Brownies, suflé, muffiny a další lahodné čokoládové hříchy

  2:49
Kdo tvrdí, že nemá rád čokoládu, lže. S pomocí trouby můžete klasickou tabulku čokolády proměnit v neodolatelný dezert, po kterém se hned zapráší.
Čokoládové suflé s hruškami

Čokoládové suflé s hruškami | foto: Isifa.com

Čokoládové suflé s hruškami

Doba přípravy: 30 minut + 25 minut pečení
Množství: pro 6 osob

  • 6 malých hrušek
  • 160 g cukru krupice
  • 1 svitek skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1/2 citronu
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce másla
  • 4 vejce

1. Troubu předehřejeme na 150 °C. Hrušky omyjeme, spodek hrušek seřízneme, vykrojíme jádřince. Do hrnce dáme litr vody, 100 g cukru, koření, na plátky nakrájený citron.
2. Přidáme hrušky a pomalu povaříme do změknutí, tedy asi 15 minut. Měkké hrušky vyjmeme a necháme je na ubrousku okapat.
3. Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni s jednou lžící másla, promícháme a necháme zchladnout. Formičky na suflé vymažeme zbylým máslem a vysypeme cukrem.
4. Ze čtyř bílků ušleháme sníh. Tři žloutky promícháme se zbylým cukrem, po lžících přišleháme čokoládu a pak zapracujeme opatrně sníh.
5. Čokoládovou hmotu rozdělíme do formiček, vmáčkneme dovnitř hrušku a necháme na 20–25 minut zapéct ve vyhřáté troubě.

Tip: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo čokoládovou omáčkou. Pokud nemáte formičky na suflé, použijte hrnky s rovnými stěnami, které snesou pobyt v troubě.

Koláčky s tvarohem

Koláčky s tvarohem

Doba přípravy: 30 minut + 10 minut pečení
Množství: asi 16 kousků

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g kakaa
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 60 ml podmáslí
  • 120 ml silné kávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 180 g másla
  • 160 g cukru krupice
  • 1 velké vejce

Na náplň:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 140 g moučkového cukru
  • kapka vanilkového extraktu
  • 2 lžíce másla

1. Troubu předehřejeme na 190 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Do mísy prosejeme mouku s kakaem, solí, práškem do pečiva a sodou. V jiné misce promícháme podmáslí, kávu a vanilkový extrakt.
2. V další nádobě vyšleháme máslo a cukr. Přidáme vejce, vše prošleháme. Do hmoty postupně přišleháváme mouku s kakaem a přiléváme tekutou směs podmáslí a kávy.
3. Z těsta odebíráme lžící kopečky a klademe je v odstupu asi pěti centimetrů od sebe na plech. Kopečky uhladíme prsty namočenými ve vlažné vodě a dáme péct. Upečení jednoho plechu zabere 10 minut.
4. Prošleháme tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a máslem. Polovinu koláčků namažeme krémem a slepíme se zbylými koláčky.

Mramorové brownies

Mramorové brownies

Doba přípravy: 30 minut + 35-40 minut pečení
Množství: na 1 plech

  • 150 g másla
  • 150 g hořké čokolády
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g bílé čokolády
  • 120 g hladké mouky
  • 80 g kakaa
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g pekanových ořechů
  • 250 g plnotučného tvarohu (lepší je kostka)
    2 lžíce moučkového cukru
  • 4 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech 20x30 cm vyložíme pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, nalámanou hořkou čokoládu a cukr. V jiné misce rozpustíme bílou čokoládu.
2. Mouku prosejeme s kakaem a práškem do pečiva. Ořechy nahrubo pokrájíme nožem. Tvaroh ušleháme s moučkovým cukrem, jedním vejcem a bílou čokoládou.
3. Tmavou čokoládovou směs prošleháme se třemi vejci a postupně po lžících přišleháváme mouku s kakaem. Těsto promícháme s nalámanými ořechy.
4. Na plech rozetřeme tmavé těsto a lžící pokryjeme kopečky směsí tvarohu a bílé čokolády. Špejlí obě těsta promícháme a dáme péct na 40 minut.

