Doporučujeme

Nechte se svést exotickou chutí asijských polévek, které zvládne každý

  • 1
Milovníci orientálních vůní, neobvyklých ingrediencí a více či méně pálivých chutí, máme něco přesně pro váš mlsný jazýček. Uvařte si thajskou, indickou nebo třeba vietnamskou polévku, která vás přenese do nádherných dálav.
Čínská polévka s bramborami a vepřovým masem

Čínská polévka s bramborami a vepřovým masem

 Ingredience:

  • 200 g vepřové kýty
  • 2 lžíce rýžového octa (nebo bílého vinného octa)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)
  • 300 g brambor
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 g mrkve
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 červená paprika
  • 3 jarní cibulky
  • 200 g sterilovaných bambusových výhonků
  • sůl nebo sójovou omáčku na dochucení

Nejlepší polévky

Tak se jmenuje speciál časopisu Můj svět, který vám přináší spoustu skvělých receptů.

Můj svět - speciál Nejlepší polévky

Na stáncích k dostání až do 27. března, objednat můžete i ZDE.

Pracovní postup:

  1. Vepřové maso očistíme a na chvíli uložíme do mrazáku, aby zatuhlo. Pak ho ostrým nožem nakrájíme na velmi jemné plátky, vložíme je do misky a zalijeme je lžící octa, sójovou omáčkou a necháme asi 30 minut marinovat.
  2. Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky. Vsypeme je do vroucího vývaru, přidáme k nim zbylý ocet a asi 5 minut povaříme.
  3. Mrkev očistíme, nakrájíme na nudličky a společně s masem a zázvorem ji přidáme do základu na polévku. Vše vaříme na mírném ohni ještě 10 minut.
  4. Těsně před koncem vaření polévku zahustíme škrobem rozmíchaným v troše studené vody a přisypeme do ní na jemné nudličky pokrájenou papriku, nasekané cibulky a scezené bambusové výhonky. Když polévka zhoustne, dochutíme ji solí nebo sójovou omáčkou, odstavíme a hned podáváme.
Exotická polévka se zázvorem

Exotická polévka se zázvorem

Ingredience:

  • 2 manga
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička + na ozdobu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 limetka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 12% smetana a čerstvý koriandr na ozdobu

Pracovní postup: 

  1. Manga oloupeme, zbavíme pecek a nakrájíme na malé kousky. Zázvor, česnek a cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Chilli papričku očistíme a nakrájíme na kolečka.
  2. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme zázvor, česnek, cibuli a chilli a krátce orestujeme. Pak vmícháme nakrájené mango a společně restujeme ještě 5 minut. Nakonec přilijeme pomerančovou šťávu i vývar. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut.
  3. Hotovou polévku zjemníme kokosovým mlékem a rozmixujeme dohladka. Dochutíme ji čerstvě vymačkanou limetkovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Polévku rozdělíme do talířků a můžeme ji ozdobit trochou smetany, nasekaným koriandrem a chilli papričkou.
Thajská polévka Tom Yum

Thajská Tom Yum

Ingredience:

  • 1 menší galgán (nebo poloviční množství zázvoru, asi 2,5 cm)
  • 2 stonky citronové trávy
  • 250 g hub shiitake (nebo hlívy)
  • 400 g kuřecího masa
  • 2 rajčata
  • 1 chilli papričku
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 1 lžíci tom yum pasty (ochucená chilli pasta)
  • 250 ml kokosového mléka
  • 750 ml drůbežího vývaru
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • limetová šťáva
  • rybí omáčka

Pracovní postup:

  1. Galgán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Omytou citronovou trávu nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm. Houby očistíme a necháme vcelku, větší přepůlíme. Kuřecí maso a rajčata nakrájíme na kostky a chilli na tenká kolečka.
  2. V kastrůlku rozpálíme olej, přidáme tom yum pastu s chilli a orestujeme. Pak přidáme galgán, citronovou trávu, zalijeme kokosovým mlékem s vývarem a přivedeme k varu. Do vroucí polévky vhodíme kuřecí kousky a houby. Vaříme asi 5 minut, dokud nejsou suroviny měkké. Pak vyjmeme galgán a citronovou trávu a do polévky dáme rajčata. Vaříme asi 2 minuty.
  3. Do misek rozdělíme nasekaný čerstvý koriandr, kolečka chilli, limetovou šťávu a rybí omáčku a zalijeme horkou polévkou.
Pho Bo

Pho bo

Ingredience:

Na vývar

  • 2 velké morkové kosti
  • 400 g hovězí oháňky
  • 500 g hovězí kližky
  • 80 g oloupaného čerstvého zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 1 větší cibuli
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 4 tobolky kardamomu

Do polévky

  • 200 g rýžových nudlí
  • 100 g uvařeného jidášova ucha
  • svazek koriandru
  • 200 g mungo výhonků
  • 3 chilli papričky
  • 1 červenou cibuli
  • 4 jarní cibulky
  • rybí omáčku na dochucení
  • 1 limetku

Pracovní postup: 

  1. Všechny suroviny na vývar vložíme do hrnce a zalijeme 3 litry vody. Vývar táhneme alespoň 3 hodiny (ale ideálně 5 až 6 hodin) a v průběhu vaření sbíráme pěnu.Pak vývar scedíme do čistého hrnce.
  2. Uvařenou hovězí kližku nakrájíme na tenké plátky a maso z hovězí oháňky obereme. Nudle namočíme na 30 minut do vlažné vody a necháme je nabobtnat. Poté je povaříme ve vroucí vodě asi 1 minutu, scedíme je a rozdělíme do misek.
  3. Na nudle rozložíme nakrájené a obrané maso, přidáme uvařené jidášovo ucho, nasekaný koriandr, mungo výhonky, plátky chilli papričky, cibuli nakrájenou na kousky a jarní cibulku. Vše zalijeme horkým vývarem a dochutíme rybí omáčkou. Podáváme s limetkou rozkrájenou na měsíčky a ozdobené čerstvým koriandrem.
Ostrá indická polévka

Ostrá indická polévka

Ingredience:

  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 4 řapíky celeru
  • kousek čerstvého zázvoru (2 cm)
  • 400 g sterilovaných červených fazolí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička drceného kmínu
  • špetka mleté skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • 400 g sterilovaných krájených rajčat
  • sůl
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 200 ml zakysané smetany

Pracovní postup: 

  1. Cibuli očistíme a nasekáme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky, chilli papričky na kolečka a řapíky celeru na kousky. Zázvor oloupeme a nasekáme najemno. Fazole propláchneme a necháme okapat.
  2. V hrnci rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme česnek, zázvor a nakrájené chilli papričky. Přisypeme kmín, skořici a kurkumu a vše za stálého míchání restujte asi 2 minuty.
  3. Ke směsi přidáme sterilovaná rajčata a přilijte zhruba 800 ml vody. Vařte asi 10 minut, pak přidáme fazole a prohřejeme. Podle chuti osolíme, opepříme a pro zahuštění můžeme zeleninu rozmačkat šťouchadlem na brambory. Polévku ozdobíme lístky koriandru a podáváme s indickým chlebem a zakysanou smetanou.

  • Vybrali jsme pro Vás