Ona

Halloweenské dobroty. Vyzkoušejte upíří sušenky a dýňové duchy

  • 9
Blíží se konec října a s ním i svátek, který v Česku sice nemá dlouhou tradici, ale zejména děti baví. Připravte potomkům správnou halloweenskou party, na které nebude chybět pohoštění, které nejen děsí, ale také chutná.
Dýňoví duchové

Dýňoví duchové

Ingredience:

  • 200 g dýně
  • 200 ml mléka
  • sůl
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 200 ml 12% smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • kousek marcipánu nebo fondánu

Pracovní postup:

  1. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nastrouháme nahrubo. Vložíme ji do kastrůlku, zalijeme mlékem, přidáme špetku soli a za občasného míchání ji uvaříme doměkka. 
  2. Pak přisypeme krupicový i vanilkový cukr a chvíli povaříme. Pudinkový prášek rozmícháme ve smetaně a vlijeme ho do kastrůlku s dýní. Vaříme do zhoustnutí a poté krém rozlijeme do hrnečků. Necháme ho vychladnout. 
  3. Smetanu vyšleháme dotuha a promícháme ji se ztužovačem, který připravíme podle návodu na obalu. Šlehačku přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme ji na dýňový krém v hrnečcích. Oči můžeme dotvořit z marcipánu nebo fondánu.
Nepečený pavoučí cheesecake

Nepečený pavoučí cheesecake

Ingredience:

  • 300 g kakaových sušenek
  • 150 g másla
  • 400 g zakysané smetany
  • 400 g ricotty
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 sáček želatinového ztužovače za studena
  • 5 lžic cukrové polevy

Na pavouka:

  • 30 g světlého marcipánu
  • černá potravinářská barva
  • krupicový cukr na obalení
  • 1 lékořicová tyčinka

Pracovní postup:

  1. Sušenky rozdrtíme válečkem najemno a propracujeme je s rozpuštěným máslem. Hmotu vtlačíme do dortové formy tak, abychom vytvořili i zvýšený okraj. Necháme ztuhnout v chladu. 
  2. V míse vyšleháme zakysanou smetanu s ricottou a krupicovým i vanilkovým cukrem. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu a přimícháme ho ke smetanové směsi. Vše nalijeme na korpus a dáme zatuhnout na několik hodin do ledničky. 
  3. Cukrovou polevu obarvíme potravinářským barvivem na černo. Poté opatrně namalujeme na cheesecake tenkou pavoučí síť. 
  4. Marcipán obarvíme černou potravinářskou barvou a vymodelujeme tělo pavouka (kousek světlého marcipánu dáme stranou). Část těla obalíme v krupicovém cukru. Z lékořice nakrájíme nohy, které vtlačíme do marcipánového tělíčka. Oči vytvoříme ze světlého marcipánu a tmavé cukrové polevy. Pavouka dáme navrch dortu a podáváme.
Upíří sušenky

Upíří sušenky

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 g hořké čokolády
  • 80 g malých bílých bonbonů (např. vextra, marshmallow)
  • 1 bílek
  • červená potravinářská barva

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku a polovinu moučkového cukru. Přidáme vanilkový cukr, změklé máslo, vejce a žloutek a vypracujeme hladké těsto. Čokoládu nasekáme na kousky a vmícháme ji do těsta.
  2. Z těsta vyválíme plát silný asi 5 mm a vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 4 cm. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě při 180 °C asi 15 minut. Bílé bonbony nakrájíme na kostičky velikosti zubů.
  3. Bílek a zbylý moučkový cukr utřeme na hladkou lesklou polevu. Trochu polevy dáme stranou a zbytek obarvíme načerveno. Naplníme ji do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek a naneseme ji na spodní stranu zchladlých sušenek. Asi 6 kostiček bonbonů přimáčkneme na polevu na sušence a přiklopíme ji druhou sušenkou. Bílou polevou nakonec dotvoříme větší upíří „špičáky“.
Čarodějnické prstíky

Čarodějnické prstíky

Ingredience:

  • 100 ml vody
  • 50 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička mandlového aroma
  • 250 g moučkového cukru
  • růžová potravinářská barva
  • asi 20 dýňových semínek

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a rozpustíme v ní máslo. Vsypeme prosátou mouku a mícháme, dokud není těsto hladké a nelepí se na dno a stěny. Zahříváme ho ještě asi 3 minuty a odstavíme.
  2. Do vychladlého těsta zapracujeme mandlové aroma a moučkový cukr promíchaný s troškou růžové potravinářské barvy.
  3. Z hmoty vymodelujeme válečky ve tvaru prstů. Pomocí nože na nich lehce naznačíme klouby a záhyby. Nakonec vmáčkneme dýňová semínka místo nehtů. Hotové čarodějnické prstíky necháme ztuhnout v lednici.