Středa 5. října 2022, svátek má Eliška
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 5. října 2022 Eliška

Domácí italské těstoviny podle Pavla Berkyho

Naše babičky považovaly výrobu nudlí do polévky za samozřejmost. A ty italské právě tak samozřejmě vyráběly těstoviny k omáčce pro rodinu. Není to totiž žádná obtížná a zdlouhavá práce. Podívejte se, jak je připravuje kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

30 minut nechat těsto odležet v lednici, hotové těstoviny nechat 30 minut vyschnout

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    266 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1112 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    35,1 g

    40 %

    35 %

  • Vláknina

    1,6 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    12,2 g

    19 %

    18 %

  • Tuky

    8,2 g

    13 %

    12 %

  • nasycené

    1,7 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku vysypeme na pracovní desku a do důlku vložíme žloutky. Přidáme olivový olej a sůl.
  2. Pak těsto ručně zpracováváme, dokud se nespojí všechny ingredience. Během zpracovávání můžeme po troškách přidávat vodu, dokud nevytvarujeme vláčnou hroudu těsta tak, aby se nelepila na ruce ani na desku. Zabalíme ji do potravinové fólie a dáme na třicet minut odpočinout do lednice.
  3. Pak rozdělíme těsto na dva díly, aby se nám s ním lépe pracovalo, a každý z dílů vyválíme na tloušťku asi jeden centimetr, která je vhodná pro další zpracování ve strojku. Pokud strojek nemáte, válejte až do milimetrové tloušťky.
  4. Po prvním vyválení ve strojku těsto přeložíme na třetiny a znovu vyválíme. Pak můžeme tloušťku ve strojku postupně snižovat, dokud se nedostaneme na milimetrovou tloušťku. Nakonec můžeme začít připravovat různé tvary.
  5. Dlouhý, základní pruh si nařežeme na požadovanou délku a po výměně nástavce na strojku z válců na řezací kotouče můžeme začít připravovat „nudle“.
  6. Další tvary můžeme připravit snadno ručně. Když těsto nařežeme na čtverečky, pomocí dřevěné paličky, třeba vařečky, je můžeme narolovat a dostaneme penne. Když čtverečky přehneme a „křidélka“ opět rozevřeme, dostaneme motýlky. Fantazii se meze nekladou.
  7. Připravené těstoviny necháme asi půl hodiny vyschnout a ve vroucí vodě vaříme asi tři minuty.
Autor: ,

Podobné recepty

Krůtí špízy s pórkem

Voňavé špízky po asijsku jsou zajímavou večeří nebo obědem. Překvapí vás svou jednoduchou přípravou...

Rybí kotlík

Ať už jste byli v létě u moře, nebo ne, tento báječný středomořský recept vás aspoň na okamžik...

Cizrnový pilaf se zeleninou

Je to vlastně balkánská obdoba rizota, kromě rýže ovšem můžete směle použít i kroupy. Bezmasý pilaf...

Hovězí maso s mrkví a rozmarýnem

Dušené maso s mrkví je ideální pokrm do chladných podzimních dní. Podávat ho můžete jak s pečivem,...

Obrácený paprikový koláč

Není to pizza, ale trochu to tak vypadá. Obrácený slaný koláč můžete podávat jako večeři, nebo...