Doby, kdy tropické ovoce zastupoval v českých obchodech leda tak ananas a mandarinky, už jsou dávno pryč. Současný výběr je přebohatý, ale jaksi se nikdo nestará o to, jestli všechny ty podivné tvary, úžasné barvičky a složité názvy obyčejný člověk rozluští.
A jestli najde i tolik odvahy, že ovoce koupí a ochutná. A bude vůbec vědět, co s ním, i když na první kouknutí se sliny sbíhají? Ani zdravotní benefity nejsou k zahození. Tak si v tom pojďme udělat pořádek.
Exotické nebo tropické ovoce se pěstuje v zemích tropického a subtropického pásu, ovšem díky širokým možnostem dopravy už není problém sehnat ho i v našich zeměpisných šířkách.
Exotické plody jsou plné vitaminů a minerálů a kromě zpestření zdravého jídelníčku mohou svým vzhledem také ozdobit váš stůl a posloužit jako jedlá dekorace.
Jak si dobře vybrat? Vyznat se v exotických druzích ovoce však není jednoduché. A snadné není ani rozpoznat správně vybarvený zralý kousek. Tady platí zásada: Vždy se snažte vybrat ovoce, které není příliš měkké a přezrálé, nemělo by mít na sobě stopy plísně ani hniloby. Poškozené nebo promáčknuté plody nekupujte a nekonzumujte.
Pozor také na důslednou hygienu – exotické ovoce putuje na náš stůl stovky kilometrů a bývá chemicky ošetřeno, aby přepravu ustálo. Proto nezapomeňte slupku důkladně omýt, především pak u citrusových plodů.
Jak je skladovat? Drtivé většině druhů exotického ovoce nesvědčí chladnička, ve které rychle ztrácejí svou přirozenou chuť a aroma. Pokud však zakoupíte plody již chlazené, doporučuje se umístit je zase do ledničky, a zachovat tak teplotní řetězec, který má vliv na trvanlivost ovoce.
Kam s ním? V krajinách, odkud exotické ovoce pochází, se nejčastěji konzumuje čerstvé. Toho byste se měli držet i v našich zeměpisných šířkách, každá tepelná úprava totiž připraví plody o část zdraví prospěšných látek.
Exotické plody vyniknou v ovocných salátech, přijdou vhod do smoothie nápojů, koktejlů i jako jedlá dekorace. Některé druhy skvěle doladí pokrmy z masa, jiné dodají zajímavou chuť marmeládám, džemům nebo ranní porci kaše či müsli.
Vyzkoušejte exotické ovoce, které na vašem stole možná ještě nebylo.