Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

  8:30aktualizováno  8:30
Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí kontroverzní novinka: pojídání hmyzu. Je to ekologický způsob, jak do sebe dostat zdravé množství proteinů a možná i strava budoucnosti. Je libo pizzu z cvrčků nebo smaženou kobylku?
Část 1/4
Ilustrační snímek

Vlastně to žádná novinka není, hmyz byl součástí lidského jídelníčku už v pravěku a v celé řadě kultur jí stále je. Vaří s ním běžně víc než dvě miliardy lidí. To jen v naší „západní“ společnosti se jedná o raritu: naprostá většina obyvatel Evropy a Severní Ameriky nemá s hmyzem v jídle žádnou zkušenost a dívá se na něj spíš s předsudky.

Z vybíravé foodie milovnicí hmyzu

Zejména mezi západními foodies, tedy lidmi, pro které je experimentování v jídle koníčkem a životním stylem, se ovšem najdou i odvážlivci, kteří se smaženého cvrčka nebo červa neleknou. „Naprosto chápu, že pohlédnout do tváře larvě a zakousnout se do ní může jednomu připadat dost zvláštní, ale sama jsem se s tím velmi rychle vyrovnala,“ svěřila se britskému Daily Mailu čtyřiadvacetiletá Joy Nemersonová.

Filadelfská ekoložka a specialistka na recyklování odpadu sama sebe označuje za „extrémně vybíravou, co se jídla týče“. S jídlem to prý měla složité vždycky, především kvůli tomu, že ji trápily nejrůznější alergie: mimo jiné na lepek a některé druhy ovoce a zeleniny. Právě to ji paradoxně přivedlo k hmyzí dietě.

Všechno začalo loni, když na jedné konferenci poprvé ochutnala bezlepkové chipsy s moukou z rozemletých cvrčků. „Hned mi zachutnaly, měly takovou zemitou, oříškovou chuť,“ říká. „O jedlém hmyzu jsem pak slýchala čím dál častěji a čím dál víc mě zajímal. Brzy jsem se rozhodla, že s ním taky začnu.“

Hmyz je podle ní – i podle mnoha dalších odborníků – zdravou alternativou nejen pro alergiky, ale úplně pro všechny. Propagátorka hmyzích lahůdek se mimo jiné odkazuje na nedávný výzkum, který naznačil, že právě pojídání cvrčků prospívá trávicí soustavě, podporuje totiž množení prospěšných bakterií a zároveň pomáhá předcházet zánětům.

Brouci a červi – strava budoucnosti?

Je to také ekologická volba. Zatímco lidstvu dochází přírodní zdroje, hmyz jen tak nedojde. Chov hmyzu na farmách má na planetu mnohem nižší negativní dopad než velkochovy, odkud pochází většina masa v obchodech. Přitom je hmyz výjimečně bohatý na proteiny a železo. „Stačí pár cvrčků, abyste získali stejné zdravotní výhody jako třeba z celé krávy,“ podotýká Joy Nemersonová. „A pro budoucnost Země je to mnohem lepší.“

Nejde samozřejmě jen o cvrčky. Joy doporučuje třeba smaženou kobylku, „škvarky“ z červů nebo tacos s mravenčími vajíčky, která prý nejvíc ze všeho připomínají kaviár. Úplně nejradši má brouky, kteří mají kouřové aroma a dají se různě dochutit. Domů si kupuje nejen cvrččí mouku, která je bohatá na bílkoviny, ale i celé brouky z organických chovů.

Zajímá vás, jak se dá s hmyzem vařit? Na dalších stránkách najdete tři recepty, které zvládne každý. Chce to jen odvahu.

Autor:

Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Závislost na jídle mě málem zabila, říká morbidně obézní žena

Morbidně obézní žena měla před operací žaludku téměř tři sta kilogramů.

S obezitou bojovala Američanka Lacey Hodderová už jako dítě a v devětadvaceti letech měla téměř tři sta kilogramů. Když...

Už mám odseriálováno, říká herečka Alena Antalová

Alena Antalová

Prorazila jako herečka v Četnických humoreskách a Pojišťovně štěstí, teď se Alena Antalová objeví po boku Jaromíra...

Další z rubriky

Báječné večeře z trouby. Zapečené cannelloni, slaný koláč a krůtí roláda

Zapečené cannelloni se špenátem a ricottou

Blýskněte se i ve všední večer nevšední dobrotou, která vypadá, že dala hromadu práce, ale při jejíž přípravě stihnete...

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Tlačenka i škvarkové placky. Masopustní speciality, které zvládnete

Škvarkové miniplacky

K pořádnému masopustnímu veselí patří nejen koláče a koblihy, ale také poctivé masové dobroty, od kterých budete mít...

Najdete na iDNES.cz