Dvoubarevné muffiny

Dvoubarevné muffiny

Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 muffinů

  • olej nebo tuk na vymazání formy
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 140 g přírodního cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 85 g rozpuštěného másla
  • třešňový kompot
  • 2 lžíce kakaa

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na muffiny vymažeme tukem nebo vyložíme papírovými košíčky.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva do mísy, promícháme s cukrem. V jiné míse promícháme mléko, vejce, rozpuštěné máslo.
3. Třešňový kompot slijeme, třešně vypeckujeme. Do mísy s moukou a cukrem nalijeme směs vajec, mléka a másla a lžící ji promícháme. Polovinu odlijeme do jiné misky a promícháme ji s kakaem.
4. Důlky na muffiny střídavě plníme lžící světlého a tmavého těsta. Muffiny ozdobíme okapanými třešněmi a dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut.

Bílá čokoláda

Bílá a tmavá čokoláda

Doba přípravy: 30 minut + chlazení 12 hodin

  • 300 g bílé čokolády
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Z tabulky bílé čokolády odškrábeme ostrým nožem nebo škrabkou na brambory do misky trochu hoblin na ozdobení tmavého krému. Zbylou čokoládu nakrájíme na kousky.
2. Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábneme z něj dřeň. Smetanu s vanilkovými semínky pomalu zahříváme, téměř k varu.
3. Smetanu stáhneme z plotýnky, přidáme kousky čokolády a promícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
4. Krém nalijeme do misek, necháme vychladnout, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu přes noc ztuhnout.
5. Před podáváním ozdobíme hoblinami z tmavé čokolády.

Tmavá čokoláda

Doba přípravy: 30 minut + 12 hodin chlazení

  • 300 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce přírodního cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Z tabulky čokolády odškrábneme nožem hobliny na ozdobení bílého krému. Zbylou čokoládu nalámeme a rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Necháme zchladnout.
2. Z bílků a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Smetanu ušleháme dotuha. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s moučkovým cukrem do pěny.
3. Žloutkovou pěnu prošleháme v míse s přírodním cukrem, postupně přišleháváme rozpuštěnou čokoládu. Vmícháme opatrně šlehačku a sníh z bílků.
4. Cukrářský sáček naplníme krémem a krém rozdělíme do misek. Misky přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu ztuhnout.
5. Před podáváním ozdobíme hoblinami bílé čokolády.

Autor:
  • Nejčtenější

Jablka a hrušky. Co o nich možná nevíte a tipy na nejlepší podzimní recepty

Rozjasní zasmušilou podzimní náladu, zaženou dotěrné virózy a dodají energii. Sladké šťavnaté hrušky a jablka jsou součástí loučení se s létem a vítání podzimu. Kromě toho nám dávají v kuchyni...

28. září 2024

Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím

Premium

Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...

1. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zjistěte, co víte o zvěřině nejen v kuchyni, a vyhrajte knihu receptů

Podzim, čas ranních mlh a sychravého počasí, je také vrcholem lovecké sezony. Jak dobře si povedete v kvízových otázkách z období, kdy mají myslivci velmi napilno?Pokud odpovíte na všechny otázky...

vydáno 5. října 2024

Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím

Premium

Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...

1. října 2024

Salát s kuřecím masem v avokádu

Salát s kuřecím masem v avokádu

Lehké

30 min

Lahodný salát s masem netradičně servírovaný v avokádu. Znáte snad lepší kombinaci?

Salát z černé čočky v dýni

Salát z černé čočky v dýni

Lehké

60 min

Poctivý podzimní salát.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Škoda odhalila nový elektromobil Elroq na Vltavě, ceny startují na 800 tisících

Škoda představila v Praze, v reprezentativní budově Občanské plovárny, svůj nový elektromobil. Model Elroq je od...

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Horší než nejčernější scénář. Převézt zboží nešlo, říká majitel vyplavené firmy

Jeseníkem se prohnala velká voda, smetla většinu města, nešetřila domy ani firmy. Malé říčky Bělá a Staříč způsobily...

Sexy studentka je novou hvězdou Playboye. Nafotil ji SuperStar Miro Šmajda

V létě vyhrála soutěž Hledáme Playmate 2024 a už má za sebou focení pro Playboy. Studentka Sandra Taškovičová (19) z...

V dubnu zrušil asistovanou sebevraždu, nyní se Jan Kavalír dočkal dcery

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpící neurosvalovým onemocněním ALS zrušil letos v dubnu asistovanou sebevraždu...