Nejlepší ryby
Grilovat ryby u nás není běžné, pravděpodobně i proto, že u nás všeobecně ryby moc nejíme. Přitom jde o zdravé maso, při správné úpravě přímo lahůdkové. Zároveň však ohledně grilování mohou mít lidé obavu, že se ryby přilepí na mřížku a potrhají.
Kdo má ryby rád a chce si je dopřávat častěji, může si ke grilu pořídit speciální držák na ryby. S ním není třeba rybu na grilu obracet lopatkou nebo vidličkami, obrací se přímo s držákem. Nepřichytí se tedy k roštu. Na ryby existují i speciální obracecí lopatky, které jsou hodně široké.
Jestliže rybu dáváme přímo na rošt, měl by být absolutně čistý. Musí být hodně rozpálený, aby se na rybě vytvořila rychle kůrčička. Ta pak zamezí trhání masa. Musíme tedy vždy na vytvoření kůrky chvilku počkat. Po obrácení grilujeme druhou stranu ryby o něco déle. Obracíme pouze jednou.
Rybí maso se upeče rychle. Doporučuje se na každý centimetr tloušťky ryby počítat se třemi až čtyřmi minutami na grilu. Podle knížky Weber Bible grilování upravujeme filety na silném žáru, celé ryby pak na středně silném nepřímém ohni. Půlkilové něco přes čtvrt hodiny, kilové mezi 20 a 30 minutami a ryby vážící kilogram a půl mezi 30 a 45 minutami.
Ze sladkovodních ryb jsou nejlepší pstruzi nebo lososi, ideálně čerství. Rozmrazené ryby se na gril nehodí.