Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

  8:30
Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí kontroverzní novinka: pojídání hmyzu. Je to ekologický způsob, jak do sebe dostat zdravé množství proteinů a možná i strava budoucnosti. Je libo pizzu z cvrčků nebo smaženou kobylku?
Část 1/4
Ilustrační snímek

Vlastně to žádná novinka není, hmyz byl součástí lidského jídelníčku už v pravěku a v celé řadě kultur jí stále je. Vaří s ním běžně víc než dvě miliardy lidí. To jen v naší „západní“ společnosti se jedná o raritu: naprostá většina obyvatel Evropy a Severní Ameriky nemá s hmyzem v jídle žádnou zkušenost a dívá se na něj spíš s předsudky.

Z vybíravé foodie milovnicí hmyzu

Zejména mezi západními foodies, tedy lidmi, pro které je experimentování v jídle koníčkem a životním stylem, se ovšem najdou i odvážlivci, kteří se smaženého cvrčka nebo červa neleknou. „Naprosto chápu, že pohlédnout do tváře larvě a zakousnout se do ní může jednomu připadat dost zvláštní, ale sama jsem se s tím velmi rychle vyrovnala,“ svěřila se britskému Daily Mailu čtyřiadvacetiletá Joy Nemersonová.

Filadelfská ekoložka a specialistka na recyklování odpadu sama sebe označuje za „extrémně vybíravou, co se jídla týče“. S jídlem to prý měla složité vždycky, především kvůli tomu, že ji trápily nejrůznější alergie: mimo jiné na lepek a některé druhy ovoce a zeleniny. Právě to ji paradoxně přivedlo k hmyzí dietě.

20. prosince 2017

Všechno začalo loni, když na jedné konferenci poprvé ochutnala bezlepkové chipsy s moukou z rozemletých cvrčků. „Hned mi zachutnaly, měly takovou zemitou, oříškovou chuť,“ říká. „O jedlém hmyzu jsem pak slýchala čím dál častěji a čím dál víc mě zajímal. Brzy jsem se rozhodla, že s ním taky začnu.“

Hmyz je podle ní – i podle mnoha dalších odborníků – zdravou alternativou nejen pro alergiky, ale úplně pro všechny. Propagátorka hmyzích lahůdek se mimo jiné odkazuje na nedávný výzkum, který naznačil, že právě pojídání cvrčků prospívá trávicí soustavě, podporuje totiž množení prospěšných bakterií a zároveň pomáhá předcházet zánětům.

Brouci a červi – strava budoucnosti?

Je to také ekologická volba. Zatímco lidstvu dochází přírodní zdroje, hmyz jen tak nedojde. Chov hmyzu na farmách má na planetu mnohem nižší negativní dopad než velkochovy, odkud pochází většina masa v obchodech. Přitom je hmyz výjimečně bohatý na proteiny a železo. „Stačí pár cvrčků, abyste získali stejné zdravotní výhody jako třeba z celé krávy,“ podotýká Joy Nemersonová. „A pro budoucnost Země je to mnohem lepší.“

Nejde samozřejmě jen o cvrčky. Joy doporučuje třeba smaženou kobylku, „škvarky“ z červů nebo tacos s mravenčími vajíčky, která prý nejvíc ze všeho připomínají kaviár. Úplně nejradši má brouky, kteří mají kouřové aroma a dají se různě dochutit. Domů si kupuje nejen cvrččí mouku, která je bohatá na bílkoviny, ale i celé brouky z organických chovů.

Zajímá vás, jak se dá s hmyzem vařit? Na dalších stránkách najdete tři recepty, které zvládne každý. Chce to jen odvahu.

Autor:
  • Nejčtenější

Nádobí po babičce i sošky. Ledničky ovládl kýčovitý trend ze sociálních sítí

Dekorované porcelánové mističky či máslenky, ale i miniaturní busty ozdobené mašlemi, organizace jídla v krajkovaných rukavičkách. Tak vypadá nový trend sociálních sítí, který zachvátil kuchyně a...

5. září 2024

Nejen paprika, guláš a lečo. Maďarská kuchyně je koncert pro chuťové buňky

V záplavě všech těch chobotnic, pizz, piadine, pljeskavic, kebabů, čevapi a řeckých salátů, které často dominovaly našim zahraničním letním dovoleným, působí maďarská kuchyně tak trochu jako Popelka....

7. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ostružinové sušenky

Ostružinové sušenky

Střední

60 min

Zpracujte ovoce ze zahrady do těchto křehkých čokoládových sušenek, které se jen rozplývají na...

Vaflové kornoutky s ovocem

Vaflové kornoutky s ovocem

Střední

30 min

Kornouty nemusíte plnit pouze zmrzlinou. Inspirujte se naším receptem.

Ovocný trifle do skleničky

Ovocný trifle do skleničky

Střední

45 min

Chce to něco dobrého na zub? Připravte rodině vrstvený dezert anglického původu.

Clafoutis s ostružinami

Clafoutis s ostružinami

Střední

50 min

Upečte si francouzský koláč plný čerstvého ovoce.

Soutěžte s ČPZP a vyhrajte dárkový balíček
Soutěžte s ČPZP a vyhrajte dárkový balíček

Tento týden pro vás máme soutěž s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku a jeden z pěti dárkových...

Pavel Novotný zdrtil v kleci Zdeňka Godlu. Herce odváděli zdravotníci

Herec Zdeněk Godla (49) se v sobotu během galavečera Clash of the Stars utkal v kleci se starostou Řeporyjí Pavlem...

Herečka Anna Polívková se na pláži provdala za italského přítele

Herečka Anna Polívková (45) se v sobotu provdala. Svatba se uskutečnila v Itálii, protože manžel české herečky odtamtud...

Pro syna chtěla lepší partii. Těhotnou snachu rozpůlila a pohřbila ve sklepě

Premium Seděl ve služebně Veřejné bezpečnosti a otázky příslušníků mu byly evidentně nepříjemné. „Proč jste nenahlásil zmizení...

Schwarzenegger se v Praze proháněl na kole. Vyfotil se také s „Klukem s kamením“

Legendární herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger (77) je v Praze. O víkendu si užíval kávu na...

Plivnout při orálním sexu na penis. Obscénnost jižanské slečně změnila život

To, co v anketě vypustila do světa, byla obscénnost. Nic elegantního. Naopak, největší sprosťárna. Jenže ji do kamery...