Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

aktualizováno 
Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho česká obdoba – párek v rohlíku – zažene hlad a při jeho konzumaci se obejdete bez stolu, talíře nebo vidličky s nožem. Takže se dá jíst doslova na pochodu.
Část 1/3
Hot Dog

První párky se údajně vyráběly už ve starověkém Řecku, ovšem novodobá historie patří německým uzenářům. Ve Frankfurtu nad Mohanem se párky prodávaly už v roce 1487, tedy ještě dříve, než Kryštof Kolumbus objevil Ameriku.

„Frankfurtský párek z vepřového masa se označuje za praotce párků, o slovo se však hlásí i Vídeň. Ve skutečnosti je zřejmě do rakouské metropole přivezli řezníci právě z Německa,“ říká Vít Morkus z Pražského řeznictví.

Rychlovka na baseball

Také do Spojených států amerických přivezli párky němečtí imigranti a stáli tak u zrodu jedné z kulinářských legend. Není sice jisté, koho prvního napadlo vložit podlouhlou uzeninu do překrojené housky, údajně se však toto občerstvení objevilo v ulicích New Yorku už někdy kolem roku 1860. Dochucené kysaným zelím je tam prodávali prodavači z vozíku.

První stánek s hot dogem si v roce 1871 otevřel německý pekař Charles Feltman na Coney Island a jen během prvního roku prodal této lahůdky 3 684 kusů. 

Hog dogy šly nejvíc na dračku na velkých akcích, jako byla světová výstava v Chicagu roku 1893 nebo na sportovních utkáních. Tuto tradici údajně zavedl majitel týmu St. Louis a německý imigrant Chris von der Ahe.

Kde se vzal název hot dog?

V českém překladu horký pes neevokuje nic, co by si člověk chtěl dát ke svačince. Se psy má však tato dobrota přece jen něco společného. V Německu totiž právě takové dlouhé a tenké uzenině říkali Dachshund neboli jezevčík. A právě toto psí plemeno němečtí imigranti do USA dovezli stejně jako dlouhou uzeninu.

Existují i další legendy, které toto podivné slovní spojení vysvětlují po svém. Podle jedné se název hot dog rozšířil díky komiksu, kde autor namaloval psa přímo do housky. Jiná zase tvrdí, že tak malému občerstvení začali říkat studenti Yale University, když vtipkovali o původu masa.

Jak to bylo v Budějovicích

I Česká republika má svou vlastní variaci na americký hot dog, však ji dobře znáte. K dostání je pomalu na každém rohu, vybrat si můžete mezi kečupem a hořčicí, stojí něco přes deset korun a jmenuje se párek v rohlíku.

K jeho objevu se hlásí město České Budějovice, kde ho začal v roce 1972 prodávat místní řezník Václav Masopust. Nápad si prý dovezl z dovolené ve Španělsku. Svému novému občerstvení proto začal říkat pikador (pikador je zápasník s býky vyzbrojený kopím). Z jihu Čech se pak jeho párek v rohlíku rozšířil do dalších krajů tehdejšího Československa.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Závislost na jídle mě málem zabila, říká morbidně obézní žena

Morbidně obézní žena měla před operací žaludku téměř tři sta kilogramů.

S obezitou bojovala Američanka Lacey Hodderová už jako dítě a v devětadvaceti letech měla téměř tři sta kilogramů. Když...

Už mám odseriálováno, říká herečka Alena Antalová

Alena Antalová

Prorazila jako herečka v Četnických humoreskách a Pojišťovně štěstí, teď se Alena Antalová objeví po boku Jaromíra...

Další z rubriky

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Báječné večeře z trouby. Zapečené cannelloni, slaný koláč a krůtí roláda

Zapečené cannelloni se špenátem a ricottou

Blýskněte se i ve všední večer nevšední dobrotou, která vypadá, že dala hromadu práce, ale při jejíž přípravě stihnete...

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak...

Najdete na iDNES.cz