Dýňová polévka s mrkví
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce koření ras el hanout (nemusí být)
- 1 menší dýně hokkaidó
- 3 velké mrkve
- 3 cm čerstvého zázvoru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- dýňová semínka na ozdobu
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Dýni zbavíme středu se semeny a nakrájíme ji na kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
- V hrnci rozehřejeme olej a chvíli na něm opékáme cibuli, až zesklovatí. Pak přidáme česnek a koření, necháme rozvonět a potom do hrnce nasypeme dýni a mrkev. Promícháme a zalijeme vodou nebo vývarem.
- Vaříme asi 30 minut, pak přidáme zázvor, dochutíme solí a pepřem a vaříme ještě tak dlouho, až zelenina změkne.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a zředíme vodou nebo vývarem na požadovanou konzistenci.
- Dýňová semínka nasucho opražíme na pánvi a sypeme jimi polévku na talíři.
Tip: Polévku můžete také pokapat balzamikovou redukcí a dýňovým olejem.
Dýňové noky s šalvějovým máslem a parmazánem
Ingredience:
- 1 středně velká dýně hokkaidó
- 2 lžíce olivového nebo dýňového oleje
- cca 150 g špaldové mouky
- 1 menší vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 80 g másla
- hrst lístků šalvěje
- 100 g parmazánu
Pracovní postup:
- Dýni rozkrojíme, vyjmeme střed se semínky a nakrájíme ji na kostky. Odvážíme asi půl kilogramu, zbytek schováme do polévky nebo k jinému využití.
- Na plech rozprostřeme pečicí papír, poklademe ho nakrájenou dýní a pokapeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Necháme zchladnout a rozmačkáme.
- Na pracovní desku si odvážíme špaldovou mouku, přidáme asi půl lžičky soli, rozmačkanou dýni a vejce. Propracujeme rukama, až vznikne kompaktní těsto. Podle potřeby přidáme mouku.
- Těsto rozdělíme na několik částí, rukama z nich vyválíme prameny a z nich odkrajujeme noky. Můžeme je ještě ozdobně stlačit vidličkou.
- Noky vložíme do velkého množství vroucí osolené vody a asi minutu poté, co vyplavou na povrch, je vyjmeme. Pokud máme malý hrnec, raději je rozdělíme na dva díly, aby měly při vaření dost prostoru.
- Máslo rozehřejte v kastrůlku a chvíli v něm opékejte šalvějové lístky (můžete je dopředu nakrájet, ale není to nutné).
- Na talíři přelijeme noky šalvějovým máslem a posypeme hoblinkami parmazánu.
Tip: Šalvějové máslo můžete také připravit na pánvičce a hned k němu přihodit uvařené noky a chvíli opékat.
Salát s dýní, rajčaty a ořechy
Ingredience:
- 1/2 máslové dýně nebo dýně hokkaidó
- keříček cherry rajčátek
- olivový olej
- lístky rukoly
- vlašské ořechy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- balzamikový ocet
Pracovní postup:
- Dýni zbavíme středu se semínky a oloupeme (hokkaidó loupat nemusíme). Nakrájíme ji na plátky. Rajčátka omyjeme a překrojíme na poloviny.
- Grilovací pánev lehce vymažeme olivovým olejem a z obou stran na ní ogrilujeme plátky dýní. Ke konci přidáme překrojená rajčátka.
- Dýni rozložíme na talíře, osolíme a opepříme, posypeme rajčátky, lístky rukoly a nasekanými vlašskými ořechy.
- Nakonec zakápneme balzamikovým octem.
Tip: Salát můžete také posypat opraženými dýňovými nebo jinými semínky.