Dýně je symbol Halloweenu i velká dobrota. Dejte si polévku nebo noky

Část 2/3
Dýňové noky se šalvějovým máslem a parmazánem

Dýňové noky s šalvějovým máslem a parmazánem

Ingredience:

  • 1 středně velká dýně hokkaidó
  • 2 lžíce olivového nebo dýňového oleje
  • cca 150 g špaldové mouky
  • 1 menší vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 80 g másla
  • hrst lístků šalvěje
  • 100 g parmazánu

Pracovní postup:

  1. Dýni rozkrojíme, vyjmeme střed se semínky a nakrájíme ji na kostky. Odvážíme asi půl kilogramu, zbytek schováme do polévky nebo k jinému využití.
  2. Na plech rozprostřeme pečicí papír, poklademe ho nakrájenou dýní a pokapeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Necháme zchladnout a rozmačkáme.
  3. Na pracovní desku si odvážíme špaldovou mouku, přidáme asi půl lžičky soli, rozmačkanou dýni a vejce. Propracujeme rukama, až vznikne kompaktní těsto. Podle potřeby přidáme mouku.
  4. Těsto rozdělíme na několik částí, rukama z nich vyválíme prameny a z nich odkrajujeme noky. Můžeme je ještě ozdobně stlačit vidličkou.
  5. Noky vložíme do velkého množství vroucí osolené vody a asi minutu poté, co vyplavou na povrch, je vyjmeme. Pokud máme malý hrnec, raději je rozdělíme na dva díly, aby měly při vaření dost prostoru.
  6. Máslo rozehřejte v kastrůlku a chvíli v něm opékejte šalvějové lístky (můžete je dopředu nakrájet, ale není to nutné).
  7. Na talíři přelijeme noky šalvějovým máslem a posypeme hoblinkami parmazánu.

Tip: Šalvějové máslo můžete také připravit na pánvičce a hned k němu přihodit uvařené noky a chvíli opékat.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...