Gastrotipy: Meruňkobraní, pivní slavnosti a řízky v EU

  0:33aktualizováno  0:33
Pokud chcete o víkendu potěšit své chuťové pohárky, můžete vyzkoušet nejen řadu domácích specialit, ale také ochutnat například mongolskou kuchyni. V Šumperku pak můžete vyzkoušet, jak dělají řízky v zemích Evropské unie.

Na meruňkobraní můžete ochutnat meruňkové knedlíky, ale i meruňkovici (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

Jihomoravský region: Miroslavské meruňkobraní

Oslavy sklizně meruněk budou spojeny s ochutnávkou nejrůznějších meruňkových specialit a pálenek. Tradiční je soutěž v pojídání meruňkových knedlíků. V loňském roce jich vítěz spořádal 128 za 20 minut, a vytvořil tak absolutní rekord soutěže. Meruňkobraní je rovněž spojeno s jarmarkem, který nabídne stovky stánků s rozličnými předměty a ukázkami řemesel. Přichystán je také bohatý doprovodný program pro velké i malé návštěvníky. Více zde.

Liberecký region: Harrachovské pivní slavnosti

Ilustrační snímek

Na nedělních pivních slavnostech v Harrachově budete mít možnost ochutnat produkci místního minipivovaru, který se nachází v prostorách největších soukromých skláren. Během akce mohou návštěvníci poodhalit tajemství výroby piva, jejíž první fáze (vaření) probíhá přímo v pivovarské restauraci. Připraveno bude vhodné občerstvení, například prasátko a kuřata na grilu nebo bramboráky. Více zde.

Jihomoravský region: Festival národů Podyjí Mikulov

Víno od vinaře Pavla Hrabkovského z Velkých Žernosek

Na mikulovském náměstí se už potřinácté bude konat ojedinělý festival, jehož cílem je představit nejrůznější národnostní skupiny žijící ve zdejším regionu Podyjí. Kromě hudebních, tanečních a divadelních vystoupení čeká návštěvníky také bohatá gastronomická nabídka. V sobotu budete moci ochutnávat speciality ze 16 etnických kuchyní (například arménské, mongolské, romské, židovské či horňácké). Na programu je také degustace vín a v neděli akci zakončí veřejná snídaně na Kostelním náměstí. Více zde.

Olomoucký region: Jak chutnají členské země EU

Ilustrační snímek

Přijďte si kulturně i gastronomicky užít prázdninové nedělní odpoledne do šumperského Vlastivědného muzea. V rámci výstavy "Když jsem já sloužil to první léto", věnované chovu skotu a domácího zvířectva, proběhne ochutnávka některých oblíbených specialit z členských zemí Evropské unie. Hlavní téma je věnováno řízku, který se bude podávat v podobě milánské, vídeňské, řecké nebo španělské. Vhod jistě přijde i nabídka nejrůznějších národních salátů. Více zde.


  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

K jídlu suchý chleba, místo chráničů molitan. Zpověď Pastrňákovy mámy

Příběh jak z hollywoodského filmu. Marcela Ziembová je máma hokejové hvězdy světového formátu Davida Pastrňáka, kterému...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Bleskurychlé špagety carbonara

Na večeře v týdnu není příliš času a tak vám přinášíme tip na bleskurychlé špagety carbonara.

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

RECEPT DNE: Bramborové placky s houbami a pórkem

Už nevíte jak zpracovat úrodu z lesa? Vyzkoušejte náš netradiční recept na bramborové placky s houbami a pórkem.

RECEPT DNE: Pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou

Připravte si podle našeho receptu k nedělnímu obědu vynikající pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou na orientální...

Najdete na iDNES.cz