Neděle 25. září 2022, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. září 2022 Zlata

Cukroví z celé Evropy: řecké kourambiedes či španělské roscos

  0:08
Ve většině domácností se pečou stále dokola oblíbené druhy cukroví. Proč si letos neudělat aspoň na pečicím plechu výlet za hranice? Jestli chcete vyzkoušet něco opravdu jiného a nezvyklého, najděte si na následujících řádcích třeba řecké kourambiedes nebo španělské roscos.

Řecké kourambiedes | foto: isifa.com

Velká Británie Vánoční suchárky

Příprava: 20 minut + 30-35 minut pečení + sušení a zdobení

Na 1 chlebíčkovou formu

* 3 vejce
* 150 g moučkového cukru
* 70 g oloupaných mandlí
* 1 lžička mletého anýzu
* 40 g kandovaného ovoce
* 40 g kandované pomerančové kůry
* 1 lžíce jemně strouhané citronové kůry, bio
* 1 lžíce rumu
* špetka soli
* 280 g hladké mouky
* tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání chlebíčkové formy
* tmavá čokoládová poleva na zdobení

1. V míse šleháme vejce a cukr do husté bílé pěny. Přidáme jemně posekané mandle, anýz, nadrobno pokrájené kandované ovoce a pomerančovou kůru, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, rum, špetku soli a nakonec vmícháme prosátou mouku. Dobře promícháme a těstem naplníme vymazanou a vysypanou chlebíčkovou formu.

2. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů dozlatova, asi 30-35 minut. Necháme vychladnout na mřížce, vyklopíme z formy a krájíme na tenké plátky. Plátky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a ještě usušíme v teplé troubě. Vychladlé suchárky zdobíme tenkým pramínkem čokoládové polevy,necháme zaschnout a uchováme v suchu v uzavřené krabici.

Tip
Do suchárků můžete přidat navíc rozinky, sekané ořechy a místo anýzu špetku tlučeného hřebíčku a nového koření.

Hrudky ze sušeného ovoce

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí

Na 30-50 ks

* 250 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření
* 150 g směsi sušeného ovoce
* 1 lžíce whisky
* 50 g nasekaných oříšků
* 40 g kandovaných třešní
* hrst kokosové moučky
* olej na potření pečicího papíru

1. Ve vodní lázni rozpustíme za občasného zamíchání nalámanou čokoládu a stáhneme z plotny. Do čokolády vmícháme pokrájené sušené ovoce, whisky, nasekané oříšky, pokrájené kandované třešně nebo višně a směs necháme částečně ztuhnout.

2. Lžičkou z hmoty vykrajujeme malé hrudky, poprášíme je kokosovou moučkou a necháme na plechu vyloženém pečicím papírem a lehce potřeném olejem v chladu ztuhnout. Potom hrudky přendáme do malých papírových košíčků. Uchováváme v chladu.

Mince pies

Příprava: 40 minut + odpočinutí + 15-20 minut pečení

Na asi 20-25 ks

* 200 g hladké mouky
* 130 g másla
* 1 žloutek
* 1 lžíce studené smetany 33%
* 1 lžíce brandy nebo koňaku

Na náplň:
* 1 velké jablko, bez jádřince a oloupané
* 50 g kandované citrusové kůry
* 150 g rozinek sultánek
* 50 g sušených brusinek
* 50 g sekaných loupaných mandlí
* 100 g rybízu, i mraženého
* 1 nasekaný banán
* kůra z 1 citronu, bio
* 100 g třtinového cukru
* 1 lžíce másla
* 2-3 lžíce brandy nebo koňaku

1. V hnětači nebo prsty na vále zpracujeme mouku, nakrájený tuk, přidáme žloutek, smetanu, alkohol a zpracujeme na hladké pevné těsto. Zabalíme je do fólie a dáme odpočinout do chladničky asi na 1 hodinu.

