Gastrotipy: Meruňkobraní, pivní slavnosti a řízky v EU

  0:33aktualizováno  0:33
Pokud chcete o víkendu potěšit své chuťové pohárky, můžete vyzkoušet nejen řadu domácích specialit, ale také ochutnat například mongolskou kuchyni. V Šumperku pak můžete vyzkoušet, jak dělají řízky v zemích Evropské unie.

Na meruňkobraní můžete ochutnat meruňkové knedlíky, ale i meruňkovici (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

Jihomoravský region: Miroslavské meruňkobraní

Oslavy sklizně meruněk budou spojeny s ochutnávkou nejrůznějších meruňkových specialit a pálenek. Tradiční je soutěž v pojídání meruňkových knedlíků. V loňském roce jich vítěz spořádal 128 za 20 minut, a vytvořil tak absolutní rekord soutěže. Meruňkobraní je rovněž spojeno s jarmarkem, který nabídne stovky stánků s rozličnými předměty a ukázkami řemesel. Přichystán je také bohatý doprovodný program pro velké i malé návštěvníky. Více zde.

Liberecký region: Harrachovské pivní slavnosti

Ilustrační snímek

Na nedělních pivních slavnostech v Harrachově budete mít možnost ochutnat produkci místního minipivovaru, který se nachází v prostorách největších soukromých skláren. Během akce mohou návštěvníci poodhalit tajemství výroby piva, jejíž první fáze (vaření) probíhá přímo v pivovarské restauraci. Připraveno bude vhodné občerstvení, například prasátko a kuřata na grilu nebo bramboráky. Více zde.

Jihomoravský region: Festival národů Podyjí Mikulov

Víno od vinaře Pavla Hrabkovského z Velkých Žernosek

Na mikulovském náměstí se už potřinácté bude konat ojedinělý festival, jehož cílem je představit nejrůznější národnostní skupiny žijící ve zdejším regionu Podyjí. Kromě hudebních, tanečních a divadelních vystoupení čeká návštěvníky také bohatá gastronomická nabídka. V sobotu budete moci ochutnávat speciality ze 16 etnických kuchyní (například arménské, mongolské, romské, židovské či horňácké). Na programu je také degustace vín a v neděli akci zakončí veřejná snídaně na Kostelním náměstí. Více zde.

Olomoucký region: Jak chutnají členské země EU

Ilustrační snímek

Přijďte si kulturně i gastronomicky užít prázdninové nedělní odpoledne do šumperského Vlastivědného muzea. V rámci výstavy "Když jsem já sloužil to první léto", věnované chovu skotu a domácího zvířectva, proběhne ochutnávka některých oblíbených specialit z členských zemí Evropské unie. Hlavní téma je věnováno řízku, který se bude podávat v podobě milánské, vídeňské, řecké nebo španělské. Vhod jistě přijde i nabídka nejrůznějších národních salátů. Více zde.



Nejčtenější

Za co utratí 50 tisíc? Nemá ani na jídlo pro děti, divila se vyměněná Andrea

Tereza se svou rodinou: synem Davidem, sestrou Bárou, neteřemi Danielou a Hanou...

Tereza si svůj osud nevybrala. Od dětství se starala o mladší sestru, když jim před dvěma lety máma zemřela,...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Nejsme rádi, když se nás lidé ptají, co máme v kalhotách, říká trans muž

Spoluzakladatel organizace Trans*parent Viktor Heumann v diskusním pořadu...

Seriál Most! oživil ve společnosti hned několik choulostivějších témat, jedním z nich je i vztah Čechů k transgender...

Další z rubriky

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Najdete na iDNES.cz