Cukr, káva, čokoláda: vánoční cukroví nejen podle Ivety Fabešové

  4:00
Varujeme vás, tohle cukroví je silně návykové. Při jeho pečení to ve vašem bytě bude vonět jako v čokoládovně Willyho Wonky a z potřebných čokoládových tabulek se občas "ztratí" pár dílků. A když bude konečně upečeno, ochutnávání nikdy neskončí jen u jednoho kousku.
Perníkové řezy s čokoládovou polevou

Perníkové řezy s čokoládovou polevou | foto: Stockfood

Perníkové řezy s čokoládovou polevou

Doba přípravy: 30 minut + 30–35 minut pečení

  • tuk na vymazání
  • strouhanka na vysypání
  • 4 vejce
  • 200 cukru krystal
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1–2 lžíce rumu
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička kypřicího prášku do perníku
  • 1/2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 g hořké čokolády
  • 150 g loupaných mandlí
  • 50 g bílé čokolády

1. Troubu předehřejeme na 170 °C, pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.

2. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přimícháme smetanu, med, rozpuštěné máslo, rum, mouku, ořechy, prášek do pečiva, prášek do perníku. Těsto vylijeme do pekáčku, zarovnáme a pečeme asi 30–35 minut ve vyhřáté troubě.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme slazené mléko s nalámanou čokoládou a máslem, dobře promícháme, aby se směs spojila. Necháme krátce zchladnout.

4. Vychladlý perník nakrájíme na obdélníkové řezy, poklademe mandlemi a zalijeme čokoládovou směsí.

5. Bílou čokoládu rozpustíme, každý řez ozdobíme proužkem bílé čokolády, kterou párátkem nebo špejlí ozdobně roztáhneme do stran. Necháme zchladnout.

Tip: Pokud si budete sami loupat mandle, povařte je o něco déle, aby byly měkčí.

Čokoládová srdíčka

Čokoládová srdíčka

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení + 8–10 minut pečení

  • 220 g hladké mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g másla
  • 70 g strouhaných lískových oříšků
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • čokoládová náplň
  • 150 g bílé čokolády

1. Mouku prosijeme s kakaem, promícháme se solí a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, oříšky, oba cukry, žloutek, pomerančovou šťávu a kůru a zpracujeme na těsto, které zabalené do potravinové folie necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny.

2. Troubu rozehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na plát, vykrájíme z něj srdíčka a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.

3. Vychladlá srdíčka naplníme čokoládovou náplní a ozdobíme rozehřátou bílou čokoládou.

Tip: Čokoládová náplň: ve vodní lázni rozehřejte 150 g nalámané hořké čokolády. Vyšlehejte 150 g másla, přidejte 100 g lískooříškové pomazánky a zašlehejte i rozpuštěnou zchladlou čokoládu.

Vánoční oříšková čokoláda

Vánoční oříšková čokoláda

Doba přípravy: 40 minut + 35–40 minut pečení

  • 300 g hořké čokolády
  • 120 g másla
  • 180 g přírodního cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 2 velká vejce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g lískových ořechů
  • 50 g loupaných mandlí

1. Troubu rozehřejeme na 170 °C, menší pekáček vyložíme pečicím papírem. Čokoládu pokrájíme na menší kousky.

2. Máslo a třetinu čokolády rozehřejeme a promícháme s cukrem, vanilkovým extraktem, instantní kávou, kořením a necháme zchladnout. Mouku prosijeme s kakaem. Ořechy pokrájíme.

3. Vejce vyšleháme, postupně přimícháváme rozpuštěné máslo s čokoládou. Zpracujeme mouku s kakaem a třetinu ořechů.

4. Těsto rozetřeme na pečicí papír, povrch posypeme zbylými ořechy a čokoládou.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35–40 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a nakrájíme na kousky.

Tip: Upečenou a vychladlou čokoládovou dobrotu nechte uležet v chladu do druhého dne, teprve potom naporcujte na malé kostičky. Okraje, které se rozdrobily nebo odlomily, použijte do nepečeného cukroví.

Čokoládová kolečka s kávovou náplní

Čokoládová kolečka s kávovou náplní

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut chlazení + 8–10 minut pečení

  • 220 g hladké mouky
  • 50 g kvalitního kakaa
  • 100 g strouhaných lískových oříšků
  • 180 g másla
  • 110 g cukru krupice
  • 2 malá vejce
  • kávová náplň

1. Do mísy prosijeme mouku s kakaem, promícháme s nastrouhanými oříšky.

2. V jiné míse vyšleháme máslo s cukrem a vejcem, do směsi zapracujeme mouku s kakaem a oříšky.

3. Těsto rozdělíme na 3–4 díly a mezi potravinovými fóliemi je vyválíme na silnější placky, které necháme 30 minut odležet v chladu.

4. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z plátů vykrájíme kolečka, přesuneme je na plech a pečeme 8–10 minut.

5. Vychladlá kolečka naplníme kávovou náplní (viz tip).

Tip: Kávová náplň: Čokoládovou tyčinku s kávovou náplní (Kofila) rozpustíme ve vodní lázni s 2 lžičkami kakaa, lžící rozpustné kávy a 3 lžícemi smetany ke šlehání. Necháme zchladnout a postupně promícháme se 180 g másla vyšlehaného s hrnkem moučkového cukru.

Mokka pusinky s bílou čokoládou

Mokka pusinky s bílou čokoládou

Doba přípravy: 30 minut + pečení 45 minut

  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžička kakaa
  • 60 g nahrubo nastrouhané hořké čokolády
  • 3 bílky
  • 125 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g bílé čokolády
  • 1 lžíce ztuženého tuku
  • kávová zrnka v čokoládě

1. Troubu předehřejeme na 150 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

2. V míse promícháme škrob s instantní kávou, kakakem a nastrouhanou čokoládou.

3. V míse vyšleháme bílky na tužší sníh, přišleháme cukr a vanilkový cukr. Do sněhu opatrně zapracujeme směs škrobu, kávy, kakaa a čokolády.

4. Lžičkou nebo cukrářským sáčkem tvoříme na plechu kopečky.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě 45 minut, pak troubu vypneme a pusinky necháme v troubě vychladnout.

6. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem. Vychladlé pusinky ozdobíme tenkými pramínky čokolády a kávovým zrnem.

Tip: Do pusinek můžete přidat i pár lžic nastrouhaných mandlí nebo oříšků.

A na závěr jeden sladký tip od finalistky kuchařské soutěže Na nože, cukrářky a pekařky Ivety Fabešové:

Čokoládové tartaletky

Čokoládové tartaletky podle Ivety Fabešové

Iveta Fabešová, cukrářka a pekařka, finalistka kuchařské soutěže Na nože a autorka tří kuchařek

Doba přípravy: 25 minut + 10 minut pečení
Množství: 25 kousků

Na korpus:

  • 150 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody

Na čokoládový krém:

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 30 g másla

1. V míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Přidáme do směsi máslo a zpracujeme tak, aby vznikla drobenka. Do ní přidáme žloutek, vodu a vpracujeme do těsta. Vložíme ho na hodinu do lednice.

2. Po vyjmutí těsto rozválíme, vykrájíme z něj kolečka a těmi vyložíme formičky na košíčky.

3. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme košíčky asi 10 minut.

4. Připravíme si čokoládový krém. Smetanu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Čokoládu nalámeme do mísy a zalijeme vařící smetanou. Pořádně promícháme a poté do směsi vmícháme máslo. Necháme krém vystydnout.

5. Krém dáme do cukrářského sáčku, naplníme jím košíčky a ozdobíme je.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...