Dýňové noky se šalvějí a liškami
Nevíte, co úrodou dýní? Vyzkoušejte tuto luxusní dobrotu, kde hlavní roli hrají lišky a šalvějové lístky, kterým to spolu moc sluší.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
480 KCal
22 %
20 %
-
Energie
2009 KJ
22 %
20 %
-
Sacharidy
62,6 g
71 %
63 %
-
Vláknina
7,0 g
23 %
23 %
-
Bílkoviny
13,4 g
21 %
20 %
-
Tuky
18,1 g
28 %
26 %
-
nasycené
5,4 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Dýni podélně rozpůlíme a vydlabeme semínka s dužinou. Na pekáč pokrytý pečicím papírem položíme dýni řezem nahoru a vedle ní rozložíme neoloupané syrové brambory. Vložíme společně do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dokud není zelenina měkká.
- Vychladlou dýni oloupeme a dužinu vložíme do mísy spolu s oloupanými brambory, vejcem, moukou a vytvoříme těsto, které ochutíme solí i pepřem.
- Z těsta vytvarujeme válečky a nožem je rozkrájíme na kousky, do kterých vidličkou obtiskneme vzor. Noky vaříme asi 3 minuty v osolené vroucí vodě, než vyplavou na hladinu.
- Lišky i šalvěj společně restujeme na přepuštěném másle smíchaným s olivovým olejem. Když houby změknou, přisypeme do pánve i noky. Podáváme se sušenými proužky chilli papriček.