Čtvrtek 20. února 2020, svátek má Oldřich
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 20. února 2020 Oldřich

Čtenářský recept: Dort Pavlova

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: Eliška Černápro iDNES.cz

Doba přípravy
30

Množství
8

Ingredience:
6 bílků
špetka mořské soli
300 g třtinového moučkového cukru
2 lžíce pravého kakaa
50 g čokolády (nejlépe hořká 70% kakaa)
1000 ml smetany na šlehání
1 kg sezónního ovoce - třešně, rybíz, maliny... cokoliv, co máte rádi :-)

Předehřejeme troubu na 200°C - horkovzdušnou.
Ve velké míse ušleháme 6 bílků se špetkou soli (sůl se přidává kvůli lepšímu vyšlehání). Sníh se nesmí přešlehat, měl by být krásně krémový. Když je pevný a krémový, po lžících přidáváme třtinový moučkový cukr. ( Já si ho doma sama vyrábím, koupím v obchodě krupicový třtinový a pomocí robotu ho rozsekám).
Šleháme pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu.
Poté se přidává kakao, a lehce lžící promícháme, aby vzniklo mramorování.
Připravíme si 2 plechy vyložené pečícím papírem. (Na každý plech se vejdou 2 placky, zhruba o průměru 15x20 cm, já jsem si nejdříve předkreslila na pečící papír pomocí talíře 4 stejná kola)

Rozdělíme sníh na 4 hromádky, do středu každého kruhu jednu a lžící rozetřete.

Vložte oba plechy do trouby, snižte teplotu na 140°C horkovzdušnou a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvíráme.
Po uplynutí času, když se zdají být na povrchu pevné a křupavé, vypneme troubu a s lehce pootevřenými dvířky necháme vychladnou a dosušit.

Když jsou korpusy pokojové teploty, ušleháme šlehačku, připravíme si ovoce a čokoládu nasekáme na střepy.
Na servírovací talíř položíme první korpus, lžící rozetřete 1/4 šlehačky, libovolně posypte ovocem, pár kousků čokolády, tuto vrstvu přikryjeme dalším sněhovým korpusem, lehce přitlačíme, aby se vrstvy k sobě krásně propojily. Dále plníme zbývající tři vrstvy. U poslední vrstvy je fantazie pouze na Vás :-)

Poznámka
P.S. Dort se může nechat uležet i v lednici, a poté ho i nakrájet, ale já jsem servírovala ihned. Na tomto dortu se mi líbí jeho ledabylá nedokonalost, a také, že si každý může zvolit jaké oblíbené ingredience zvolí. Doufám, že ho někdo zkusí, vypadá to složitě, ale je to jednoduché. Pekla jsem ho mamce k narozeninám a všem moc chutnal, jedli jsme ho lžícemi, byl to boj, ale stálo to za to :-)

Autor:
  • Nejčtenější

Napřed dezinfekce, pak manželka, šokoval Tomáš z Výměny svými prioritami

Jestli se televizním divákům zdál Tomáš z Výměny manželek jako docela starostlivý otec, při závěrečném setkání obou...

Všichni jste krásní, říká modelka. Předávání cen moderovala zcela nahá

Modelka Ibi Støvingová (45), která moderuje dánskou verzi americké show Naked Attraction, vyvolala pozdvižení...

Revoluce v ložnici. Skvělý sex zaručí cviky jako prkno, holub a orel

Můžeme si namlouvat, že věk je jen číslo, ale s přibývajícími roky se mění naše tělo a s tím i prožívání. Máte pocit,...

Žena přijímá vodu pouze z ovoce a zeleniny. Tvrdí, že ji to uzdravilo

Pětatřicetiletá Sophie Partiková se rok nenapila vody. Tvrdí, že tekutinu přijímá pouze z ovoce a zeleniny, z nichž si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Táni: Přestěhovala jsem se k příteli, asi to byla chyba

Po roce vztahu na dálku jsem se přestěhovala k příteli. I když jsem k němu měla své výhrady, byla jsem přesvědčená, že...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

Žemlovka, koprovka i buchtičky se šodó. Variace na hity ze školní jídelny

Školní rok se překulil do druhé poloviny, tak si pojďme připomenout evergreeny z jídelny, které jsme jako školáci...

Ředkvičková pomazánka, řepné carpaccio a další recepty pro lepší imunitu

Počasí si s námi hraje, chvíli je zima a pak teplo. Náš zmatený organismus se jen stěží brání útokům virů, bakterií a...

RECEPT DNE: Kari polévka se sladkými bramborami

Zdravá polévka, kterou si mohou dopřát i vegani. Vyzkoušejte náš recept.

RECEPT DNE: Chleba ze směsi semínek a ořechů

Není nad doma upečený chleba. Vyzkoušejte si jeho zdravou variantu se semínky a ořechy.

Najdete na iDNES.cz