Cestujte za jídlem
Gastrovýlety jsou nejlepším způsobem, jak ochutnat lokální speciality přímo tam, kde vznikly a kde se tradičně léta připravují. Myslete na to při plánování dovolené, ale i víkendových poznávacích cest po Česku.
Kromě hodnocení na sociálních sítích nebo digitálních mapách, podle kterých se řídí mnoho začínajících i zkušených foodies, ale které mohou být značně zavádějící, vyzkoušejte doporučení místních. Zeptejte se taxikáře, který vás poveze z letiště, prodavačky v butiku nebo pokladní z muzea, kam oni sami nejraději chodí jíst. Otevřou se tak před vámi netušené možnosti poznat skutečnou domácí kuchyni, ne jen pasti na turisty.
Levandulové klobásy, tvarůžkové kremrole, krnovský gyros. Blogerka zkouší chutě Česka![]() |
Před odjezdem na výlet nebo dovolenou pátrejte po tom, čím je daná destinace populární, a sepište si dopředu seznam toho, co chcete ochutnat. Můžete se také přidat do skupin na sociálních sítích, které sdružují cestovatele a milovníky jídla, tam můžete objevit neskutečné poklady. Nechte si proto na cestách také prostor pro překvapení a improvizaci. Ty nejlepší chuťové zážitky často bývají výsledkem náhody.
Tip: Státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism letos uzavřela tříletou smlouvu s francouzskou společností Michelin, která vydává průvodce po restauracích Michelin Guide. Chce tak podpořit propagaci České republiky jako gastronomické destinace a nalákat tak do českých gastropodniků nejen světové foodies a influencery, ale i turisty, kteří si potrpí na chuťové zážitky.