Čtenářský recept: Datlové sušenky

  22:41aktualizováno  22:41

Datlové sušenky | foto: Denisa Diepoldová

Doba přípravy: 2 hodiny

Na těsto:

  • 2 hrnky celozrnné mouky (nejlépe špaldové)
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka jemné mořské soli
  • 1/2 hrnku kvalitního másla nebo veganského margarínu (např. Alsan, Provamel)
  • 1 lžíce pomerančové nebo růžové vody (k dostání v orientálních potravinách - případně možno nahradit rumem či oblíbeným likérem)
  • voda či mléko podle potřeby (2 lžíce až 1/4 hrnku podle savosti mouky)

Na náplň:

  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 1 lžíce pomerančové nebo růžové vody
  • 1 lžíce datlového sirupu (k dostání ve zdravé výživě - případně nahraďte lžící medu nebo sirupu)
  • podle potřeby mleté ořechy

1. Smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl, nejlépe v kuchyňském robotu, přidáme vychlazené máslo nebo margarín, pomerančovou vodu a podle potřeby přidáváme po lžících ledovou vodu nebo mléko, vypracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.

2. Mezitím připravíme náplň - datle, vodu a sirup rozmixujeme - výsledná směs by neměla být moc tekutá, spíše tuhá, případně můžeme zahustit mletými ořechy.

3. Těsto rozdělíme přibližně na dvacet menších kousků - do každé části těsta zabalíme kuličku náplně - náplní nešetřeíme - pokud je tuhá, z koláčků nevytéká. Pokud nemáme speciální formičky na tyto sušenky, tak každou kuličku zploštme vidličkou a uděláme na ní pár ozdobných zářezů, případně můžeme sušenky péct ve formičkách na pracny nebo muffiny.

4. Pečeme na 160 stupňů asi 25 až 30 minut, až jsou sušenky lehce zlaté na povrchu. Pokud má někdo rád sladší verzi, může hned po upečení obalit v moučkovém cukru, ale není potřeba, datle jsou sladké dost.

Poznámka: Datlové koláčky maamoul pocházejí z Blízkého východu. U nás je můžete zakoupit v orientálních obchodech či arabských restauracích. Nejčastěji se podávají s marockým mátovým čajem. Datlová náplň je sladká sama o sobě, není tak potřeba přidávat další cukr, zároveň krásně voní po pomerančích.

Autor:

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Průzkum: muži dávají přednost ženám s hustým obočím. Na sex i na vztah

Cara Delevingne je současnou nejžádanější modelkou světa. Angličanka s výrazným...

Ženy s hustým obočím mají podle vědců v krvi vyšší hladinu pohlavních hormonů a bývají sexuálně náruživější. Proto se...

Další z rubriky

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak...

Najdete na iDNES.cz