Hrášková polévka s křupavou cizrnou

Zdravá polévka, kterou můžete klidně pro změnu podávat i o Vánocích.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 30 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    558 KCal

    25 %

    23 %

  • Energie

    2335 KJ

    25 %

    23 %

  • Sacharidy

    47,7 g

    54 %

    48 %

  • Vláknina

    43,2 g

    144 %

    144 %

  • Bílkoviny

    30,3 g

    48 %

    45 %

  • Tuky

    17,9 g

    28 %

    26 %

  • nasycené

    4,7 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Hrášek necháme rozmrznout v pokojové teplotě. Bagetu nakrájíme na kostičky a rozprostřeme ji na plech vyložený pečicím papírem. Cizrnu slijeme. Polovinu přidáme na plech. Část másla nakrájíme na plátky a položíme je na kostičky bagety s cizrnou. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut, dozlatova a dokřupava.
  2. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Stroužky česneku jen podrtíme plochou nože a zbavíme je slupky. V hrnci na polévku zahřejeme olej se zbylým máslem. Vsypeme cibuli s česnekem a restujeme je do změknutí. Přisypeme fenykl a ještě chvilku restujeme.
  3. Vše zalijeme vývarem. Přidáme zbylou cizrnu a přivedeme k varu. Do vroucího vývaru vsypeme povolený hrášek a vaříme zhruba dvě minuty. Pak polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme ji solí a barevným pepřem. Můžeme přidat i pár kapek citronové šťávy. Na talíři posypeme polévku krutony s cizrnou a ozdobíme hráškovými výhonky.
Autor:

Podobné recepty

Kuřecí vývar s rýží a zeleninou

Udělejte si poctivý vývar s rýží a zeleninou.

Krémová polévka z červené řepy

Červená řepa podporuje zdraví kardiovaskulárního systému a může pomoci snížit riziko srdečních...

Jemný bramborový krém s chipsy a lanýžovým olejem

Luxusní polévka, kterou si zamilujete.

Cuketová polévka

Jarní polévka, která vám dodá energii.

Cuketová polévka

Tato polévka vás zahřeje i zasytí.