propasírujeme přes jemné síto, přidáme vejce, sůl a hladkou mouku. Pomocí vidličky tvarujeme noky, které vaříme v osolené vodě.
  5. Vyloupaný hrášek spaříme v horké vodě a oloupeme ze slupky. Z grepů vykrájíme segmenty, smícháme s hráškem a prohřejeme s trochou másla.

Fish and chips s domácí tatarkou

Fish and chips s domácí majonézou, podle britského zvyku zabalené do novin.
  • filety z tresky
  • ½ l piva
  • 220 gr hladké mouky
  • led
  • sůl
  • pepř
  • brambory na hranolky (nejlépe odrůda bintje)
  • arašídový olej na fritování
  • 2 vejce
  • 2 ks nakládaných okurek cornichon
  • 1 šalotka
  • petržel nať
  • kapary
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 300 ml olivového oleje

  1. Z hladké mouky, piva a pár kostek ledu si připravíme těstíčko na obalování ryby a necháme v lednici odpočinout. Filety tresky nakrájíme na kousky o 100 gramech váhy, osolíme a opepříme a obalíme v těstíčku. Smažíme v rozpáleném oleji asi 3 minuty.
  2. Omyté a oškrábané brambory nakrájíme na hranolky a vložíme do osolené vody se lžící bílého vinného octa. Přivedeme k varu a vaříme téměř do měkka. Poté hranolky vyjmeme z vody, osušíme a zachladíme. Smažíme v rozpáleném oleji pomalu do křupava.
  3. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků přidáme dijonskou hořčici, vinný ocet, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a za stálého šlehání pomalu přiléváme olivový olej. Na závěr přidáme nakrájenou šalotku, cornichony a petrželovou nať s kapary. Zakápneme citronovou šťávou.

Své hosty také potěšíte spojením jahod a lineckého těsta v italském stylu:

14. srpna 2012

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...