Čokoládové suflé s hruškami
Doba přípravy: 30 minut + 25 minut pečení
Množství: pro 6 osob
- 6 malých hrušek
- 160 g cukru krupice
- 1 svitek skořice
- 3 hřebíčky
- 1 hvězdička badyánu
- 1/2 citronu
- 100 g hořké čokolády
- 2 lžíce másla
- 4 vejce
1. Troubu předehřejeme na 150 °C. Hrušky omyjeme, spodek hrušek seřízneme, vykrojíme jádřince. Do hrnce dáme litr vody, 100 g cukru, koření, na plátky nakrájený citron.
2. Přidáme hrušky a pomalu povaříme do změknutí, tedy asi 15 minut. Měkké hrušky vyjmeme a necháme je na ubrousku okapat.
3. Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni s jednou lžící másla, promícháme a necháme zchladnout. Formičky na suflé vymažeme zbylým máslem a vysypeme cukrem.
4. Ze čtyř bílků ušleháme sníh. Tři žloutky promícháme se zbylým cukrem, po lžících přišleháme čokoládu a pak zapracujeme opatrně sníh.
5. Čokoládovou hmotu rozdělíme do formiček, vmáčkneme dovnitř hrušku a necháme na 20–25 minut zapéct ve vyhřáté troubě.
Tip: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo čokoládovou omáčkou. Pokud nemáte formičky na suflé, použijte hrnky s rovnými stěnami, které snesou pobyt v troubě.
Koláčky s tvarohem
Doba přípravy: 30 minut + 10 minut pečení
Množství: asi 16 kousků
- 250 g hladké mouky
- 70 g kakaa
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 60 ml podmáslí
- 120 ml silné kávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 180 g másla
- 160 g cukru krupice
- 1 velké vejce
Na náplň:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 140 g moučkového cukru
- kapka vanilkového extraktu
- 2 lžíce másla
1. Troubu předehřejeme na 190 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Do mísy prosejeme mouku s kakaem, solí, práškem do pečiva a sodou. V jiné misce promícháme podmáslí, kávu a vanilkový extrakt.
2. V další nádobě vyšleháme máslo a cukr. Přidáme vejce, vše prošleháme. Do hmoty postupně přišleháváme mouku s kakaem a přiléváme tekutou směs podmáslí a kávy.
3. Z těsta odebíráme lžící kopečky a klademe je v odstupu asi pěti centimetrů od sebe na plech. Kopečky uhladíme prsty namočenými ve vlažné vodě a dáme péct. Upečení jednoho plechu zabere 10 minut.
4. Prošleháme tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a máslem. Polovinu koláčků namažeme krémem a slepíme se zbylými koláčky.
Mramorové brownies
Doba přípravy: 30 minut + 35-40 minut pečení
Množství: na 1 plech
- 150 g másla
- 150 g hořké čokolády
- 150 g cukru krupice
- 100 g bílé čokolády
- 120 g hladké mouky
- 80 g kakaa
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 100 g pekanových ořechů
- 250 g plnotučného tvarohu (lepší je kostka)
2 lžíce moučkového cukru - 4 vejce
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech 20x30 cm vyložíme pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, nalámanou hořkou čokoládu a cukr. V jiné misce rozpustíme bílou čokoládu.
2. Mouku prosejeme s kakaem a práškem do pečiva. Ořechy nahrubo pokrájíme nožem. Tvaroh ušleháme s moučkovým cukrem, jedním vejcem a bílou čokoládou.
3. Tmavou čokoládovou směs prošleháme se třemi vejci a postupně po lžících přišleháváme mouku s kakaem. Těsto promícháme s nalámanými ořechy.
4. Na plech rozetřeme tmavé těsto a lžící pokryjeme kopečky směsí tvarohu a bílé čokolády. Špejlí obě těsta promícháme a dáme péct na 40 minut.
Dvoubarevné muffiny
Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 muffinů
- olej nebo tuk na vymazání formy
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 140 g přírodního cukru
- 200 ml mléka
- 2 velká vejce
- 85 g rozpuštěného másla
- třešňový kompot
- 2 lžíce kakaa
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na muffiny vymažeme tukem nebo vyložíme papírovými košíčky.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva do mísy, promícháme s cukrem. V jiné míse promícháme mléko, vejce, rozpuštěné máslo.
3. Třešňový kompot slijeme, třešně vypeckujeme. Do mísy s moukou a cukrem nalijeme směs vajec, mléka a másla a lžící ji promícháme. Polovinu odlijeme do jiné misky a promícháme ji s kakaem.
4. Důlky na muffiny střídavě plníme lžící světlého a tmavého těsta. Muffiny ozdobíme okapanými třešněmi a dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut.
Bílá čokoláda
Doba přípravy: 30 minut + chlazení 12 hodin
- 300 g bílé čokolády
- 1 vanilkový lusk
- 250 ml smetany ke šlehání
1. Z tabulky bílé čokolády odškrábeme ostrým nožem nebo škrabkou na brambory do misky trochu hoblin na ozdobení tmavého krému. Zbylou čokoládu nakrájíme na kousky.
2. Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábneme z něj dřeň. Smetanu s vanilkovými semínky pomalu zahříváme, téměř k varu.
3. Smetanu stáhneme z plotýnky, přidáme kousky čokolády a promícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
4. Krém nalijeme do misek, necháme vychladnout, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu přes noc ztuhnout.
5. Před podáváním ozdobíme hoblinami z tmavé čokolády.
Tmavá čokoláda
Doba přípravy: 30 minut + 12 hodin chlazení
- 300 g hořké čokolády
- 50 g másla
- 4 vejce
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce přírodního cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
1. Z tabulky čokolády odškrábneme nožem hobliny na ozdobení bílého krému. Zbylou čokoládu nalámeme a rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Necháme zchladnout.
2. Z bílků a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Smetanu ušleháme dotuha. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s moučkovým cukrem do pěny.
3. Žloutkovou pěnu prošleháme v míse s přírodním cukrem, postupně přišleháváme rozpuštěnou čokoládu. Vmícháme opatrně šlehačku a sníh z bílků.
4. Cukrářský sáček naplníme krémem a krém rozdělíme do misek. Misky přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu ztuhnout.
5. Před podáváním ozdobíme hoblinami bílé čokolády.