2. Mezitím si připravíme náplň. Do kastrůlku vložíme nastrouhané jablko a dusíme asi 10 minut doměkka, podle potřeby podlijeme lžící vody. Stáhneme z ohně, vmícháme jemně nasekanou kandovanou kůru, propláchnuté rozinky a překrájené brusinky, mandle, rybíz, rozmačkaný banán, jemně nastrouhanou citronovou kůru, cukr, máslo a alkohol a promícháme.

3. Těsto rozdělíme na dvě části – tu větší rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát, vykrájíme z něj kolečka o něco vetší než formičky, těstem vyplníme formičky a zarovnáme okraje. Můžeme použít formy na muffiny nebo košíčky.

4. Ze zbylého rozváleného těsta vypichujeme hvězdičky o průměru formiček a použijeme je jako pokličky. Do formiček vyložených těstem rozdělíme náplň kousek pod okraj, překryjeme hvězdičkami z těsta, formičky naskládáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 15-20 minut.

5. Necháme vychladnout, vyjmeme z formiček a podáváme poprášené moučkovým cukrem.

Tip
Pokličky na formičky můžete udělat z koleček těsta s vypíchnutým otvorem ve tvaru malé hvězdičky uprostřed (otvory uniká pára při pečení).

Španělsko Španělské roscos (smažené koblížky)

Příprava: 25 minut + kynutí a tvarování + 8-10 minut smažení

Na asi 30 ks

* 3 vejce
* 100-120 g cukru krupice
* kůra a šťáva z 1 citronu, bio
* 2-3 lžíce anýzovky
* 1 vanilkový lusk
* 1/2 lžíce anýzu celého
* špetka soli
* 125 ml mléka
* 125 ml olivového oleje
* 400-500 g hladké mouky + trocha na vál
* 1 sáček sušeného droždí
* olivový olej na smažení
* 250 g moučkového cukru na obalení
* 3 lžíce mleté skořice
* 1/2 lžičky mletého anýzu

1. V pánvi ohřejeme olej do těsta, vsypeme anýz a chvíli ho na nízkou teplotu ohříváme, aby olej po něm dostal chuť a vůni. Potom necháme vychladnout a olej přecedíme. V míse prošleháme vejce s cukrem, jemně nastrouhanou kůrou a citronovou šťávou, anýzovkou, vyškrabanou dření z podélně rozkrojeného vanilkového lusku, mlékem a anýzovým olejem. Do velké mísy prosejeme polovinu mouky, špetku soli, vsypeme droždí, vlijeme tekutou směs, promícháme a postupně přisypáváme tolik mouky, aby bylo těsto měkké, nelepivé, pružné – jako na koblihy – necháme půl hodiny kynout.

2. Z těsta odebíráme kousky, uděláme z nich v dlani kuličky, zploštíme je na placičku a uděláme v nich palcem uprostřed otvor a kolem prstu vytvarujeme kroužek. Po obvodu kroužku uděláme tupou stranou nože dokola rýhu. Roscos klademe na lehce pomoučený vál a postupně smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova. Usmažené koblížky vyjmeme, necháme okapat na sítu a potom je obalujeme v moučkovém cukru promíchaném se skořicí a anýzem.

Tip
Nemáte-li rádi anýz, vynechejte ho a do těsta přidejte pomerančovou šťávu a kůru z 1 pomeranče. Kůru z dalšího pomeranče můžete ohřát v oleji určeném do těsta a aromatizovat ho podobně jako anýzem.

Bollo eulalia (vánoční sušenky)

Příprava: 10 minut + odležení a tvarování + 20-25 minut pečení

Na 3 plechy (asi 60 ks)

* 200 g hladké mouky
* 200 g másla, změklého
* 200 g mletých mandlí
* 200 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 5 žloutků
* špetka soli
* 1/2 lžičky skořice

Na ozdobu:
* 150-200 g loupaných celých mandlí, cca 90 ks
* horký meruňkový džem

1. Prosátou mouku, máslo, oba cukry, žloutky, mleté mandle, sůl a skořici zpracujeme v hnětači na měkké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu ztuhnout do chladničky.

