Příprava 1 h, 40 -42 ks
Soutěžte také o kuchařku Dity P.Čtenářka Jiřina Hadravová vyhrává kuchařku Deník Dity P. Pošlete recept a hrajte taky, co týden, to vítěz. Více se dozvíte zde. |
- 500 g polohrubé mouky
- 160 g másla nebo hery
- 2 vejce
- 1 lžíce cukru
- kostička droždí (42 g)
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml mléka
Na náplň:
- tvaroh (nejlépe v papíře, můžeme malinko zředit mlékem)
- cukr (každý si osladí podle toho, jak má rád)
- povidla
Na drobenku:
- 5 dkg cukru
- 5 dkg hrubé mouky
- 5 dkg másla
Na potření
- 1 vejce
- Udělám si klasický kvásek, máslo nebo heru rozehřeji, ostatní suroviny dám do mísy a přidám máslo a kvásek, zadělám těsto. Hustota by měla být jako na buchty (pokud se lepí, přidám hladkou mouku do té doby než se těsto nepřestane lepit). Těsto nekyne, proto s ním začnu ihned po zadělání pracovat.
- Z těsta si trhám menší kousky, ze kterých udělám kuličky, které rozplácnu a dám do nich lžičku tvarohu a lžičku povidel. Konce přehnu přes sebe a udělám bochánek, aby mi náplň nevytekla.
- Dávám na plech vyložený pečícím papírem, potřu rozšlehaným vejcem, trochu připlácnu a posypu troškou drobenky, ihned potom peču. Bednaříci v troubě zvětší svůj objem, takže je nedávám příliš vedle sebe.
- Pečeme při 180 stupních dokud nezezlátnou, záleží na typu trouby, je třeba si to pohlídat.