Hrášková polévka s křupavou cizrnou
Zdravá polévka, kterou můžete klidně pro změnu podávat i o Vánocích.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
558 KCal
25 %
23 %
-
Energie
2335 KJ
25 %
23 %
-
Sacharidy
47,7 g
54 %
48 %
-
Vláknina
43,2 g
144 %
144 %
-
Bílkoviny
30,3 g
48 %
45 %
-
Tuky
17,9 g
28 %
26 %
-
nasycené
4,7 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Hrášek necháme rozmrznout v pokojové teplotě. Bagetu nakrájíme na kostičky a rozprostřeme ji na plech vyložený pečicím papírem. Cizrnu slijeme. Polovinu přidáme na plech. Část másla nakrájíme na plátky a položíme je na kostičky bagety s cizrnou. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut, dozlatova a dokřupava.
- Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Stroužky česneku jen podrtíme plochou nože a zbavíme je slupky. V hrnci na polévku zahřejeme olej se zbylým máslem. Vsypeme cibuli s česnekem a restujeme je do změknutí. Přisypeme fenykl a ještě chvilku restujeme.
- Vše zalijeme vývarem. Přidáme zbylou cizrnu a přivedeme k varu. Do vroucího vývaru vsypeme povolený hrášek a vaříme zhruba dvě minuty. Pak polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme ji solí a barevným pepřem. Můžeme přidat i pár kapek citronové šťávy. Na talíři posypeme polévku krutony s cizrnou a ozdobíme hráškovými výhonky.