Ingredience
Postup
- Ve větším hrnci přivedeme k varu 400 ml vody, za stálého míchání postupně vsypeme polentu a vaříme 2 minuty do zhoustnutí. Poté rendlík stáhneme z plotny a ochutíme solí. Hmotu nalijeme do pečicím papírem vyložené formy (25x25 cm) a rozetřeme, necháme vychladnout. Ze ztuhlé polenty vykrájíme tvary, které přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olejem a pečeme při 180 °C asi 25 minut.
- Fazolky očistíme a prudce spaříme v silně osolené vroucí vodě, přendáme do ledové vody a necháme krátce okapat. Poté je obalíme slaninou do balíčků, opepříme, přendáme na plech, pokapeme olejem a pečeme při 250 °C asi 10 minut.
- V rendlíku orestujeme 2 minuty za stálého míchání zelený pepř. Přilijeme víno, stáhneme oheň a pepř uvaříme doměkka. Víno necháme zcela vyvařit. Stáhneme z plotny, přilijeme koňak, vrátíme zpět a koňak necháme také vyvařit. Přidáme demi-glace, oheň stáhneme na třetinu a vaříme 5 minut. Přilijeme smetanu, promícháme a krátce povaříme. Sejmeme z plotny a dle chuti osolíme, postupně vmícháme vychlazené máslo nakrájené na kostičky.
- Steaky osušíme, potřeme olejem a důkladně osolíme, opepříme. Rozpálíme velkou nepřilnavou pánev, na které je opékáme 2-3 minuty z každé strany, nebo déle, do požadované propečenosti. Hotové maso necháme 5 minut odležet. Podáváme s fazolovými balíčky a polentou.