Bílý, nebo zelený? Chřest je úžasná jarní delikatesa, která vám učaruje

Autor:
Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v plném proudu a užívat si ho můžete až do června. Tak směle do toho! Jak ho nakupovat, skladovat a připravovat?
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jak vybírat chřest

Ideální je vyrazit pro chřest na farmu nebo na trh, kde máte jistotu, že koupíte ten, který vyrostl na českém poli a neputoval za vámi zdaleka. Seženete ho ale i v klasických potravinových řetězcích nebo prodejnách s ovocem a zeleninou. Abyste nebyli zklamaní, zaměřte se při nákupu chřestu na následující znaky:​

  • Hlavičky chřestu by měly být pevně uzavřené a svěží.
  • Stonek je lesklý, pevný a pružný.
  • Při tření stonků by měl chřest vydávat zvuky připomínající vrzání.
  • Čerstvý chřest má jemnou, příjemnou vůni.​

Tip: Chřest zpracujte co nejdříve po zakoupení. Pokud ho ovšem nestačíte spotřebovat, zabalte svazek do čisté vlhké utěrky a uložte ho do chladničky. Vydrží svěží několik dní, maximálně však týden.​

Ilustrační snímek

Zpracování chřestu

Není chřest jako chřest. V obchodech se nejčastěji setkáte se dvěma druhy – bílým a zeleným. Každý z nich potřebuje jiné zacházení, abyste si jeho chuť užili naplno.

Bílý chřest:

  1. Odstraňte tužší dřevnatý konec, zhruba v jedné třetině délky.
  2. Chřest pečlivě oloupejte škrabkou od hlavičky až k dolnímu konci.
  3. Vložte ho do osolené vody s trochou cukru a citronové šťávy a vařte asi 5–8 minut.
  4. Poté ho dále zpracujte, přidejte do těstovin, slaného koláče, zapečte se šunkou a přelijte holandskou omáčkou nebo jinak upravte podle chuti.

Zelený chřest:

  1. Pokud je spodní třetina stonku silnější, můžete ji oloupat. Jinak chřest neloupejte.
  2. Odstraňte dřevnatý konec.
  3. Chřest povařte ve vroucí osolené vodě 2–3 minuty nebo vařte v páře.
  4. Poté ho rychle zchlaďte ve studené vodě s ledem, aby si zachoval křehkost a barvu. Zpracovávejte dál podle chuti.

Tip: Dřevnaté konce a slupky chřestu nevyhazujte – jsou plné chuti a živin. Využijte je k přípravě vývaru. Stačí je opláchnout a uvařit v osolené vodě s trochou cukru a citronové šťávy. Bude to trvat 25–30 minut. Vývar sceďte a použijte jako základ pro polévky, rizota nebo omáčky.​

Losos s chřestem a beárnskou omáčkou

Jak využít chřest v kuchyni

Tato úžasná zelenina vás překvapí tím, na kolik způsobů ji můžete v kuchyni zpracovat. Vždycky se vám odmění lahodnou a jemnou chutí. Chřest se vám přitom nikdy nepřejí, protože jeho sezona je poměrně krátká, takže jen tak tak stihnete vyzkoušet všechny recepty, které vás zaujmou.

Vyzkoušejte naše ověřené recepty, ve kterých využijete chřest.

  • Na polévku: Jako základ pro jemný krém použijte vývar z odřezků. Polévku můžete zjemnit zakysanou smetanou nebo smetanou na vaření, podávejte ji s opečenými krutony nebo osmaženými kousky slaniny.
  • Na gril: Čerstvý zelený chřest potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte 3–4 minuty z každé strany.
  • Na rizoto: Pro přípravu jemného rizota můžete použít jak zelený, tak bílý chřest. Výborně si rozumí s kuřecím masem, salsicciou a parmazánem. Ke konci můžete pokrm zjemnit kouskem másla.
  • Na pečení: Zapečte chřest jen tak se šunkou, sýrem a cherry rajčaty. Můžete ho také přidat na domácí pizzu, quiche či slaný koláč.
  • Do salátu: Vařený nebo grilovaný chřest můžete také přidat do jarního zeleninového salátu. Nekombinujte v něm ale moc chutí, aby tato lahodná zelenina v pokrmu vynikla.
  • Do těstovin: Zkuste smíchat chřest s oblíbenou pastou a lehkou sýrovou či smetanovou omáčkou.

Chutná vám chřest?

celkem hlasů: 0

Nejčtenější

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Palačinky dutch baby

Palačinky dutch baby

Střední

25 min

Holandské palačinky zapékané v troubě.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

10. května 2025

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Střední

60 min

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

8. května 2025

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Lehké

25 min

Italská specialita, kterou lze naplnit na mnoho způsobů.

Palačinky dutch baby

Palačinky dutch baby

Střední

25 min

Holandské palačinky zapékané v troubě.

Bramborové vafle s lososem

Bramborové vafle s lososem

Střední

35 min

Vyzkoušejte vafle trochu jinak.

Muffiny s arašídovým máslem a jablečným pyré

Muffiny s arašídovým máslem a jablečným pyré

Střední

45 min

Na svačinu či k snídani, ve všech případech si na nich určitě smlsnete.

Zapomeňte na zdravé svačinky. Úterý je Mezinárodní den proti dietám

Vyhlašujeme protest proti okusování kořínků a přijímání bílkovin v podobě červů a kobylek. V úterý 6. května se totiž slaví Mezinárodní den proti dietám. Den, kdy si připomínáme, že krása má nespočet...

4. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Tortilla s hummusem

Tortilla s hummusem

Lehké

15 min

Ať už jste na cestách, nebo v práci, mít po ruce něco malého k snědku, připraveného s láskou a z...

Jahody a rebarbora. Sladkokyselé partnerství, které na talíři přivolá léto

Když se jaro přihlásí teplými paprsky a vůní rozkvetlých zahrad, přichází čas na jednu z nejúžasnějších chuťových kombinací – rebarboru a jahody. Tato dvojice se v kuchyni skvěle doplňuje a nabízí...

3. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.