Espresso, latte, cappuccino... Průvodce voňavým světem kávy

  6:48aktualizováno  6:48
Málokdo z nás si dovede svůj život představit bez lahodného nápoje, který pomáhá ráno nastartovat tělo i mozek, přes den odežene stres a večer potěší při setkání s přáteli. Chcete o kávě vědět víc? Znalcem nebo mistrem kávy se po přečtení jednoho článku sice nestanete, ale určitě se můžete stát skvělou hostitelkou.

Připravte si doma pravé espresso, latté macchiato nebo cappuccino. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Káva černá jako noc

Čtyři kroky k dokonalé kávě

Kvalita
Dokonalého výsledku a chuti dosáhnete jedině za použití kvalitních surovin a při dodržení ověřených postupů. 

Čistota
Káva podávána ve špinavém nebo naťuklém šálku zkazí dojem bez ohledu na to, jak je exkluzivní.

Teplota
U teplých druhů kávy je důležité, aby nádobí bylo nahřáté a nesnižovalo teplotu kávy. Naopak u studených nápojů není vychlazení skla podmínkou. Vychladit se však samozřejmě dá, např. vložením několika kostek ledu.

Doplňky
Kávu je vhodné podávat  s baleným cukrem a keksem, čajovým pečivem nebo čokoládovým bonbonem. Je také třeba zvolit správnou velikost lžičky tak, aby odpovídala rozměru šálku. Pití kávy hostům zpříjemníte sklenicí minerálky, aby mohli kávu v případě potřeby zapít.

Další kávové tipy na www.kavaveznamenitouhy.cz.

Silná černá káva espresso je fenomén, který si získal nesmírnou popularitu, a při jehož přípravě se přesně dodržují určitá pravidla.

Pravé espresso se vždy připravuje ze 7 gramů umleté kávy, má obsah 25 - 35 ml a teče 20 - 30 sekund. Správný tlak v kávovaru by měl být 9 barů a teplota vody 80 - 90 °C.

Malé espresso se někdy nazývá piccolo, tomu velkému se říká lungo a obvykle se servíruje ve větším šálku, do nějž nalijete klasické espresso, spolu s konvičkou horké vody na dolití. Kávu si tak můžete "prodloužit" podle své chuti.

Mezi další variace espressa patří ristretto (připravuje se stejně jako espresso, jen teče 18 vteřin), double espresso (dvojitá dávka kávy) a espresso macchiato (espresso s trochou mléčné pěny).

Někdo to rád s mlékem

Máte rádi kávu s pořádnou porcí mléka? Pak jistě sáhnete po latte macchiato. Podává se ve vysoké sklenici, ve které se střídá vrstva mléka a mléčné pěny spolu s espressem.

Odlehčenou verzí mléčného latte macchiata je caffé latte. To se připravuje z klasického espressa, které je ve vysoké sklenici dolité vodou, teplým mlékem a mléčnou pěnou.

Presso v Cafe Petit

Espresso podáváme se sklenkou vody a sušenkou či čokoládovým bonbonem.

Macchiato se srdíčkem z mléčné pěny.

Espresso macchiato je černá káva zjemněná troškou mléčné pěny.

Baristka Petra Veselá - mistryně v přípravě kávy

Caffé latté je jemnou variantou macchiata. Část mléka nahrazuje voda.

Doma jako v kavárně: připravte si pravé cappuccino

Pravé cappuccino s nebesky nadýchanou pěnou je jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů na světě. Italové na něj nedají dopustit zejména po ránu, pijí jej z širokých objemných hrnků. U nás se ale těší oblibě doslova 24 hodin denně.

Správně našlehané mléko na cappuccino nemá bubliny, samovolně vytváří obrazce

Cappuccino podávejte bez skořice, vyhrát si můžete s obrázky na pěně.

1. Nejdříve si připravíme espresso do cappuccinového šálku, který má stejné parametry jako šálek na espresso, ale má větší obsah.
2. Potom ušleháme pěnu v kovové konvičce. Používáme dobře vychlazené plnotučné mléko - pěna tak bude jemná a stabilní.
3. Důkladně našlehané mléko nalijeme do espressa. Ideální cappuccino má teplotu 70 °C a pěna na povrchu musí mít 1 – 2 cm.

TIP: Ačkoli v některých restauracích servírují cappuccino se skořicí na mléčné čepičce, je to chyba. Na kávu by se skořice neměla vůbec přidávat. Její výrazná a specifická chuť totiž přebíjí příjemnou chuť kávy.

Autor:

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

V Česku sportují jen děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

Dnešní děti tancují u tyče. (ilustrační foto)

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Kvůli svému vzhledu nemám žádné přátele, říká živoucí Barbie

Tatiana Tuzová

Dvaatřicetiletá Tatiana původem z Ruska je posedlá panenkami Barbie. Aby vypadala jako ona, podstoupila několik...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Křupavá kuřecí prsíčka s hráškovo-koriandrovým pyré

Křupavá kuřecí prsíčka s hráškovo-koriandrovým pyré

Už vás omrzela bramborová kaše? Pak je načase vyzkoušet jako přílohu něco jiného. Třeba hráškové pyré! V kombinaci s...

Malé sladkosti pro oslavu velké noci. Upečte výslužku pro koledníky

Perníková vajíčka

Kromě klasického beránka a mazance se na Velikonoce hodí mít po ruce něco malého sladkého nejen pro kluky a chlapy, co...

RECEPT DNE: Vepřové kotlety zapečené se sýrem a medvědím česnekem

Vepřové kotlety zapečené se sýrem a medvědím česnekem

Jen několik základních surovin a za chvíli máte hotový vynikající nedělní oběd. Vyzkoušejte recept na vepřové kotlety...

Najdete na iDNES.cz