Bo Bun salát
Ingredience:
Na kuře:
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 1/4 hrnku rybí omáčky
- 2 lžičky kokosového cukru
- 4 plátky červené jalapeňo papričky se semínky
- 12 nasekaných snítek čerstvého koriandru
- 1 kousek čerstvého zázvoru (5 cm), nakrájený na plátky
- 2 kuřecí prsa, vykostěná a bez kůže, naříznutá podélně tak, aby vznikly 4 plátky
- 2 lžíce olivového oleje
Na křupavou šalotku:
- 1 hrnek arašídového oleje
- 3 šalotky nakrájené na tenká kolečka
- sůl
Na dresink:
- 1/2 hrnku citronové šťávy (asi ze 4 citronů)
- 1/4 hrnku rybí omáčky
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžičky najemno prolisovaného česneku
- 1/2 lžičky najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- velká špetka chilli
Na dokončení:
- 100 g rýžových nudlí, změklých v horké vodě
- 1 střední cuketa
- 1 velká mrkev
- 1/2 hrnku nahrubo nasekané čerstvé bazalky
- 1/2 hrnku nahrubo nasekané čerstvé máty
- 1/2 hrnku nahrubo nasekaného čerstvého koriandru
- 2 hrnky bílého zelí, najemno nasekaného (můžete nahradit červeným zelím nebo ledovým salátem)
- 2 arménské okurky, podélně překrojené a nakrájené na půlměsíčky
Pracovní postup:
- Pro přípravu kuřete smícháme ve středně velké míse všechny přísady s výjimkou olivového oleje a v této směsi necháme maso při pokojové teplotě marinovat 20 minut až hodinu, nebo v ledničce přes noc.
- Pro přípravu křupavých šalotek rozehřejeme na velké pánvi arašídový olej a když je rozpálený, vhodíme do něj šalotky. Smažíme dvě minuty dohněda. Pak je vyjmeme z pánve a rozložíme na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se do ní vsákl přebytečný olej. Osolíme.
- Mezitím ve středně velké misce smícháme všechny přísady na dresink.
- Grilovací pánev zahřejeme na středním plameni a lehce potřeme olivovým olejem. Když je pánev rozpálená, opečeme na ní kousky kuřete, 5-7 minut z každé strany. Maso přendáme na prkénko a necháme 5 minut odpočinout. Pak je nakrájíme na tenké plátky.
- Ve velké míse smícháme rýžové nudle, cuketu, mrkev, bylinky, zelí a okurky. Salát rozdělíme do čtyř menších misek, nebo ho přendáme do velké servírovací mísy. Navrch rozložíme grilované kousky kuřete a posypeme je křupavou šalotkou. Dresink nalijeme do zvláštní misky, ať si každý může dochutit svůj salát sám.