Doporučujeme

Těšíte se na léto? Přivolejte ho domácí zmrzlinou nebo nanukem

  • 4
Jestli je něco ještě lepší než čerstvé ovoce, tak domácí ovocná zmrzlina. Užijte si zábavu při její přípravě i s dětmi a pak si pochutnávejte na poctivé letní chuti, ať je venku krásně, nebo ne.
Duhový ovocný nanuk

Duhové nanuky

Ingredience:

  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 150 g meruněk
  •  2 kiwi
  • 150 g očištěného melounu

Pracovní postup:

  1. Krupicový cukr dáme do kastrůlku se silným dnem a zalijeme 100 ml vody. Přivedeme k varu a na malém plameni povaříme 5 minut do hustého cukerného rozvaru. Pak přidáme citronovou šťávu a necháme vychladnout.
  2. Meruňky a kiwi očistíme. Všechno ovoce rozmixujeme zvlášť dohladka. Cukerný rozvar rozdělíme na třetiny a smícháme s rozmixovaným ovocem.
  3. Do formiček nalijeme nejdříve meruňkovou náplň, pak opatrně kiwi a nakonec melounovou náplň. Uložíme do mrazáku. Když náplň začne tuhnout, tak vmáčkneme dřívka. Pak mrazíme nejméně 6 hodin. 
  4. Po zmrazení namočíme formičky na 10 sekund do horké vody a nanuky vytáhneme. Ihned podáváme.
Nanuky z kelímku

Nanuky z kelímku

Ingredience:

  • 100 g malin
  • 100 g jahod
  • 50 g moučkového cukru
  • 300 g hustého smetanového jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 4 lžíce medu

Pracovní postup:

  1. Maliny a jahody očistíme, rozmixujeme a smícháme s cukrem. Jogurt a zakysanou smetanu promícháme a ochutíme medem. Světlou směs rozdělíme na poloviny a do jedné nalijeme ovocné pyré.
  2. Do menších kelímků (např. od kávy) rozdělíme jogurtovou hmotu a na ni nalijeme ovocnou směs. Uložíme do mrazáku.
  3. Když začnou nanuky tuhnout, vmáčkneme dřívko a necháme mrazit ještě zhruba 6 hodin.
Nanukový řez

Nanukové řezy

Ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml smetany 33%
  • 100 g malin
  • 2 žloutky
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 100 g borůvek

Pracovní postup:

  1. Tvaroh ušleháme s cukrem a medem. Přidáme smetanu vyšlehanou na pevnou šlehačku a krém rozdělíme na 3 díly.
  2. Do jedné části přidáme rozmačkané očištěné maliny a nalijeme do obdélníkové formy (8 x 20 x 6 cm). Žloutky vyšleháme do husté pěny na horké vodní lázni společně s dření z vanilkového lusku. Žloutkovou pěnu vmícháme do druhého dílu tvarohového krému a nalijeme na malinovou vrstvu ve formě. Očištěné borůvky rozmačkáme vidličkou, přidáme do zbylého krému a nalijeme do formy jako poslední vrstvu.
  3. Nakonec do krému zapíchneme v řadě za sebou 11 dřevěných dřívek na zmrzlinu. Řez uložíme nejméně na 6 hodin do mrazáku. Po zmražení formu ponoříme asi na 5 sekund do horké vody a řez vyklopíme. Rozkrájíme ho mezi dřívky na jednotlivé nanuky. Ihned podáváme.
Medový parfait s broskvovou omáčkou

Medový parfait s broskvovou omáčkou

Ingredience:

  • 150 g lesního medu
  • 5 bobkových listů (nejlépe čerstvých)
  • 6 žloutků
  • 20 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 400 ml smetany  33%

Na broskvovou omáčku:

  • 4 zralé broskve
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 50 g lesního medu

Na dohotovení

  • mandle a pistácie v karamelu na posypání

Pracovní postup:

  1. Med s bobkovými listy přivedeme k varu. Odstavíme, necháme 20 minut zchladnout a listy odstraníme. Žloutky s cukrem, semínky z vanilkového lusku a medem šleháme na horké vodní lázni asi 8 minut do zhoustnutí (teplota by měla dosáhnout 70 °C). Necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a smícháme s medovo-žloutkovou pěnou. Krém nalijeme do kovové formy na biskupský chlebíček vyložené potravinářskou fólií. Uložíme nejméně na 6 hodin do mrazáku.
  2. Broskve očistíme a nakrájíme na menší kusy. Bílé víno přivedeme k varu společně s vanilkovým luskem, ze kterého jsme vyškrábali semínka. Přidáme med a polovinu broskví. Necháme je rozvařit a pak přidáme zbylé ovoce. Krátce povaříme a necháme vychladnout.
  3. Zmražený parfait vložíme před podáváním na 10 minut do chladničky. Pak ho vyklopíme, odstraníme fólii a dozdobíme mandlemi a pistáciemi v karamelu. Ihned podáváme s broskvovou omáčkou.

  • Vybrali jsme pro Vás