Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 27. listopadu 2021 Xenie

Co možná nevíte o chlebu. A tři recepty pro ty, kterým doma ztvrdnul

  9:46
Na celém světě je chléb základem jídelníčku a aktérem mnoha rituálů. I u nás vítáme hosty chlebem a solí. Dávno si však nekupujeme jen klasickou šumavu nebo kmínový, bochníků je na výběr tolik, až oči přechází. Poradíme vám, jak si vybrat, jak chleba skladovat a co s ním, když ho nestihnete sníst čerstvý.

Chléb je základem našeho jídelníčku. | foto: akademiekvality.cz

Za celý rok se v Česku vyrobí okolo 300 tisíc tun chleba, což je denně asi milion kusů. Co chléb, to originál - na našem trhu působí okolo 700 pekáren. Základem dobrého nákupu je dobře si vybrat.

Podle čeho si zvolit ten pravý?

Hlavním vodítkem bude pravděpodobně složení. Pokud se chléb nazývá třeba pšeničný nebo žitný, musí obsahovat nejméně 90 % té které mouky. Existuje však mnoho dalších typů a skupin.

Fotogalerie

Prodává se třeba chléb žitno-pšeničný (více než 50 % žitné a více než 10 % pšeničné mouky), chléb pšenično-žitný (více než 50 % pšeničné a více než 10 % žitné mouky), chléb celozrnný (min. 80 % celozrnné mouky), chléb vícezrnný (min. 5 % vícezrnných obilnin) nebo chléb speciální (min. 10 % speciálních plodin – olejnin, luštěnin, zeleniny, brambor apod.)

V poslední době se vrací na výsluní klasický kváskový chléb. Přestože množství a typ použitého žitného kvasu výrobci neuvádí, obecně platí, že čím je v těstě více přírodního živého kvasu, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Pomocníkem při výběru může být i značka Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria.

Tajemství správného skladování

Když chcete čerstvý chléb, vyhýbejte se rozpékaným zmrazeným polotovarům. Čerstvým chlebem se podle odborníků rozumí výrobek, jehož celý technologický proces výroby nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a který je zároveň nabízen k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení.

Chléb je základem našeho jídelníčku.

Jestliže je chléb kvalitní a správně propečený, vydrží vám v kuchyni poměrně dlouho. Důležité ovšem je, jak jej skladujete. Je-li chléb ještě teplý nebo vlažný, před uložením ho vždycky nechte vychladnout. Teprve pak ho zabalte do čisté utěrky a uložte do nádoby na chléb.

Když chléb stárne, znamená to především, že vysychá a střídka ztrácí elastičnost. „Nejrychleji tento nežádoucí proces probíhá při teplotě nula až deset stupňů Celsia, proto chléb nikdy neskladujte v ledničce, ale ideálně při teplotě 20–25 °C,“ doporučuje Jaromír Dřízal ze Svazu pekařů.

Pokud třeba odjíždíte na víkend a celý chléb nestihnete sníst, můžete ho zamrazit. V mrazáku si čerstvý chléb své vlastnosti zachová až po několik měsíců. Je ale třeba ho zamrazit v co nejčerstvějším stavu v těsně uzavřeném sáčku. Rozmrznout ho nechte v pokojové teplotě.

Na hlad i pro zdraví

Chléb je mimo jiné významným zdrojem energie, vitaminů řady B, železa, vápníku a samozřejmě vlákniny, která působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí cukrovky a má prebiotický účinek v tlustém střevě.

Vyšší podíl žitné mouky v chlebu působí blahodárně také na peristaltiku střev a pomáhá při problémech se zácpou. Žito má vysokou nutriční hodnotu a pestrou škálu minerálních látek. Chleby z celozrnné mouky příznivě působí na glykemický index (vyrovnávají hladinu cukru v krvi) a jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a esenciální mastné kyseliny

Ani krajíc nazmar

Moje babička říkávala, že chléb je boží dar a nikdy by nevyhodila ani okoralou kůrku. Vždycky se totiž našlo nějaké uplatnění v kuchyni, případně tvrdý chleba schroupali králíci.

Pokud domácí zvířectvo nemáte, zato oschlý chleba by se našel, vyzkoušejte tyto recepty, které vypadají trochu jako nouzovka, ale možná se stanou zlatým hřebem vašeho kulinárního repertoáru.

Chlebová pivní polévka

Ingredience na 4 porce:

Chlebová pivní polévka
  • 4 – 5 krajíců staršího chleba
  • 500 ml světlého piva
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g slaniny (nemusí být)
  • olej
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 vejce
  • čerstvé bylinky

Pracovní postup:

  1. Chleba nalámeme do misky a zalijeme pivem.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme slaninu, přidáme cibuli a opékáme dozlatova. Pak přidáme česnek, necháme rozvonět a zalijeme chlebem namočeným v pivu.
  3. Podle potřeby zředíme vodou nebo vývarem. Dochutíme kmínem, osolíme.
  4. Vaříme asi 15 minut, občas promícháme. Vejce rozšleháme v hrnku, vmícháme zakysanou smetanu a prošleháme. Tuto směs nalijeme do polévky, povaříme několik minut, dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme čerstvými bylinkami.

