Dobré svačiny nejen pro školáky

  0:09
Dobrá svačina se v aktovce ani v kabelce nestihne ohřát. Stačí mít jen pár dobrých nápadů!
Fotogalerie6

Sendviče s tuňákem a rukolou | foto: Isifa

MUFFINY S NEKTARINKAMI A ROZINKAMI

Na 12 kousků

Příprava: 20 minut + pečení 20 minut

* 80 g rozpuštěného zchladlého másla + trochu na vymazání formiček * 2 velká nebo 3 malá vejce * 200 ml mléka * 130 g cukru krupice * 1 sáček vanilkového cukru * 250 g hladké mouky * 1/2 prášku do pečiva * 70-100 g rozinek, propláchnutých a okapaných * 150 g nektarinek, nakrájených nadrobno
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry, bio * 1/2 lžičky mleté skořice * 2 nektarinky k podávání, pokrájené na plátky

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a formičky vymažeme máslem nebo do nich vložíme papírový košíček. Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. V jiné míse prošleháme máslo, vejce, mléko, cukr a vanilkový cukr.

2. Do mísy s moukou přidáme nadrobno nakrájené nektarinky, propláchnuté a okapané rozinky, citronovou kůru, skořici a směs promícháme s prošlehanými tekutými přísadami. Lžící rozdělíme těsto do připravených formiček a formu na muffiny nebo formičky na plechu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova.

3. Upečené muffiny necháme trochu vychladnout ve formičkách a pak je vyklopíme nebo pomocí košíčku vyjmeme. Přibalíme plátky nektarinek.

DOMÁCÍ MÜSLI TYČINKY

Na asi 12 tyčinek

Příprava: 15 minut + pečení 25-30 minut 

* 150 g ovesných vloček * 1 lžička mleté skořice * 50 g cukru krupice * 20 g kokosu
* 40 g sezamu * 40 g rozinek * 50 g sušených meruněk * 5 lžic tekutého medu * 100 g slunečnicových semínek * 50-100 g lískových oříšků nebo mandlí * 100 g másla + trochu na vymazání

1. Odvážíme všechny suroviny a předehřejeme si troubu na 160 stupňů. Kastrol nebo čtvercovou formu o straně asi 23 cm lehce vytřeme máslem. Meruňky a rozinky propláchneme důkladně teplou vodou a osušíme. Meruňky nakrájíme nadrobno. Oříšky nebo mandle posekáme.

2. Rozehřejeme máslo a cukr a med a mícháme do úplného rozpuštění. Potom stáhneme z ohně, vsypeme zbylé přísady a promícháme.

3. Směs lžící přeneseme do připravené vymazané nádoby a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud nezezlátne, a necháme úplně vychladnout. Po úplném vychladnutí plát vyklopíme a krájíme na jednotlivé díly.

SENDVIČE S TUŇÁKEM A RUKOLOU

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 8 plátků celozrnného chleba * 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji * 4 lžíce lučiny nebo sýra cottage * 1 mladá cibulka s natí * 1 lžíce citronové šťávy * sůl * 2 hrsti rukoly

Salátové lístky dobře opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat nebo je osušíme. Cibulku očistíme a usekáme najemno. Tuňáka slijeme a v misce rozmačkáme se sýrem a promícháme s pokrájenou cibulkou a citronovou šťávou. Podle chuti osolíme. Polovinu chlebů potřeme tuňákovou pomazánkou, poklademe lístky rukoly a přiklopíme zbylými chleby. Krajíce přepůlíme a podáváme nebo zabalíme do papíru a plastové krabičky.

Tip
Na pomazánku použijte větší kousky konzervovaného tuňáka nebo jakoukoliv uzenou rybu. Obdobně můžete připravit pomazánku z nasekané šunky a lučiny nebo pomazánkového másla.

