Recepty s vůní skořice, hřebíčku i kardamomu. Dýňové hvězdy sociálních sítí

Dýně nepatří jen do polévek a slaných koláčů. Je jemně nasládlá a skvěle si rozumí s podzimním kořením, jako je skořice, zázvor nebo muškátový oříšek. Je tedy ideální surovinou do koláčů, buchet, sušenek nebo třeba domácí marmelády. V tomto článku najdete hned čtyři sladké recepty z dýně, od oblíbených foodblogerek, které nejen skvěle chutnají, ale také krásně provoní celý byt.
Část 1/4
Milada Kapitánová

Milada Kapitánová @kuchtik_v_kuchyni

Vaření je pro Miladu Kapitánovou víc než jen příprava jídla – je to radost, tvoření a způsob, jak sdílet kousek sebe s ostatními. Její projekt Kuchtík v kuchyni vznikl z obyčejné lásky k jídlu a postupně se proměnil v komunitu, kde se lidé inspirují, smějí a objevují nové chutě.

Milada chce ukázat, že i jednoduché recepty mohou být výjimečné a že nemusíte trávit hodiny v kuchyni, aby výsledkem bylo chutné a hezky vypadající jídlo. Ráda kombinuje tradici s nápadem a dává receptům osobní příběh, protože věří, že vaření má být hlavně zábava.

Na Instagramu ji sleduje přes 32 tisíc lidí a na TikToku má více než 100 tisíc sledujících. Díky tomu se pro ni kuchyň stala místem, kde se obyčejné suroviny proměňují v inspiraci a radost, a odkud sdílí nejen recepty, ale i přirozenou, lehkou a upřímnou atmosféru.

Milado, který druh dýně se vám osvědčil nejvíc do sladkého pečení či dezertů?
Do sladkých receptů se mi nejvíc osvědčila dýně Hokkaido. Má přirozeně nasládlou chuť a jemnou, krémovou konzistenci, takže se krásně rozmixuje do hladkého pyré. To je ideální třeba do koláčů, bábovek nebo cheesecaků. Navíc se nemusí loupat, což šetří čas, a slupka dodá barvě dezertu sytější odstín. Mám vyzkoušeno, že oproti jiným druhům dýní, jako je třeba máslová, má Hokkaido výraznější chuť i vůni, takže v dezertech víc vynikne.

Které koření nebo přísady podle vás dýni ve sladkém receptu nejvíc rozzáří?
Za mě dýni ve sladkých receptech nejvíc rozzáří klasická kombinace pumpkin spice (skořice, muškát, zázvor a kardamom) Tato koření spolu fungují skvěle, protože dýni nejen doplní, ale zároveň z ní vytáhnou její přirozenou sladkost a vůni. Díky nim má všechno takový ten hřejivý, podzimní nádech, který prostě k dýni patří.

Z přísad mi k dýni ve sladkém sedí javorový sirup – má karamelovou chuť, která dýni ještě víc zjemní. Skvěle funguje i vanilka nebo trocha pomerančové kůry, ta tomu dodá takový svěží kontrast. Ale za mě prostě javorový sirup vede, ten s dýní ladí úplně nejvíc.

Jaký netradiční dezert z dýně jste v poslední době ochutnala?
Jako úplně netradiční bych asi uvedla kombinaci dýně a čokolády. Poprvé jsem to zkusila v brownies a bylo to fakt překvapení – dýně dodá dezertu vláčnost a jemnost, a přitom to čokoláda krásně vyváží. Člověk by to ani neřekl, ale dohromady to funguje skvěle.

Jak by podle vás vypadal „podzimní dort snů“ z dýně?
Můj podzimní dort snů by byl rozhodně z dýně, jablek, skořice, oříšků a sladkého karamelu. Představovala bych si ho krásně vláčný, s vůní, která připomíná celý podzim. Do toho jemný krém s trochou pomerančové kůry, aby dort získal i lehce svěží chuť. Prostě dezert, který zahřeje, ale přitom má takový ten jiskřivý podzimní šmrnc.

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

Jablka v hlavní roli: Jablečný crumble a perník plný podzimní vůně

Ve spolupráci
Strouhaný jablečný koláč od babičky

Podzim je v plném proudu a zahrady oplývají sladkými plody. Pokud už máte napečený jablkový koláč i tradiční jablkový štrůdl, ale jablek stále neubývá, je čas sáhnout po receptech, které jsou rychlé,...

Pochutnejte si zdravě a eticky. Tipy, jak oslavit světový den veganství

Aby emoční detox skutečně fungoval, musí se ho člověk nejprve naučit přijímat....

Právě teď, když podzim hraje všemi barvami a slavíme Dušičky nebo Halloween, můžeme si v kuchyni připomenout další významný den. Věděli jste, že první listopad je už skoro třicet let světovým dnem...

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

Pavouci, myši, čarodějnice. Recepty na halloweenskou party nejen pro děti

Čarodějnické prsty

Je tu období oblíbených halloweenských večírků, jež milují zejména děti, které tolik baví se bát. Až budete takovou party pořádat pro své potomky a jejich kamarády, připravte jim kromě strašidelné...

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Kuře s dýňovou nádivkou

Kuře s dýňovou nádivkou

Střední

140 min

Pro větší křupavost můžeme do nádivky přidat hrst oblíbených ořechů nasekaných nahrubo.

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

5. listopadu 2025

Banánový koláč

Banánový koláč

Lehké

50 min

Máte doma zralé banány? Upečte z nich skvělý koláč.

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

4. listopadu 2025

Hovězí tortilla s hranolky

Hovězí tortilla s hranolky

Střední

230 min

Tento oběd bude mít úspěch u každého člena rodiny.

Jablka v hlavní roli: Jablečný crumble a perník plný podzimní vůně

Ve spolupráci
Strouhaný jablečný koláč od babičky

Podzim je v plném proudu a zahrady oplývají sladkými plody. Pokud už máte napečený jablkový koláč i tradiční jablkový štrůdl, ale jablek stále neubývá, je čas sáhnout po receptech, které jsou rychlé,...

3. listopadu 2025

Kostky se sušeným ovocem a fondánem

Kostky se sušeným ovocem a fondánem

Střední

90 min

Dopřejte si ke kávě něco sladkého na zub.

Vepřová panenka s kroketami a hruškovým čatní

Vepřová panenka s kroketami a hruškovým čatní

Střední

30 min

Skvělý oběd, který si oblíbí všichni z rodiny.

Pochutnejte si zdravě a eticky. Tipy, jak oslavit světový den veganství

Aby emoční detox skutečně fungoval, musí se ho člověk nejprve naučit přijímat....

Právě teď, když podzim hraje všemi barvami a slavíme Dušičky nebo Halloween, můžeme si v kuchyni připomenout další významný den. Věděli jste, že první listopad je už skoro třicet let světovým dnem...

1. listopadu 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Fazolový salát s tuňákem a rukolou

Fazolový salát s tuňákem a rukolou

Střední

20 min

Tento salát můžete podávat k obědu i k večeři a vždy si na něm pochutnáte.

Vafle se třemi druhy sýra

Vafle se třemi druhy sýra

Střední

30 min

Udělejte si pro změnu vafle naslano.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.