Tip: Pokud chcete polévku spíš kyselejší, přidejte lžičku vinného octa. K polévce můžete podávat topinky nebo chlebové krutony.

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Ingredience:

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou
  • 1 balení listového těsta
  • 400 g cibule
  • 50 g slaniny
  • špetka mletého kmínu
  • 2 vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • olej
  • sůl a pepř

Na drobenku:

  • 3 krajíce chleba
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 20 g másla
  • hladkolistá petržel

Pracovní postup:

  1. Listovým těstem vyložíme kulatou formu nebo pekáček, dno propícháme vidličkou. Zakryjeme pečicím papírem, na něj nasypeme suché fazole a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Současně necháme v troubě opéct plátky chleba.
  2. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a slaninu na kostky. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a cibuli se slaninou orestujeme. Přidáme kmín, osolíme a opepříme a dál opékáme tak dlouho, až cibule zhnědne.
  3. Opečený chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujeme na drobenku. Osolíme a opepříme.
  4. Z předpečeného těsta odstraníme pečicí papír s fazolemi. Na koláč rovnoměrně naneseme cibulovou náplň.
  5. Vejce rozšleháme se smetanou a muškátovým oříškem, přidáme špetku soli. Rovnoměrně nalijeme na koláč. Posypeme drobenkou a pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Bruschetta s vejci a žampiony

Ingredience na 4 porce:

Bruschetta s vejci a žampiony
  • 6 žampionů
  • 1 menší cibule
  • 4 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a pepř
  • 8 krajíců staršího chleba
  • 3 lžíce másla
  • 6-8 cherry rajčátek
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Žampiony očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme houby, osolíme, opepříme, přidáme kurkumu a chvíli restujeme. Nakonec vmícháme vejce a necháme srazit. Dáme stranou.
  2. Krajíce chleba namažeme máslem, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 5-7 minut opéct do trouby předehřáté na 180 °C.
  3. Když zezlátnou, poklademe je vajíčkovou směsí a překrájenými cherry rajčátky a ještě na chvíli vrátíme zapéct do trouby.
  4. Bruschetty podáváme ozdobené čerstvou bazalkou nebo jinou bylinkou.

Tip: Místo žampionů můžete použít šunku nebo slaninu.

Chleboráky. Další nápad, jak využít kousky starého chleba:

Autor:
  • Nejčtenější

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Tichý zloděj kostí. Na osteoporózu platí jednoduché triky, radí lékař Jan Štěpán

Premium Nemoc stáří nebo také zloděj kostí. Osteoporóza neboli řídnutí kostí má mnoho jmen. Ale protože nebolí, zajímáme se oni...

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Správnou technikou až k extázi. Prožijte všechny podoby dokonalého orgasmu

Svět erotiky nemá hranice, ty si určuje každý z nás sám. Obecně je ovšem pravdou, že ženy jsou v tomto ohledu...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

Dobře udělaný chléb je kulinářský skvost. I sůl může být sexy, říká kuchař Kortus

Premium Jak chudý mladík z východního bloku štěstí v Americe (ne)našel... V roce 1990 se vydal do New Yorku s pár stovkami...

Košťály z brokolice nevyhazujte. Vorel z Masterchefa ukáže výbornou polévku

V online pořadu Do posledního sousta na portálu televize Nova se střídají účastníci minulých ročníků soutěže...

O titul Masterchefa a milion korun se ve finále utkají tři ženy

Koho ve finále soutěže amatérských kuchařů neuvidíme, o tom rozhodly les, moře a pole. Respektive suroviny z těchto tří...

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

První kroky: Deník, který uchová jedinečné vzpomínky ze života dítěte
První kroky: Deník, který uchová jedinečné vzpomínky ze života dítěte

Napište sobě a svému dítěti příběh začátku nového života se všemi drobnými obyčejnostmi, které přirozeně zapomínáme. Vznikne tím unikání rodinná...

Jakub Vágner se oženil. S rybářkou Claudií si řekli ano na lodi

Populární rybář Jakub Vágner (39) se oženil. V sobotu po poledni si vzal svou německou přítelkyni Claudii, se kterou...

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

Vítěz Slavíka Ztracený zpíval o znásilnění. Píseň stáhnu, omluvil se

Vítěz letošního Českého slavíka Marek Ztracený čelí kritice kvůli textu jedné z jeho starších písní. Výkonná ředitelka...

KOMENTÁŘ: Kterak raper Řezník přistřihl Českému slavíkovi křídla

Slavnostní ceremoniál Českého slavíka nejspíš na nějakou dobu rozvíří debaty o stavu české populární hudby – je-li...