Doporučujeme

Chřestová sezona je tady. Zkuste ho zapéct do koláče nebo lasagní

  • 0
Jestli jste se netěšili na jaro kvůli hřejivým slunečním paprskům a zelenající se přírodě, možná vás lákala aspoň vidina toho, že se zase po roce objeví na pultech a na trzích český chřest. Dopřejte si ho pro změnu zase trochu jinak než jen v polévce nebo s holandskou omáčkou. Šup s ním do trouby.
Frittata s bílým a zeleným chřestem

Frittata s bílým a zeleným chřestem

Ingredience na 2 porce:

  • po 5 ks bílého a zeleného chřestu
  • 4 vejce
  • 2 hrsti strouhaného uzeného sýra
  • 2-3 vařené brambory
  • 1/2 červené papriky
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • petrželka nebo pažitka na ozdobu

Tři důvody, proč jíst chřest

Chřest (ilustrační fotografie)

Pracovní postup:

  1. Bílý chřest oloupeme škrabkou na brambory a odlomíme spodní třetinu stonku. Odstraněné části dáme stranou a využijeme třeba při přípravě vývaru na polévku.. V lehce osolené vodě povaříme bílý chřest asi pět minut, pak přidáme zelený, necháme přejít varem a ihned přecedíme a zchladíme studenou vodou. Pak chřest nakrájíme na kousky.
  2. Vejce v misce prošleháme se solí a pepřem. Vmícháme strouhaný sýr.
  3. Vařené brambory pokrájíme na plátky, papriku zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky.
  4. Na pánvi, kterou je možné použít do trouby, rozpálíme trochu olivového oleje, opečeme na něm plátky brambor, přidáme kousky papriky, chřest a hned přelijeme vaječnou směsí.
  5. Počkáme, až vajíčka začnou tuhnout, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi tři minuty dozlatova.
  6. Frittatu před podáváním posypeme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Tip: Do vajíčkové směsi můžete přidat špetku muškátového oříšku nebo provensálského koření, frittata bude voňavější. Místo strouhaného uzeného sýra zkuste použít čerstvý kozí sýr nebo fetu.

Chřestové lasagne

Chřestové lasagne

Ingredience na 4 porce:

  • 1 balení těstovin na lasagne
  • 250 g zeleného chřestu
  • 120 g strouhaného parmazánu
  • 100 g ricotty
  • 3 lžíce másla + na vymazání pekáčku
  • 3-4 lžíce hladké mouky
  • 750 ml mléka
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • špetka mleté skořice

Pracovní postup:

  1. Zelený chřest nakrájejte na špalíčky, konce odřízněte a využijte třeba při přípravě polévky. Hlavičky dejte stranou. V kastrůlku přivedeme k varu lehce osolenou vodu, chřest pár minut povaříme, hlavičky přidáme později, aby se nerozvařily.
  2. Ve větším kastrolu rozehřejeme máslo, opražíme na něm mouku a za stálého míchání zalijeme částí mléka. Necháme trochu zhoustnout a postupně přilijeme zbylé mléko, ochutíme solí, pepřem a skořicí. Zmírníme plamen a vaříme asi patnáct minut. Odstavíme. Do vychladlého bešamelu vmícháme ricottu.
  3. Pekáček vymažeme máslem, na dno položíme několik plátků lasagní, přelijeme částí bešamelu, poklademe nakrájeným chřestem, posypeme trochou sýra pokračujeme tak ve vrstvách. Nakonec si necháme dva tři plátky lasagní, přelijeme je zbytkem omáčky a posypeme sýrem.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi dvacet minut, nakrájíme na porce a podáváme. Před podáváním můžeme posypat nasekanými bylinkami.
Slaný koláč s chřestem a šunkou

Slaný koláč s chřestem a šunkou

Ingredience:

  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 300 g chřestu, ideálně půl na půl bílého a zeleného
  • 150 g šunky
  • 2 vejce
  • 80 ml zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Těsto rozbalíme a plát přeneseme na menší plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem tak, aby těsto přesahovalo trochu přes okraj. Propícháme ho vidličkou, poklademe předvařeným chřestem (viz předchozí recepty), nakrájenou šunkou a asi pět minut předpečeme v troubě předehřáté na 190 °C.
  2. Mezitím prošleháme vejce a zakysanou smetanu, dochutíme solí a pepřem a vzniklou směsí přelijeme koláč. Pečeme ještě asi patnáct až dvacet  minut dozlatova.
  3. Podáváme teplý nebo vychladlý.

Tip: Koláč můžete posypat nastrouhaným sýrem, místo klasické dušené šunky zkuste použít třeba libovější anglickou slaninu nebo pikantní salám.


  • Vybrali jsme pro Vás