Těstovinový salát s olivami
PRO 4 OSOBY
Příprava: 25 minut
* 250 g těstovin
* 200 g mozzarelly
* 100 g sterilovaných žampionů
* 4 rajčata
* 1/2 menší salátové okurky
* 2 velké hrsti černých oliv
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 3–4 lžíce olivového oleje
* menší svazek bazalky
1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu takzvaně na skus, scedíme a promícháme se lžící olivového oleje a necháme vychladnout.
2. Mezitím si opláchneme pod studenou vodou zeleninu a bylinky, osušíme a rajčatům vykrojíme zelený střed u stopky. Rajčata nakrájíme na plátky, okurku i se slupkou na kousky a mozzarellu na kostičky. Žampiony slijeme a necháme je okapat.
3. V míse promícháme těstoviny s připravenou zeleninou, houbami a sýrem, osolíme, opepříme, zakapeme zbylým olivovým olejem a promícháme společně s olivami a natrhanými lístky bazalky. Podáváme ihned nebo po vychlazení.
TIP |
Něco za něco
* Máte rádi uzeniny a nechcete se jich vzdát? Vybírejte mezi drůbežími a krůtími šunkami, debrecínkou či kladenskou. Vyhněte se tučným a trvanlivým salámům.
* Jestli toužíte po majonézovém salátu, zdravou variantu na trhu pravděpodobně nenajdete. Vyzkoušejte ale například salát přelitý sójanézou, zdravější alternativou ze sójových bobů.
* Čokoládový muffin nebo medovník láká a odolat jim je pro mnohé z nás těžký úkol. Proti náhlé mlsné pomůže krabička bonbonů bez cukru, které seženete v každé trafice, nebo pytlíček rozinek. Ty ukojí chuť na sladké a jsou zdravější než moučník.
Ciabatta s roastbeefem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut
* 4 ciabatty
* 3 lžíce lučiny
* 3 lžíce bílého hustého jogurtu nebo zakysané smetany * 1 lžíce kaparů
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce usekané petrželky
* 100 g roastbeefu, nakrájeného na tenké plátky
* 4 plátky tvrdého sýra
* 4 listy salátu
* 2 velká nebo 4 malá rajčata
* 1 bílá cibule
1. V misce promícháme lučinu s jogurtem nebo kysanou smetanou, vmícháme najemno usekané kapary a zelenou petrželku a podle chuti osolíme a opepříme. Rajčata a salát omyjeme, osušíme a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
2. Ciabatty podélně rozkrojíme a na řezu potřeme pomazánkou. Obložíme postupně cibulí, plátky roastbeefu, sýra, listy salátu, plátky rajčat a přiklopíme vršky lehce potřených ciabatt.
TIP |
Čokoládové tyčinky s oříšky
NA 4 TYČINKY
Příprava: 15 minut + doba na ztuhnutí
* 200 g kvalitní hořké čokolády
* 200 ml smetany ke šlehání
* 100 g oříšků (nesolené arašídy, kešu, loupané lískové, mandle apod.) nebo směs
* 200 g bílé čokolády
1. Menší formu, třeba na biskupský chlebíček, vyložíme potravinářskou fólií. Tmavou čokoládu nalámeme do jedné misky a bílou do druhé. Smetanu uvedeme k varu. Asi 150 ml horké smetany přelijeme přes tmavou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
2. Dno formy posypeme nasekanými oříšky a zalijeme je rozpuštěnou tmavou čokoládou se smetanou a dáme ztuhnout do ledničky. Bílou čokoládu přelijeme zbylou vroucí smetanou, rozmícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, a vlijeme ji na ztuhlou vrstvu čokolády s oříšky. Dáme ztuhnout do ledničky a necháme pořádně vychladit, trvá to několik hodin.
3. Ztuhlou čokoládu vyjmeme z formy pomocí fólie a teplým ostrým nožem nakrájíme na jednotlivé řezy.
TIP |
Ovocné müsli s banánovým kefírem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 5 minut
* 200 g ovocného müsli (hotový výrobek)
* 400 ml kefíru
* 2 banány
* 1–2 lžičky medu podle chuti, nemusí být
1. Banány oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do mixéru. Přilijeme trochu kefíru a banány rozmixujeme. Nakonec dolijeme zbylý vychlazený kefír, přidáme trochu medu a ještě společně promixujeme.
2. Müsli rozdělíme do misek a podáváme přelité banánovým kefírem.
TIP |
Zapečené šunkové flíčky
PRO 4 OSOBY
Příprava: 50–60 minut
* 2 lžíce másla
* 1 velká cibule
* 400 g šunky od kosti
* 400 g flíčků, nejlépe domácích
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* špetka muškátového květu nebo oříšku, mletého
* trochu oleje a strouhanky na vymazání a vysypání zapékací mísy
* 4 vejce
* 200 ml smetany 33%
* pár snítek petrželky
1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Ve velkém množství osolené vody s lžičkou oleje uvaříme flíčky.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přisypeme najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou šunku a vše krátce opečeme.
2. Směs promícháme s uvařenými a scezenými flíčky, osolíme a okořeníme podle chuti. Směs dáme do vymazané a vysypané zapékací mísy nebo pekáčku a zapékáme v předehřáté troubě asi 20 minut. Vejce rozšleháme se smetanou a solí, zalijeme jimi flíčky a zapečeme dozlatova.
3. Podáváme buď teplé, nebo po vychladnutí nakrájíme na jednotlivé porce a podáváme zastudena ozdobené zelenou petrželkou.
TIP |