TORTILLOVÉ BALÍČKY

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut

* 4 tortilly * 6 lžic tvarohu * 2 lžíce zakysané smetany * 1-2 stroužky česneku * sůl a mletý pepř * 1 lžíce bylinek * 1 velká mrkev * půlka pórku * 2 menší barevné papriky * 4 menší rajčata * 4 lžíce strouhaného čedaru či jiného tvrdého sýra * listy ledového salátu

Tvaroh promícháme se zakysanou smetanou a ochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a jemně usekanými bylinkami. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Tortillové placky potřeme tvarohovou pomazánkou, posypeme nastrouhanou mrkví, usekanou cibulkou nebo jemně pokrájeným pórkem, poklademe tenkými proužky paprik, plátky rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Nakonec obložíme omytými a osušenými listy salátu, okraje placek ohneme dovnitř a tortilly stočíme. Zabalené tortilly přepůlíme a převážeme pažitkovou natí nebo je zabalíme do papíru.

Tip
Placky můžete pro změnu potřít avokádem rozmačkaným s citronovou šťávou, solí a pepřem a obložit rajčaty, okurkou, šunkou nebo pečeným kuřecím či krůtím masem, listy salátu apod.

TĚSTOVINOVÝ SALÁT SE ŠUNKOU

Pro 4 osoby

Příprava: 25 minut

* 250 g krátkých těstovin, např. vřeténka
* 150 g karotky * 200 g fazolových lusků * 200 g dušené šunky * 2 lžíce panenského olivového oleje * sůl * citronová šťáva na dochucení

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Asi 5-7 minut před koncem varu přidáme oloupanou očištěnou karotku a nakonec i očištěné fazolové lusky a dovaříme takzvaně na skus. Těstoviny se zeleninou slijeme, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat, promícháme s olivovým olejem a dáme vychladnout. Karotku nakrájíme na plátky, fazolové lusky můžeme překrájet. Šunku pokrájíme nadrobno nebo natrháme na menší kousky a vmícháme k těstovinám se zeleninou. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Tip
Zeleninu můžete uvařit zvlášť třeba v páře a přidat až k uvařeným a slitým těstovinám společně se šunkou. Dochucovat můžete trochou pepře a čerstvě usekanými bylinkami nebo zelenými natěmi.

QUICHE S PAPRIKAMI A SE ŠUNKOU

Příprava: 10 minut + pečení 40-55 minut

Na těsto:
* 200 g hladké mouky * 1 vejce * 100 g másla * 1 lžička soli

Na náplň:
* 1 lžíce olivového oleje * 1 cibule * 3 menší papriky * 150 g šunky * 300 ml smetany 33% * 100-150 g sýru typu ementál * 5 vajec * sůl a mletý pepř

1. Na vále nebo v robotu promícháme mouku se solí a pomocí nože nebo hnětače zapracujeme nakrájené máslo. Přidáme vejce a rychle zpracujeme vláčné těsto. Je-li těsto příliš drobivé, přidáme lžíci studené vody.

2. Těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme v lednici minimálně půl hodiny odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a připravíme náplň.

3. Cibuli nakrájíme na plátky, papriky na tenké proužky, stejně tak i šunku. V hlubší pánvi zpěníme na oleji cibuli, přidáme papriky a na mírnějším ohni opékáme asi 5 minut. Přidáme pokrájenou šunku a ještě společně osmahneme.

4. Nádobu stáhneme z ohně a k zelenině vlijeme smetanu s rozšlehaným vejcem.

5. Nakonec zamícháme hrubě strouhaný sýr, osolíme a opepříme. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o něco větší, než je forma, a přeneseme ji do máslem vymazané dortové nebo koláčové formy.

6. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Na předpečený podklad vlijeme připravenou náplň a rozetřeme ji. Koláč vrátíme do trouby a pečeme na spodní mřížce, dokud náplň nezpevní, asi 30-40 minut. Hotový quiche necháme chvíli zchladnout ve formě nebo na mřížce, poté krájíme na jednotlivé řezy.

Nejčtenější

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Barevné obložené ciabatty

Barevné obložené ciabatty

Lehké

45 min

Povzneste obložené chleby na vyšší level.

Americké brownies s medem

Americké brownies s medem

Lehké

45 min

Už jste někdy pekli brownies z pekanové mouky? Vyzkoušejte náš recept.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

17. května 2025

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

15. května 2025

Kefírové vafle s ovocem

Kefírové vafle s ovocem

Lehké

25 min

Připravte si k snídani nebo jako dezert fantastické voňavé vafle. Když na jejich přípravu využijete...

Bylinková krémová polévka

Bylinková krémová polévka

Střední

50 min

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

13. května 2025

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Střední

40 min

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.