Doporučujeme

Dýně je symbol Halloweenu i velká dobrota. Dejte si polévku nebo noky

  • 10
Dýňová polévka s mrkví

Dýňová polévka s mrkví

Ingredience:

  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce koření ras el hanout (nemusí být)
  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 3 velké mrkve
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • dýňová semínka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Dýni zbavíme středu se semeny a nakrájíme ji na kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
  2. V hrnci rozehřejeme olej a chvíli na něm opékáme cibuli, až zesklovatí. Pak přidáme česnek a koření, necháme rozvonět a potom do hrnce nasypeme dýni a mrkev. Promícháme a zalijeme vodou nebo vývarem.
  3. Vaříme asi 30 minut, pak přidáme zázvor, dochutíme solí a pepřem a vaříme ještě tak dlouho, až zelenina změkne.
  4. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a zředíme vodou nebo vývarem na požadovanou konzistenci.
  5. Dýňová semínka nasucho opražíme na pánvi a sypeme jimi polévku na talíři.

Tip: Polévku můžete také pokapat balzamikovou redukcí a dýňovým olejem.

Dýňové noky se šalvějovým máslem a parmazánem

Dýňové noky s šalvějovým máslem a parmazánem

Ingredience:

  • 1 středně velká dýně hokkaidó
  • 2 lžíce olivového nebo dýňového oleje
  • cca 150 g špaldové mouky
  • 1 menší vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 80 g másla
  • hrst lístků šalvěje
  • 100 g parmazánu

Pracovní postup:

  1. Dýni rozkrojíme, vyjmeme střed se semínky a nakrájíme ji na kostky. Odvážíme asi půl kilogramu, zbytek schováme do polévky nebo k jinému využití.
  2. Na plech rozprostřeme pečicí papír, poklademe ho nakrájenou dýní a pokapeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Necháme zchladnout a rozmačkáme.
  3. Na pracovní desku si odvážíme špaldovou mouku, přidáme asi půl lžičky soli, rozmačkanou dýni a vejce. Propracujeme rukama, až vznikne kompaktní těsto. Podle potřeby přidáme mouku.
  4. Těsto rozdělíme na několik částí, rukama z nich vyválíme prameny a z nich odkrajujeme noky. Můžeme je ještě ozdobně stlačit vidličkou.
  5. Noky vložíme do velkého množství vroucí osolené vody a asi minutu poté, co vyplavou na povrch, je vyjmeme. Pokud máme malý hrnec, raději je rozdělíme na dva díly, aby měly při vaření dost prostoru.
  6. Máslo rozehřejte v kastrůlku a chvíli v něm opékejte šalvějové lístky (můžete je dopředu nakrájet, ale není to nutné).
  7. Na talíři přelijeme noky šalvějovým máslem a posypeme hoblinkami parmazánu.

Tip: Šalvějové máslo můžete také připravit na pánvičce a hned k němu přihodit uvařené noky a chvíli opékat.

Salát s dýní, rajčaty a ořechy

Salát s dýní, rajčaty a ořechy

Ingredience:

  • 1/2 máslové dýně nebo dýně hokkaidó
  • keříček cherry rajčátek
  • olivový olej
  • lístky rukoly
  • vlašské ořechy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • balzamikový ocet

Pracovní postup:

  1. Dýni zbavíme středu se semínky a oloupeme (hokkaidó loupat nemusíme). Nakrájíme ji na plátky. Rajčátka omyjeme a překrojíme na poloviny.
  2. Grilovací pánev lehce vymažeme olivovým olejem a z obou stran na ní ogrilujeme plátky dýní. Ke konci přidáme překrojená rajčátka.
  3. Dýni rozložíme na talíře, osolíme a opepříme, posypeme rajčátky, lístky rukoly a nasekanými vlašskými ořechy.
  4. Nakonec zakápneme balzamikovým octem.

Tip: Salát můžete také posypat opraženými dýňovými nebo jinými semínky.


  • Vybrali jsme pro Vás