Příprava 1,5 hod, 8 skleniček
Soutěžte také o kuchařku Dity P.Čtenářka Věra Schmiedtová vyhrává kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
- 3 větší cibule nebo 5 menších
- 500 g fíků
- sůl
- bazalka (nebo pepř)
- kousek strouhaného zázvoru
- rozinky (nebo hroznové víno)
- cukr (1 želírovací nebo 200 g krystalu)
- asi 2 dl octa
- Cibule se pomalu rozdusí v kastrólu až pustí šťávu a postupně zhnědne – ne do tmava, přidají se pokrájené fíky, zázvor, sůl, bazalka, postupně i další suroviny kromě cukru a octa. Směs se rozdusí za občasného míchání pod pokličkou a nakonec se přidá ocet a cukr. Netřeba podlévat, suroviny pustí šťávu, ale je třeba dusit pozvolna.
- Ještě teplou směsí se plní skleničky, přikryjí víčky a nechají se obrácené vystydnout. Já pro jistotu ještě steriluji asi 10 minut, z důvodu delšího uchování.