Hrnkové linecké, měkké perníčky a další cukroví, co pečeme na Jarmark

Autor:
  4:00
Pokud se chystáte na náš nedělní Jarmark, budete moci na stánku Nadace Terezy Maxové dětem ochutnat za drobný příspěvek do kasičky vánoční cukroví, které napekly redaktorky a čtenářky OnaDnes.cz. Jestli se ale na naši tradiční akci nedostanete, můžete si aspoň upéct naše vyzkoušené perníčky, linecké, ořechové nebo čokoládové sušenky.
Fotogalerie4

Linecké cukroví bez vážení | foto: Profimedia.cz

Linecké hvězdičky bez vážení

od Petry Barochové

  • 2 1/3 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 kostka másla
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 čajová lžička citrononové kůry

Na zdobení:

  • zavařenina
  • moučkový cukr

1. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce. Poté vyválíme a vykrajujeme hvězdičky.

2. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

3. Vychladlé cukroví slepujeme rybízovou zavařeninou a obalíme v moučkovém cukru.

Tip: Místo zavařeniny můžete použít jakýkoliv krém nebo nutellu.

Babiččiny ořechové sušenky

od Johany Křížkové

Babiččino ořechové cukroví
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 18 dkg cukru
  • 30 dkg tuku (například Heru)
  • 18 dkg mletých vlašských ořechů
  • 1 celé vejce

1. Suroviny smícháme na vále, zpracujeme v těsto a necháme v chladu odpočinout.

2. Na pomoučeném vále vyválíme placku, vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem.

3. Po vychladnutí zdobíme dle chuti a fantazie čokoládovou nebo bílkovou polevou, ořechy, cukrovým zdobením apod. Ale dobré jsou i samotné.

Měkké domácí perníčky

od Báry Veselé

Měkké perníčky

Na těsto:

  • 1 kg hladké mouky
  • 30 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg rozpuštěného medu
  • 10 dkg tuku (půl na půl Hera a sádlo)
  • 2 dkg jedlé sody
  • 6 vajec
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 3 – 4 žloutky na potření upečených perníčků

Poleva:

  • bílky
  • několikrát prosátý moučkový cukr
  • troška citronové šťávy

1. Důkladně promícháme všechny suché ingredience, poté přidáme tuk, vajíčka a med. Vypracujeme hladké těsto a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne.

Tip pro vás

3. Troubu předehřejeme na 170° C. Z těsta vykrajujeme požadované tvary a pečeme na pečícím papíru.

4. Menší tvary (do 5 cm) pečeme přibližně 10 - 15 minut, větší tvary 15 – 20 minut. Je třeba vyzkoušet, každá trouba peče jinak. Perníčky by měly být měkké. Ihned po vytažení potřeme ještě horké rozšlehaným žloutkem.

5. Upečené perníčky necháme nejlépe do druhého dne odležet v plechových krabicích a teprve pak zdobíme.

6. Polevu získáme vyšleháním jednoho až dvou bílků s důkladně prosátým moučkový cukrem. Vzniklou polevu vložíme do několika malých sáčků a uložíme do ledničky, před zdobením ustřihneme malý růžek a zdobíme dle fantazie.

Kakaové sušenky

od Moniky Hrušové

Čokoládové cookies
  • 150 g hladké mouky
  • 120 ml vlažného mléka
  • 120 g třtinového cukru
  • skořicový cukr
  • vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu nebo rumové aroma
  • 50 g kakaa
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 50 g hořké čokolády

1. Třtinový, vanilkový a skořicový cukr, máslo a vejce vyšleháme do pěny, přidáme mouku, mléko, rum a kakao. Nakonec lehce vmícháme na jemno nasekanou hořkou čokoládu.

2. Vyložíme plech pečícím papírem a děláme z těsta malé kuličky, které pak rozplácneme a vidličkou vytvoříme rýhy.

3. Cukroví pečeme cca 20 minut zhruba na 200 °C.

Nejčtenější

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Barevné obložené ciabatty

Barevné obložené ciabatty

Lehké

45 min

Povzneste obložené chleby na vyšší level.

Americké brownies s medem

Americké brownies s medem

Lehké

45 min

Už jste někdy pekli brownies z pekanové mouky? Vyzkoušejte náš recept.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

17. května 2025

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

15. května 2025

Kefírové vafle s ovocem

Kefírové vafle s ovocem

Lehké

25 min

Připravte si k snídani nebo jako dezert fantastické voňavé vafle. Když na jejich přípravu využijete...

Bylinková krémová polévka

Bylinková krémová polévka

Střední

50 min

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

13. května 2025

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Střední

40 min

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.