Drobenkový koláč s blumami
Kynuté koláče s drobenkou jsou českou letní klasikou. Vyzkoušejte třeba tento s blumami, ale báječně bude chutnat také s jinými druhy ovoce.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
312 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1303 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
45,4 g
52 %
45 %
-
Vláknina
3,2 g
11 %
11 %
-
Bílkoviny
5,5 g
9 %
8 %
-
Tuky
11,9 g
18 %
17 %
-
nasycené
6,8 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a zahustíme trochou mouky. Necháme na teplém místě vykynout.
- Zbylou mouku prosejeme do mísy. Přidáme cukr, na kousky nakrájené změklé máslo a žloutky. Nakonec přidáme vykynutý kvásek a za postupného přilévání vlažného mléka vypracujeme pevné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- Pak těsto znovu propracujeme a necháme vykynout. Tento postup ještě jednou zopakujeme. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozválíme na plát, který pomocí válečku přeneseme na tukem vymazaný plech.
- Promícháním hladké mouky, změklého másla, cukru, kypřicího prášku a vejce připravíme drobenku. Blumy dobře očistíme, překrojíme a vypeckujeme.
- Těsto posypeme částí drobenky a poklademe blumami. Pak koláč posypeme zbylou drobenkou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 25-30 minut.
- Hotový koláč necháme vychladnout a nakrájíme na kousky.