2. Z těsta vyválíme váleček o průměru 2 cm, rozkrájíme na stejné kousky a uděláme z nich kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem ve větší vzdálenosti od sebe. Každou kuličku lehce zploštíme, z loupaných rozpůlených mandlí vytvoříme ozdobný ornament a lehce vtlačíme do těsta.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 20-25 minut dozlatova. Sušenky stáhneme z plechu a ještě horké lehce potřeme rozehřátou marmeládou a necháme vychladnout.

Tip
Z těsta můžete také vyválet plát asi 3-4 mm silný, vypíchnout z něj tvořítkem kolečka a ozdobit mandlemi. Doba pečení je pak o něco kratší.

Řecko Kourambiedes

Příprava: 20 minut + doba na ztuhnutí a tvarování + 14-18 minut pečení

Na asi 2 plechy

* 225 g másla
* 30-50 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* špetka soli
* 1 žloutek
* 1 lžíce koňaku
* 270 g hladké mouky
* 1/2 lžičky kypřicího prášku
* 50-100 g jemně mletých loupaných mandlí
* asi 1/2 sáčku celého hřebíčku, do každého kousku jeden
* 100 g moučkového cukru na obalení

1. V míse našleháme máslo do pěny, zašleháme oba cukry, špetku soli, žloutek a koňak. Vmícháme postupně mouku s kypřicím práškem a mleté loupané mandle a zpracujeme v těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme 1-2 hodiny ztuhnout v chladničce.

2. Potom z těsta vytvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu, klademe je na plech vyložený pečicím papírem a nepatrně je zploštíme. Do každého kousku vpíchneme shora jeden celý hřebíček a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 14–18 minut dorůžova. Když začnou odspodu zlátnout, vyjmeme z trouby a stáhneme z plechu a necháme chvíli chladnout. Potom vytáhneme hřebíčky, obalíme v moučkovém cukru a necháme úplně vychladnout.

Tip
Do těsta můžete přidat místo koňaku anýzový nebo pomerančový likér. Pokud chcete, nechte hřebíčky v sušenkách, musíte si pak dát ale pozor, abyste je nerozkousali při konzumaci. Oloupané mandle můžete před mletím pro lepší chuť opražit v troubě nebo na suché pánvi. Cukru dejte do těsta podle toho, jak sladké pečivo máte rádi.

Švédsko Švédské mandlové sušenky

Příprava: 20 minut + doba na ztuhnutí a tvarování + 8-10 minut pečení

Na 2 plechy (asi 50 ks)

* 180 g másla, změklého
* 100 g přírodního cukru
* 1 žloutek + 1 bílek na potření
* 60 ml javorového sirupu
* 100 g mletých neloupaných mandlí
* 50 g kandované citrusové kůry
* 20 g sušeného ovoce
* 4 tlučené hřebíčky
* 1/4 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžička jedlé sody nebo 2 lžičky prášku do pečiva
* 250 g hladké mouky
* 150 g celých loupaných mandlí na ozdobu

1. Máslo, cukr, žloutek a javorový sirup vyšleháme do pěny. Vmícháme mleté mandle, velmi jemně pokrájenou kandovanou kůru a jemně pokrájené sušené ovoce, koření a prosátou mouku se sodou. Těsto zpracujeme a necháme ho přikryté v chladu hodinu odpočinout.

2. Potom z těsta odebíráme kousky, tvarujeme malé kuličky velikosti vlašského ořechu a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky lehce zploštíme dlaní, potřeme je rozšlehaným bílkem a doprostřed každé placičky lehce vtlačíme oloupanou mandli.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8-10 minut dozlatova. Necháme je na plechu chvíli dojít, potom je stáhneme a necháme vychladnout.

Tip
Sušenky můžete konzumovat ihned po upečení, nepotřebují čas na rozležení, jsou hned měkké. Nemáte-li javorový sirup, použijte na přípravu těsta 3-4 lžíce tekutého medu. Podávejte s krémem z kysané smetany, tvarohu, šlehačky, vanilkového cukru a rumu.

