Dort s bílou pařížskou šlehačkou a jahodami
Pokud máte rádi dorty s čerstvým ovocem, upečte si tento lehký jahodový.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 90 min
bez chladnutí a odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
569 KCal
26 %
24 %
-
Energie
2382 KJ
26 %
24 %
-
Sacharidy
53,2 g
60 %
53 %
-
Vláknina
2,0 g
7 %
7 %
-
Bílkoviny
8,9 g
14 %
13 %
-
Tuky
33,9 g
52 %
48 %
-
nasycené
17,5 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně zašleháme olej a vaječný likér. Mouku promícháme s prosátým kakaem a sypkou směs pak zapracujeme do vaječné pěny. Menší dortovou formu vymazanou olejem naplníme připraveným těstem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 35-40 minut. Upečený korpus necháme zcela vychladnout.
- Čokoládu rozpustíme na horké vodní lázni a dobře promícháme s teplou smetanou. Můžeme krátce promixovat ponorným mixérem. Necháme odležet v chladničce nejlépe přes noc.
- Korpus podélně prokrojíme na dva díly. Vychlazenou smetanu vyšleháme do pevného krému. Přendáme ho do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a polovinu krému nastříkáme na spodní díl korpusu. Přiklopíme druhým korpusem, pokapeme ho likérem a navrch nastříkáme pusinky ze zbylého krému.
- Nakonec dort dozdobíme očištěnými jahodami nakrájenými na plátky.