Jak vybírat chřest
Ideální je vyrazit pro chřest na farmu nebo na trh, kde máte jistotu, že koupíte ten, který vyrostl na českém poli a neputoval za vámi zdaleka. Seženete ho ale i v klasických potravinových řetězcích nebo prodejnách s ovocem a zeleninou. Abyste nebyli zklamaní, zaměřte se při nákupu chřestu na následující znaky:
- Hlavičky chřestu by měly být pevně uzavřené a svěží.
- Stonek je lesklý, pevný a pružný.
- Při tření stonků by měl chřest vydávat zvuky připomínající vrzání.
- Čerstvý chřest má jemnou, příjemnou vůni.
Tip: Chřest zpracujte co nejdříve po zakoupení. Pokud ho ovšem nestačíte spotřebovat, zabalte svazek do čisté vlhké utěrky a uložte ho do chladničky. Vydrží svěží několik dní, maximálně však týden.
Zpracování chřestu
Není chřest jako chřest. V obchodech se nejčastěji setkáte se dvěma druhy – bílým a zeleným. Každý z nich potřebuje jiné zacházení, abyste si jeho chuť užili naplno.
Bílý chřest:
- Odstraňte tužší dřevnatý konec, zhruba v jedné třetině délky.
- Chřest pečlivě oloupejte škrabkou od hlavičky až k dolnímu konci.
- Vložte ho do osolené vody s trochou cukru a citronové šťávy a vařte asi 5–8 minut.
- Poté ho dále zpracujte, přidejte do těstovin, slaného koláče, zapečte se šunkou a přelijte holandskou omáčkou nebo jinak upravte podle chuti.
Zelený chřest:
- Pokud je spodní třetina stonku silnější, můžete ji oloupat. Jinak chřest neloupejte.
- Odstraňte dřevnatý konec.
- Chřest povařte ve vroucí osolené vodě 2–3 minuty nebo vařte v páře.
- Poté ho rychle zchlaďte ve studené vodě s ledem, aby si zachoval křehkost a barvu. Zpracovávejte dál podle chuti.
Tip: Dřevnaté konce a slupky chřestu nevyhazujte – jsou plné chuti a živin. Využijte je k přípravě vývaru. Stačí je opláchnout a uvařit v osolené vodě s trochou cukru a citronové šťávy. Bude to trvat 25–30 minut. Vývar sceďte a použijte jako základ pro polévky, rizota nebo omáčky.
Jak využít chřest v kuchyni
Tato úžasná zelenina vás překvapí tím, na kolik způsobů ji můžete v kuchyni zpracovat. Vždycky se vám odmění lahodnou a jemnou chutí. Chřest se vám přitom nikdy nepřejí, protože jeho sezona je poměrně krátká, takže jen tak tak stihnete vyzkoušet všechny recepty, které vás zaujmou.
Vyzkoušejte naše ověřené recepty, ve kterých využijete chřest. |
- Na polévku: Jako základ pro jemný krém použijte vývar z odřezků. Polévku můžete zjemnit zakysanou smetanou nebo smetanou na vaření, podávejte ji s opečenými krutony nebo osmaženými kousky slaniny.
- Na gril: Čerstvý zelený chřest potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte 3–4 minuty z každé strany.
- Na rizoto: Pro přípravu jemného rizota můžete použít jak zelený, tak bílý chřest. Výborně si rozumí s kuřecím masem, salsicciou a parmazánem. Ke konci můžete pokrm zjemnit kouskem másla.
- Na pečení: Zapečte chřest jen tak se šunkou, sýrem a cherry rajčaty. Můžete ho také přidat na domácí pizzu, quiche či slaný koláč.
- Do salátu: Vařený nebo grilovaný chřest můžete také přidat do jarního zeleninového salátu. Nekombinujte v něm ale moc chutí, aby tato lahodná zelenina v pokrmu vynikla.
- Do těstovin: Zkuste smíchat chřest s oblíbenou pastou a lehkou sýrovou či smetanovou omáčkou.