Doporučujeme

Chilli con carne

Chilli con carne | foto: Profimedia.cz

Dobře utajená čokoláda v jídlech, kde byste ji nečekali

  • 2
Čokoládu nehledejte jen ve sladkostech. Mexická kuchyně s ní zachází jako s kořením, a tak tu čokoládu nebo kakaový prášek najdete i v jídlech, ve kterých byste ji pravděpodobně vůbec nehledali. Bez ní by ale jejich chuť nebyla ta pravá.

Pokud se vám představa čokolády a masa příliš nelíbí, nebojte se. Množství, které se do jednotlivé porce nakonec dostane, je docela malé, přesto právě ona malá kostička čokolády dovede celkovou chuť dotáhnout. V žádném z "masových" jídel by chuť čokolády neměla být dominantní. Proto se také dochucuje čokoládou až na samotný konec vaření.

Velmi oblíbená je v mexické kuchyni omáčka mole, jejíž název je odvozen od aztéckého výrazu pro koření chilli "molli", která se podává k masu. Kromě zmíněných štiplavých papriček obsahuje také čokoládu, mleté ořechy a rajčata a recept na ni se v různých oblastech značně liší - tyto suroviny však obsahuje vždy. Pokud ji chcete ochutnat, vyrazte do některé z mexických restaurací, které jsou v Česku v posledních letech čím dál populárnější.

FLAUTAS S KRŮTÍM MASEM

Vaření: 20 minut

Pro 4 osoby

* 16 tortillových placek * 400 g krůtích prsou * 1 lžíce olivového oleje * 1 cibule, jemně nakrájená * 3 stroužky česneku, usekaného * 2 chilli papričky * 1 paprika, jemně pokrájená * 2 rajčata, usekaná * sůl a mletý pepř * hrst oliv * 5-10 g hořké čokolády * 100 g čedaru * menší hrst usekaného koriandru * olej na smažení * 250 ml chilli omáčky k podávání

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobné jemné nudličky nebo ho nahrubo umeleme. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme pokrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Vsypeme maso, jemně pokrájené chilli papričky zbavené semínek a zprudka osmahneme za stálého míchání ze všech stran. Přidáme oloupaná usekaná rajčata, pokrájené papriky, osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni, dokud zelenina nezkřehne a šťáva nezhoustne. Nakonec vmícháme pokrájené olivy, kousek čokolády, prohřejeme a stáhneme z ohně.

2. Položíme vždy dvě placky na sebe tak, aby se překrývaly, do směsi zamícháme koriandr a nahrubo nastrouhaný čedar a směs rozdělíme na tortillové placky. Srolujeme a zabalíme do tvaru psaníčka a spíchneme párátkem. Zabalené tortilly usmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, necháme odsát na papírových ubrouscích. Flautas podáváme s chilli omáčkou.

CHILLI CON CARNE

Příprava: 20 minut + 40 minut dušení

Pro 4 osoby

* 1 lžíce olivového oleje * 50 g anglické slaniny * 1 cibule, nakrájená najemno * 3 stroužky česneku, usekaného * 1-2 červené chilli papričky, bez semínek * 1 lžička drceného kmínu * 1 lžíce mleté sladké papriky * 600 g mletého hovězího masa * 400 g konzervovaných drcených rajčat * 1 zelená paprika, nakrájená na kousky * 400 g sterilovaných červených fazolí bez nálevu nebo uvařených * kostička hořké čokolády na dochucení * 1 lžička tmavého třtinového cukru na dochucení * sůl a mletý pepř na dochucení * tortillové chipsy a limetka nebo citron k podávání

1. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej, vsypeme nadrobno pokrájenou slaninu a opékáme asi 5 minut. Přidáme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Vmícháme maso, pokrájené chilli papričky, kmín a opékáme ze všech stran.

2. Maso rozmícháme vařečkou do hrudek tak, aby bylo stejnoměrně dohněda opečené. Posypeme mletou paprikou, promícháme a ihned zalijeme sterilovanými rajčaty a trochou vody. Osolíme, opepříme a dusíme na mírném plameni pod poklicí asi 20 minut. Nakonec přidáme na kousky nakrájenou zelenou papriku, slité propláchnuté fazole a společně dusíme ještě dalších 10 minut, během dušení podle potřeby podlijeme trochou vody. Nakonec dochutíme kouskem hořké čokolády, cukrem a solí.

3. Před podáváním necháme asi 10 minut stát, aby se chutě propojily. Servírujeme doplněné listem zeleného salátu, s chipsy a skrojkem limetky nebo citronu.

Tip
Místo chilli papriček použijte hotovou směs koření chilli con carne, máte-li rádi ostřejší pokrmy, přidejte ještě k chilli papričkám trochu mletého chilli koření.

KUŘECÍ STEHNA S ČOKOLÁDOU

Příprava: 15 minut + 45 minut pečení

Pro 4 osoby
* 4 kuřecí stehna nebo 8 kuřecích paliček * 5 cl tequilly * šťáva a kůra z 1 limetky * hrst usekané natě koriandru * 2-3 lžíce olivového oleje * 4 sušené chilli papričky bez semínek * 2 červené cibule, nakrájené na klínky * 4 stroužky česneku * 4 lžíce mandlových lupínků * hrst rozinek, propláchnutých * hrst sušených švestek, propláchnutých * 2 loupaná rajčata, nasekaná * 1 červená paprika, nakrájená na kousky * 1 pórek, nakrájený na špalíčky * 1/4 lžičky drceného hřebíčku * 1/2 lžičky mleté skořice * sůl a kayenský pepř * 1 lžička sušeného oregana * 20 g hořké čokolády

1. Celá kuřecí stehna rozdělíme v kloubu na dvě části, pod tekoucí vodou omyjeme, osušíme a osolíme. Potom je naložíme do směsi tequilly, limetkové šťávy a nastrouhané limetkové kůry a koriandru a necháme v chladu odležet. V pekáčku nebo kastrolu vhodném do trouby rozehřejeme olej a osmahneme na něm klínky cibule, česnek a pokrájené chilli papričky.

2. Vložíme kousky kuřete, zprudka osmahneme, přidáme mandle, propláchnuté rozinky a švestky, pokrájená oloupaná rajčata, nakrájenou papriku, omytý a očištěný pórek překrájený na špalíčky, koření, osolíme a podlijeme vodou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme pod poklicí asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme vodou. Nakonec dopečeme bez poklice, aby kuře získalo barvu, a do šťávy rozmícháme kousek čokolády. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli odležet a podáváme.

Tip
Jako přílohu podávejte nahřáté tortilly nebo rýži. Omáčku můžete také rozmixovat a podávat k masu.


  • Vybrali jsme pro Vás