Švédské vánoční sušenky

Příprava: 15 minu t+ odležení těsta a tvarování + 7-10 minut pečení

Na asi 3-4 plechy

* 250 g másla
* 100 g cukru písek
* 1 vanilkový cukr
* 1 vejce + 1 bílek na potření
* 400 g hladké mouky + na vál
* 1 lžička kypřicího prášku
* špetka soli
* 1/2 lžičky mleté skořice + 2 lžíce na posypání
* 1/2 hrnku hrubého krupicového cukru na posypání
* brusinková zavařenina

1. Máslo, oba cukry a vejce utřeme v míse do pěny. Postupně přisypeme mouku s kypřicím práškem, solí a skořicí a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 2 hodiny odležet do chladničky.

2. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na plát silný 3 mm a vypichujeme z něj tvořítkem kolečka nebo různé tvary s vánoční tematikou a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme krupicovým cukrem a skořicí.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 7-10 minut dorůžova, stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Polovinu sušenek potřeme brusinkovou zavařeninou a spojíme se zbylými sušenkami.

Tip
Část sušenek můžete uprostřed vykrojit nebo vypichovat jiné tvary s vánoční tematikou a sušenky sypat již koupeným skořicovým cukrem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Ženě se podařilo radikálně zhubnout, s kily šla dolů i ňadra

Natasha Pehrsonová z USA zveřejnila svou proměnu, která jí trvala šestnáct měsíců. Za tu dobu pomocí zdravé stravy a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sebevražedný boj těla. Autoimunitní nemoc má už každý pátý, říká imunolog Hořejší

Premium Někdy se stane, že se naše tělo splete a imunitní systém zaútočí protilátkami na vlastní tkáně. Tak vznikají...

Deset varovných signálů, že máte moc stresu

Bušení srdce, zrychlený dech nebo svíravý pocit kolem žaludku zažívá občas asi každý. Problém nastává, když se tyto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebinární pár šokuje veřejnost, cítí se být mimozemskými bytostmi

Partneři Hannah Rose Daltonová a Steven Raj Bhaskaran žijí v Paříži a pro mnohé jsou extrémem, protože se prezentují...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Zesnulá královna bude i za stovky let vypadat jako živá, říká balzamovač

Premium Trvající pieta ve Velké Británii za zesnulou královnu Alžbětu II. a vystavení rakve vyvolává mimo jiné řadu otázek...

Na castingu Masterchefa zabodovalo kuře na paprice i ryba od Francouzky

Pohnutky přijít na casting soutěže amatérských kuchařů bývají překvapivé, podobně jako jejich kuchařské umění. Ať v...

O posledním fleku ve finálové šestnáctce Masterchefa rozhodla Besky

„Tahle soutěž není pro starý,“ konstatovala jedna z amatérských kuchařek, když vypadl zkušený adept na postup do...

Zavařujte o sto šest. Základem úspěchu je desatero rad našich babiček

Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, ukažte jí plnou spíž lahodných džemů, marmelád, kompotů, zeleninových...

Vraťte se do prázdnin. Vyzkoušejte na grilu mořské plody s japonskou omáčkou

Seriál K české grilované klasice to má daleko, ale jako připomenutí odcházejícího léta si v dalším dílu Grilovací akademie s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Jsem těhotná, potvrdila Agáta Hanychová. Čeká dítě Jaromíra Soukupa

Agáta Hanychová (37) je po čtyřměsíčním vztahu s podnikatelem Jaromírem Soukupem (53) podle informací bulváru těhotná....

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Kvůli sousedům nemohu v bytě topit. Oni nemají problém, tak nic neřeší

Bydlím v bytovém domě, který spravuje společenství vlastníků. Letos jsem se přestěhovala z bytu číslo 9 do bytu číslo...

Český vynálezce samodofukovací pneumatiky vysoudil 1,6 miliardy

Firma Goodyear & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun)....

Rusové v panice skupují letenky za rekordní sumy. Zájem je o jednosměrné

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním projevu k národu vyhlásil částečnou mobilizaci. Začne platit okamžitě a...