Do nového roku s odlehčeným jídelníčkem

  0:07aktualizováno  0:07
Po obžerství na sklonku roku bychom měli odlehčit jídelníček. Ale tak, aby nám chutnalo...

Tuňák s carpaciio z černé ředkve | foto: Isifa

Tuňák s carpaccio z černé ředkve

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 400–600 g pečeného nebo uzeného tuňáka v celku
* 4 menší černé ředkve nebo 2 velké
* 4–6 lžic citronové šťávy
* 8–10 lžic olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička sušeného estragonu
* několik snítek pažitky
* 1 lžička hořčičných semínek
* 1 citron k podávání

1. Pečeného vychlazeného nebo uzeného tuňáka nakrájíme na plátky. Ředkev oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, nejlépe na nářezovém stroji nebo struhadle na zeleninu. V misce prošleháme citronovou šťávu s olivovým olejem, osolíme, opepříme, vmícháme rozemnutý estragon a lehce nadrcené hořčičné semínko.

2. Plátky ředkve rozložíme na talíře, obložíme plátky tuňáka, přelijeme zálivkou a ozdobíme pažitkou. Podáváme s měsíčky citronu a pečivem.

TIP
Tuňáka můžete nahradit uzeným nebo marinovaným lososem nebo anglickým rostbífem. Černou ředkev bílou ředkví a do zálivky přidat místo estragonu sušený kopr či trochu jemně nastrouhaného zázvoru, vynechat hořčičné semínko a přidat hrubě drcený pepř.


Čtyři dietní přikázání

Základní pravidlo zní: Jezte! Jezte pravidelně každé tři hodiny a nakládejte si menší porce. Vynechávat jídlo je to nejhorší, co pro svoji linii můžete udělat.

Odlehčujte: Vyměňte oblíbené salámy za libovou šunku, knedlíky za rýži, ochucené jogurty za bílé, majonézu za jogurt... 

Přidejte: A to ryby, zeleninu a vodu. Ryb se u nás jí stále mnohem méně, než by bylo (pro nás) zdrávo. Navíc i ty nejtučnější nemohou kaloricky konkurovat vepřové pečínce. Ideální porce zeleniny na den je půl kila, pít bychom měli 2–3 litry neslazených tekutin. 

Hřešte: Čas od čas, tak jednou za týden, si povolte něco "navíc". Něco, po čem byste stejně prahla tak, že byste se občas neuhlídala. 

Kuřecí kebab s čekankou a rukolou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + hodina marinování + 10 minut pečení

* 400–600 g kuřecích prsou bez kostí a kůže
* 150 g bílého jogurtu
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na zakapání salátu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce nasekané bazalky
* sůl a mletý pepř
* 1–2 lžíce nasekaných černých oliv
* 1 hlávka červené čekanky
* 1 balíček rukoly nebo směsi listových salátů
* 1 citron k podávání

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Maso osolíme, opepříme a v misce promícháme s jogurtem, olivovým olejem, citronovou šťávou, bazalkou a olivami. Přikryjeme a necháme v chladu nejméně hodinu marinovat. Čekanku rozpůlíme, vyřízneme tuhý střed a listy natrháme nebo překrájíme. Rukolu nebo různé salátové listy omyjeme, necháme okapat a promícháme v míse s čekankou.

2. Naložené kousky masa napícháme na předem namočené špejle nebo grilovací jehly a pečeme na mřížce v předehřátém grilu z obou stran, celkem asi 10 minut, aby bylo maso propečené. Necháme 5 minut odležet a podáváme se salátovými listy zakapanými olivovým olejem a s měsíčky citronu.

TIP
Salát můžete připravit i pouze z červené a bílé čekanky a listy bez hořkých středů zakapat olivovým olejem a citronovou šťávou.

Rajčata plněná fetou s bazalkou

NA 8 KS

Příprava: 20 minut

* 8 menších rajčat, tvrdých
* 400 g fety
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na zakapání
* sůl a mletý pepř
* svazek bazalky

1. Fetu nadrobíme najemno, v misce promícháme s olivovým olejem a nasekanou bazalkou. Pár lístků bazalky si necháme na ozdobu. Podle chuti přisolíme, pozor na přesolení, někdy bývá sýr dost slaný, a lehce opepříme. Rajčata omyjeme, osušíme a ostrým nožem jim seřízneme vršek. Lžičkou vydlabeme semínka a vnitřek rajčat lehce osolíme.

2. Rajčatové misky naplníme sýrovou směsí a ozdobíme zbylými lístky bazalky a napůl přiklopíme seříznutými víčky. Podávejte zakápnuté trochou olivového oleje.

TIP
Fetu nahraďte sýrem cottage, lučinou nebo jiným čerstvým sýrem ochuceným různými čerstvými bylinkami – petrželkou, pažitkou apod. Spodní část rajčat můžete trochu seříznout ostrým nožem, budou pak dobře sedět na talíři.

