Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Autor:
Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli natolik, že za ním cestují přes půl světa a vynakládají spoustu peněz na to, aby si skvěle pochutnali. Chcete mezi ně patřit i vy?
Část 1/4
Ilustrační snímek

Cestujte za jídlem

Gastrovýlety jsou nejlepším způsobem, jak ochutnat lokální speciality přímo tam, kde vznikly a kde se tradičně léta připravují. Myslete na to při plánování dovolené, ale i víkendových poznávacích cest po Česku.

Kromě hodnocení na sociálních sítích nebo digitálních mapách, podle kterých se řídí mnoho začínajících i zkušených foodies, ale které mohou být značně zavádějící, vyzkoušejte doporučení místních. Zeptejte se taxikáře, který vás poveze z letiště, prodavačky v butiku nebo pokladní z muzea, kam oni sami nejraději chodí jíst. Otevřou se tak před vámi netušené možnosti poznat skutečnou domácí kuchyni, ne jen pasti na turisty.

Levandulové klobásy, tvarůžkové kremrole, krnovský gyros. Blogerka zkouší chutě Česka

Před odjezdem na výlet nebo dovolenou pátrejte po tom, čím je daná destinace populární, a sepište si dopředu seznam toho, co chcete ochutnat. Můžete se také přidat do skupin na sociálních sítích, které sdružují cestovatele a milovníky jídla, tam můžete objevit neskutečné poklady. Nechte si proto na cestách také prostor pro překvapení a improvizaci. Ty nejlepší chuťové zážitky často bývají výsledkem náhody.

Tip: Státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism letos uzavřela tříletou smlouvu s francouzskou společností Michelin, která vydává průvodce po restauracích Michelin Guide. Chce tak podpořit propagaci České republiky jako gastronomické destinace a nalákat tak do českých gastropodniků nejen světové foodies a influencery, ale i turisty, kteří si potrpí na chuťové zážitky.

Nejčtenější

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

Beránek, mazanec, nádivka i jehněčí. Tradiční velikonoční recepty

Velikonoce jsou svátky plné barev, tradic a samozřejmě i skvělého jídla. Co se skrývá pod pokličkami velikonočních pokrmů? Jaký je jejich příběh? Přinášíme inspirace na tradiční velikonoční menu,...

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

20. dubna 2025

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Střední

50 min

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

17. dubna 2025

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

17. dubna 2025

Velikonoční kopřivová polévka

Velikonoční kopřivová polévka

Střední

25 min

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

Mechová roláda či Pavlova. Netradiční sladké Velikonoce podle foodblogerek

Velikonoce jsou časem rodinných setkání, tradic a samozřejmě i výtečných pokrmů. Pro mnoho lidí jsou tyto svátky spojeny s pečením, vařením a sdílením dobrého jídla. Jaké moderní sváteční recepty...

16. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Hot cross buns

Hot cross buns

Střední

50 min

Tradiční velikonoční pečivo z Anglie.

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

15. dubna 2025