Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

aktualizováno 
Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho česká obdoba – párek v rohlíku – zažene hlad a při jeho konzumaci se obejdete bez stolu, talíře nebo vidličky s nožem. Takže se dá jíst doslova na pochodu.
Část 1/3
Hot Dog

První párky se údajně vyráběly už ve starověkém Řecku, ovšem novodobá historie patří německým uzenářům. Ve Frankfurtu nad Mohanem se párky prodávaly už v roce 1487, tedy ještě dříve, než Kryštof Kolumbus objevil Ameriku.

„Frankfurtský párek z vepřového masa se označuje za praotce párků, o slovo se však hlásí i Vídeň. Ve skutečnosti je zřejmě do rakouské metropole přivezli řezníci právě z Německa,“ říká Vít Morkus z Pražského řeznictví.

Rychlovka na baseball

Také do Spojených států amerických přivezli párky němečtí imigranti a stáli tak u zrodu jedné z kulinářských legend. Není sice jisté, koho prvního napadlo vložit podlouhlou uzeninu do překrojené housky, údajně se však toto občerstvení objevilo v ulicích New Yorku už někdy kolem roku 1860. Dochucené kysaným zelím je tam prodávali prodavači z vozíku.

První stánek s hot dogem si v roce 1871 otevřel německý pekař Charles Feltman na Coney Island a jen během prvního roku prodal této lahůdky 3 684 kusů. 

Hog dogy šly nejvíc na dračku na velkých akcích, jako byla světová výstava v Chicagu roku 1893 nebo na sportovních utkáních. Tuto tradici údajně zavedl majitel týmu St. Louis a německý imigrant Chris von der Ahe.

Kde se vzal název hot dog?

V českém překladu horký pes neevokuje nic, co by si člověk chtěl dát ke svačince. Se psy má však tato dobrota přece jen něco společného. V Německu totiž právě takové dlouhé a tenké uzenině říkali Dachshund neboli jezevčík. A právě toto psí plemeno němečtí imigranti do USA dovezli stejně jako dlouhou uzeninu.

Existují i další legendy, které toto podivné slovní spojení vysvětlují po svém. Podle jedné se název hot dog rozšířil díky komiksu, kde autor namaloval psa přímo do housky. Jiná zase tvrdí, že tak malému občerstvení začali říkat studenti Yale University, když vtipkovali o původu masa.

Jak to bylo v Budějovicích

I Česká republika má svou vlastní variaci na americký hot dog, však ji dobře znáte. K dostání je pomalu na každém rohu, vybrat si můžete mezi kečupem a hořčicí, stojí něco přes deset korun a jmenuje se párek v rohlíku.

K jeho objevu se hlásí město České Budějovice, kde ho začal v roce 1972 prodávat místní řezník Václav Masopust. Nápad si prý dovezl z dovolené ve Španělsku. Svému novému občerstvení proto začal říkat pikador (pikador je zápasník s býky vyzbrojený kopím). Z jihu Čech se pak jeho párek v rohlíku rozšířil do dalších krajů tehdejšího Československa.

Autor:
  • Nejčtenější

Třináctiletá Charlotta pokračuje ve stopách Karla Gotta

Ve svých třinácti letech má za sebou zkušenosti z hudební branže, o kterých se dospělým začínajícím zpěvačkám může jen...

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Premium

Mladí ztrácejí chuť na sex. Závislost na pornu stoupá, říká sexuoložka

Sex je všude kolem nás, děti a dospívající vyrůstají s internetovou pornografií. Rodiče by si neměli myslet, že děti na...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Život Anny byl peklo. Dětem realita splývá s online světem, tvrdí experti

Školáci vyměnili běhání venku za chytré telefony, od kterých se prakticky nedokážou odtrhnout. Rodiče a pedagogy přitom...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Jak skončila Vémolova pohádka o lvech. Végha přitom zatracoval

V rozlehlé O2 areně vypadal tak malý, když se v kleci bezvládně zhroutil k zemi. V tu chvíli se z Karlose Vémoly jindy...

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Pečené křepelky s jablky

Zvěřina k podzimu patří. Vyzkoušejte náš recept na pečené křepelky s jablky.

RECEPT DNE: Asijská kuřecí polévka s nudlemi a brokolicí

Milujete asijské jídlo? Pak rozhodně vyzkoušejte recept na kuřecí polévku s nudlemi a brokolicí.

Najdete na iDNES.cz