Čtenářský recept: Vaječný likér

  20:47aktualizováno  20:47

Vaječný koňak | foto: Jakub Salvet

Doba přípravy: 20 minut + odležení

  • 5 dl rumu
  • 200 g cukru moučka
  • 10 žloutků
  • 125 ml smetany
  • 1 vanilkový cukr

1. Žloutky oddělíme od bílků do misky a ve vodní lázni o teplotě asi 80 °C je rozmícháme s cukry a smetanou. Směs šleháme 15 minut, dokud z ní nebude hustý krém.

2. Vyjmeme jej z vodní lázně a tenkým pramínkem do krému zašleháme rum.

3. Koňak přelijeme do lahví, uzavřeme a necháme nejlépe 2 dny odležet v chladu a temnu. Koňak po otevření pak rychle spotřebujeme.

TIP: Čím je koňak starší, tím je lepší. Proto ho vydržte neotevřít pár dní...

Autor:

Nejčtenější

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jak správně používat parfém? Stačí tři střiky, ale na správné místo

Ilustrační snímek

„Parfém je neviditelný, ale nezbytný a nenahraditelný módní doplněk. Avizuje, že žena přichází, a připomíná, když už...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Hummus z červené řepy s chipsy

Hummus s červenou řepou

Hummus je lahodná pochoutka z cizrny, která tělu dodá mnoho potřebných vitaminů a minerálů. Navíc je stejně jako...

RECEPT DNE: Pečené ředkvičky s lososem a pestem z ředkvičkových listů

Pečené ředkvičky s lososem a pestem z ředkvičkových listů

Ředkvičky jí většina z nás syrové. Jsou totiž skvělou vitaminovou bombou. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení je i upéct a...

Užijte si skvělou chuť prázdnin. Dejte si rybu nebo krevety

Grilované pražmy se zeleninou

Odborníci na výživu doporučují dopřávat si rybí maso minimálně dvakrát za týden. O prázdninách však můžete trochu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz