Citronové rizoto s hráškem a mátou
Nadýchané rizoto je přesně tím důvodem, proč je třeba načnout bílé víno. Zbytkem si můžete nad plnými talíři připít na zdraví.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
682 KCal
31 %
28 %
-
Energie
2853 KJ
31 %
28 %
-
Sacharidy
54,8 g
62 %
55 %
-
Vláknina
7,8 g
26 %
26 %
-
Bílkoviny
21,6 g
34 %
32 %
-
Tuky
35,0 g
54 %
50 %
-
nasycené
19,8 g
-
trans-mastné
1,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Vývar přivedeme k varu. Na polovině másla necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku, pak přidáme rýži, vše promícháme a zalijeme bílým vínem.
- Když se víno odvaří, za stálého mícháme přidáváme po naběračkách horký vývar (vždy, když se vyvaří). Později přidáme hrášek a podélně rozkrojené lusky. Rizoto stále mícháme.
- Když je rýže měkká na skus, vmícháme zbylé máslo, strouhaný parmazán, dle chuti osolíme a opepříme, přidáme nasekanou mátu a nastrouhanou citronovou kůru.
- Podáváme posypané nastrouhaným parmazánem a ozdobené hráškovými výhonky a lístky máty.