Linecké tartaletky se slaným karamelem a mořskou solí
Na těsto:
- 120 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 200 g hladké mouky
- 40 g jemně mletých pražených slaných buráků
Na náplň:
- 200 g krupicového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- 120 g másla
- 40 g medu
- 240 g mléčné čokolády
- 1/2 lžičky hrubozrnné soli
Pracovní postup:
- Změklé máslo vyšleháme s cukrem a žloutkem. Do pěny postupně zapracujeme i mouku a jemně namleté buráky. Těsto zabalíme do igelitu a necháme odležet v lednici asi 3 hodiny.
- Ještě vychladlé těsto vmačkáme do vymazaných formiček a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout a poté vyklepneme.
- Nejlépe 24 hodin předem si připravíme náplň. Z cukru na mírném ohni pomalu vytvoříme světlý karamel. Opatrně do něj zamícháme horkou šlehačku a máslo. Necháme společně projít varem a stáhneme z ohně. Do vychladlého karamelu zamícháme med.
- Do rozpuštěné čokolády karamel pomalu naléváme. Měl by mít 45 °C. Pomalu šleháme dokud se vše nespojí do hladkého krému. Nakonec osolíme, překryjeme fólií a odložíme do lednice zatuhnout do druhého dne. Cukrářský sáček naplníme krémem a zdobíme jednotlivé košíčky, které můžeme posypat vločkami soli.