Minestrone italská polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 50 g slaniny
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 cibule, nakrájená
* 2 stroužky česneku
* 2 brambory
* 1 cuketa
* 2–3 řapíky celeru
* 2 rajčata
* 1 menší mrkev
* 1 l vývaru
* snítka čerstvé šalvěje a rozmarýnu
* 150 g konzervovaných fazolí nebo cizrny
* 80 g hrášku
* 100–150 g krátkých těstovin
* svazek petrželky
* 50 g parmazánu

1. Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. V hrnci osmahneme na oleji drobně nakrájenou slaninu, necháme na ní zesklovatět cibuli a česnek, přisypeme kostičky brambor a osmahneme. Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu a necháme za občasného promíchání krátce osmahnout.

2. Zalijeme vývarem, osolíme a ochutíme pepřem a bylinkami a vaříme, dokud zelenina není téměř měkká. Potom přidáme slité fazole a hrášek a zvlášť v osolené vodě uvařené těstoviny al dente. Necháme přejít varem, stáhneme z ohně, podle potřeby dochutíme a podáváme posypané usekanou petrželkou a strouhaným parmazánem.

TIP
Zeleninu uvařte pouze na skus – al dente. Fazole můžete použít jak suché, tak předvařené nebo sterilované. Suché nezapomeňte namočit nejméně 12 hodin předem. V Itálii se tato polévka vaří na mnoho způsobů, někde do ní přidávají místo fazolí boby a také uvařenou rýži, všude ji ale připravují pořádně hustou.

Čočkový salát se sýrovými krutony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 30 minut vaření + hodina na namočení čočky

* 350–400 g drobnozrnné čočky
* 1 červená cibule
* hrst lístků koriandru
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 2–3 lžíce balzamikového octa
* velká hrst listů čerstvého špenátu
* 1–2 červené papriky
* 12–16 plátků bagety
* 200 g tvrdého sýra
* 2 lžíce bazalkového pesta

1. Čočku propláchneme, dáme do studené vody a necháme hodinu máčet. Vodu slijeme, znovu zalijeme větším množstvím vody a vaříme asi půl hodiny na mírném ohni doměkka, pozor na převaření. Nemícháme, abychom neporušili zrnka, slijeme a necháme trochu zchladnout. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Čočku promícháme s olivovým olejem, najemno pokrájenou cibulí, koriandrem a ochutíme solí, mletým pepřem a balzamikovým octem.

2. Nakonec vmícháme polovinu nasekaných omytých špenátových listů, promícháme a vychladíme. Plátky bagety rozložíme na pečicí plech, na každý plátek položíme kousek sýra tak, aby nepřečníval, a pod grilem nebo v předehřáté troubě pečeme, dokud se sýr neroztaví.

3. Sýrové krutony ozdobíme trochou pesta a podáváme s čočkovým salátem, proužky papriky a zbylými lístky špenátu.

TIP
Vyzkoušejte červenou čočku, vaří se jen 20 minut. Na krutony použijte váš oblíbený sýr – goudu, mozzarellu, kozí, ovčí nebo camembert.

Autoři:

Nejčtenější

Za co utratí 50 tisíc? Nemá ani na jídlo pro děti, divila se vyměněná Andrea

Tereza se svou rodinou: synem Davidem, sestrou Bárou, neteřemi Danielou a Hanou...

Tereza si svůj osud nevybrala. Od dětství se starala o mladší sestru, když jim před dvěma lety máma zemřela,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Nejsme rádi, když se nás lidé ptají, co máme v kalhotách, říká trans muž

Spoluzakladatel organizace Trans*parent Viktor Heumann v diskusním pořadu...

Seriál Most! oživil ve společnosti hned několik choulostivějších témat, jedním z nich je i vztah Čechů k transgender...

Horoskop v roce Vepře pro všechna znamení čínského zvěrokruhu

Děti s pokladničkami ve tvaru prasátka. Podle astrologů by měl rok zemského...

Čínský horoskop počítá s dvanácti zvířaty ve zvěrokruhu. Každé z nich také vládne delším časovým cyklům a v únoru...

Další z rubriky

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Tlačenka i škvarkové placky. Masopustní speciality, které zvládnete

Škvarkové miniplacky

K pořádnému masopustnímu veselí patří nejen koláče a koblihy, ale také poctivé masové dobroty, od kterých budete mít...

Nechte se svést exotickou chutí asijských polévek, které zvládne každý

Čínská polévka s bramborami a vepřovým masem

Milovníci orientálních vůní, neobvyklých ingrediencí a více či méně pálivých chutí, máme něco přesně pro váš mlsný...

Najdete na iDNES.cz