Bílý chřest s octovou zálivkou a pečenými brambory
Ingredience:
- 2 svazky jarních bylinek (kerblík, pažitka, dobromysl, estragon)
- 2 šalotky
- 4 lžíce bílého vinného octa
- sůl a mletý černý pepř
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- ½ lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 5 lžic olivového oleje
- 1,5 kg bílého chřestu
- špetka cukru
Na přílohu:
- 1 kg brambor
- 100 ml 33% smetany
- sůl a drcený černý pepř
- máslo na vymazání
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na tenká kolečka. Smícháme je se smetanou, ochutíme solí a pepřem a naskládáme do vymazané zapékací formy. Zakryjeme pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 90 minut, až budou brambory měkké a zlatavé.
- Bylinky opláchneme, otřepeme dosucha, odtrhneme lístky a pokrájíme nadrobno. Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Ocet promícháme se špetkou soli a pepře, hořčicí, medem, pomerančovou kůrou a šalotkou. Pak tenkým pramínkem zašleháme olej, aby vznikla krémová omáčka.
- Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce a oloupeme. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody se solí a cukrem. Vložíme chřest a vaříme 8-12 minut na skus. Vyjmeme ho, necháme okapat a dáme na talíř. Výhonky přelijeme zálivkou, posypeme bylinkami a necháme zakryté krátce odpočinout.
- Hotové brambory necháme lehce zchladnout, vyndáme z formy a rozkrájíme na porce. Podáváme společně s chřestem.