Čokoládový koláč s karamelem

nehodnoceno

Této kombinaci čokolády a karamelu neodoláte.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 80 min

bez tuhnutí a odležení

Ingredience

12 PORCE +

Těsto:

Krém:

Karamel:

Dokončení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    582 KCal

    26 %

    24 %

  • Energie

    2436 KJ

    26 %

    24 %

  • Sacharidy

    52,3 g

    59 %

    52 %

  • Vláknina

    2,7 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    6,2 g

    10 %

    9 %

  • Tuky

    38,2 g

    59 %

    55 %

  • nasycené

    23,0 g

  • trans-mastné

    0,6 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Lehce povolené máslo propracujeme s cukrem smíchaným s moukou a solí. Nakonec zapracujeme žloutky. Hladké těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odležet v chladu alespoň 60 minut.
  2. Na pomoučněném vále těsto vyválíme do kulatého tvaru a vyložíme jím formu na koláč. Těsto zakryjeme alobalem a vsypeme na něj suché fazole. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 30 minut. Asi 10 minut před dopečením sejmeme alobal s fazolemi a necháme dopéct.
  3. Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní. Smetanu nahřejeme a rozmícháme s medem a pak s rozpuštěnou čokoládou. Krém nalijeme na vychladlý upečený korpus a necháme odležet nejlépe přes noc.
  4. Máslo rozpustíme. Z cukru připravíme světlý karamel, pak do něj za stálého míchání přidáváme postupně máslo. Mícháme, dokud karamel nevychladne. Nakonec ho rozetřeme na připravený koláč a posypeme maldonskou solí.
Autor:

Podobné recepty

Pistáciové stromečky

Pokud nemáte v oblibě slepované cukroví, s tímto druhem si můžete krásně vyhrát.

Linecké cukroví

Křehké cukroví, které se rozplývá na jazyku a díky marmeládě dostává tu správnou dávku sladkosti.

Čokoládové sušenky

Zamilujete si jejich intenzivní čokoládovou chuť a jemný nádech slaného karamelu – jsou prostě...

Vanilkové podvodnice

Podvodnice jsou skvělé hned po upečení, kdy jsou lehce křupavé, ale i po několika dnech, kdy se...

Perníčkové crincles

Opravdu jednoduché cukroví, které zvládne každý a je naprosto dokonale provoněné vánoční...