Dýňová polévka

Má plnou, intenzivní a přitom jemnou chuť. Můžete ji připravit dospělým a pochutnají si na ní i menší děti. Přidáte-li například místo olivového oleje ten ořechový, dodáte jí navíc kořenito-ořechovou chuť.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    699 KCal

    32 %

    29 %

  • Energie

    2925 KJ

    32 %

    29 %

  • Sacharidy

    31,3 g

    36 %

    31 %

  • Vláknina

    31,2 g

    104 %

    104 %

  • Bílkoviny

    14,4 g

    23 %

    21 %

  • Tuky

    52,0 g

    80 %

    74 %

  • nasycené

    25,8 g

  • trans-mastné

    0,6 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Dýni očistíme a překrojíme. Lžící vydlabeme semínka a dáme je stranou. Mrkev, cibuli a fenykl očistíme a nakrájíme na kousky. Dýni nakrájíme na měsíčky a společně se zeleninou rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Okořeníme solí, pepřem, čerstvým tymiánem a cukrem. Pokapeme olivovým olejem.
  2. Plech se zeleninou vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut, až začne dýně zlátnout.
  3. V hrnci rozpustíme máslo. Pečenou dýni se zeleninou přidáme na máslo. Vše zalijeme vývarem a smetanou. Důkladně rozmixujeme a krátce provaříme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s krutony a pečivem.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.

Rajčatová polévka

Na této polévce si pochutná celá rodina.