Kuře z pánve a la Zuni
Zuni Café v San Francisku nabízí neuvěřitelné, široko daleko proslavené pečené kuře. Dokonalé jídlo na večerní párty!
Ingredience:
- 1 celé kuře (1,5 – 2 kg, naporcované na 8 dílů)
- 6 velkých stroužků česneku, neloupaných, rozdrcených plochou stranou nože
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu, najemno nasekaného
- 1 lžička čerstvého tymiánu, najemno nasekaného
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 přepůlený citron (kůru předtím nastrouhejte)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 bagety, nalámané na asi pěticentimetrové kousky
- 2 ančovičky, najemno nasekané a rozmačkané vidličkou
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1/4 hrnku vody
- 4 velké hrsti rukoly, brukve, kapusty, čekanky nebo čehokoliv zeleného, co máte rádi
- klínky citronu (možno vynechat)
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 220 °C. Kousky kuřete naskládáme na pekáč či do pánve kůží nahoru a mezi ně dáme stroužky česneku.
- V menší misce promícháme rozmarýn, tymián, sůl, několik špetek pepře, citronovou kůru a 1 lžíci olivového oleje. Směs rozprostřeme na kuře, dbáme na to, aby se dostala také pod kůži.
- Kuře dáme do trouby a pečeme bez otvírání trouby 40 minut. Potom kuře vyndáme, obložíme ho salátem, přidáme půlky oloupaného citronu a promícháme s výpekem. Všechno zakápneme dvěma lžícemi olivového oleje a pečeme dalších 10 minut.
- Mezitím v menší misce smícháme ančovičky, vinný ocet a ¼ hrnku vody. Do větší servírovací mísy rozložíme rukolu.
- Kuře vyndáme z trouby a okamžitě ho přelijeme dresinkem z ančoviček – pomůže nám odlepit od pánve všechny chutné připečené kousky, byla by jich škoda.
- Z pekáče vyndáme bagetové krutony, dáme je do mísy s rukolou a dochutíme lžící olivového oleje a špetkou soli. Nahoru položíme kousky kuřete a mísu překryjeme alobalem.
- Stroužky česneku vymáčkneme ze slupky zpět do pekáče, vymačkáme také citrony.
- Dřevěnou obracečkou rozmačkáme stroužky česneku a seškrábněte ze dna pánve nebo pekáče všechny připečené kousky, které se mezitím oddělily díky ančovičkovému dresinku.
- Česnekovou šťávou přelijeme kuře i salát a zbývající šťávu dáme do zvláštní misky. Podávat můžeme s klínky citronu.