Dýňová polévka s rajčaty
- 1 dýně Hokkaidó
- 2 menší brambory
- 3 rajčata
- cibule
- pár lístků libečku
- zakysaná smetana
- sůl, pepř
- slunečnicový olej
1. Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka. Pak ji nakrájíme na kostky. Brambory oloupeme a také nakrájíme. Rajčata nařízneme křížem, vhodíme na chvilku do vroucí vody a oloupeme. Pak je také nakrájíme.
2. Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Pak přidáme dýni a chvíli restujeme. Přidáme brambory, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, vhodíme libeček a uvaříme doměkka.
3. Ke konci přidáme nakrájená rajčata a provaříme. Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém, případně naředíme troškou vody, dochutíme solí a pepřem.
4. Podáváme se zakysanou smetanou a čerstvým pečivem nebo toustem.
Tip: Pro pikantnější chuť můžeme přidat trochu utřeného česneku.
Cuketová pánev aneb blesková večeře
- 1 malá cuketa
- 2 papriky
- 2 rajčata
- 1 menší cibule
- stroužek česneku
- 10 dkg anglické slaniny
- sýr (např. uzený eidam)
- olej
- 2 vejce
- bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn, saturejka, oregano apod.)
- sůl, pepř
1. Cuketu nakrájíme na malé kostičky, papriku zbavíme jader a také nakrájíme na menší kousky. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostky.
2. Cibuli a česnek nasekáme najemno a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájenou anglickou slaninu a chvilku opékáme. Přidáme hrst čerstvých bylinek a necháme rozvonět. Pak nasypeme krájenou cuketu a prudce opečeme.
3. Asi po minutě přidáme papriku a nakonec rajčata. Osolíme, opepříme a chvíli opékáme.
4. Nakonec vmícháme vejce a necháme je srazit. Poté pánvičku sundáme z plotýnky a vmícháme na kostičky nakrájený sýr. Nakonec můžeme posypat čerstvou pažitkou.
5. Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.
Trojbarevné řezy
- 2 a půl hrnku polohrubé mouky
- 1 a půl hrnku cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 menší cuketa nebo dýně
- 3 letní jablka
- 1 tvaroh
- 1/2 hrnku mléka
- cukr dle chuti do tvarohu
- 1 vanilkový puding
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- 1 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
1. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a rozdělíme do dvou misek. Do jedné přidáme skořici a do druhé kakao.
2. Nastrouháme si zvlášť cuketu (nebo dýni) a jablíčka. Tvaroh smícháme s cukrem, pudingem a mlékem.
3. Vyšleháme vejce s cukrem a přidáme olej. Směs rozdělíme na půl a do jedné dáme nastrouhaná jablka a mouku se skořicí. Vylijeme na velký plech.
4. Do druhé části vaječné směsi přidáme strouhanou cuketu nebo dýni a mouku s kakaem. Nalijeme na první díl těsta na plech.
5. Vše zalijeme řídkou tvarohovou směsí a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 35 minut na 170 °C.
Cuketový perník
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce skořice
- vanilkový cukr
- prášek do pečiva
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- čokoládová poleva
1. Smícháme mouku, cukr, kakao, skořici, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Pak do směsi rozklepneme tři vejce a všechno pořádně promícháme.
2. Přidáme olej, mléko a nahrubo nastrouhanou cuketu. Zamícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy.
3. Pečeme asi půl hodiny v předehřáté troubě na 160 – 170°C. Po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou.